Najekonomiczniejsze autko

04 Kwi 2010, 19:13

Witam chciałbym posłuchać czyjejś rady na temat jakie najekonomiczniejsze autko (z instalacją LPG oczywiście mam zamiar je kupić) mogę kupić?
Słyszałem, ze takim autkiem jest Daewo Tico w gazie, czy tak naprawdę jest?
Przemieszczał się nim będę w celach podróży po kraju, za granicą. Myślę, że więcej info nie trzeba, jeśli są jakieś autka ekonomiczniejsze od Tico to chciałbym wiedzieć jakie.
Torek91
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Kwi 2010, 19:18

Tico chcesz podróżować po kraju i za granicą? Jeśli raz do roku i sam/w 2 osoby to może jakoś dasz radę ale jak częściej i w 3-4 osoby to Tico nie jest dobrym pomysłem. To jest fajne ekonomiczne auto do miasta a nie do podróżowania...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Kwi 2010, 20:14

kryteria cenowe?

Tico po kraju i za granicą?zdrętwiejesz za kierownicą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Audi B3 4,5 ON komfort :wink:
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

04 Kwi 2010, 20:34

A Opelek Corsa w gazie? Nie jest czasem bardziej ekonomiczniejszy od tego Audi?
Torek91
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Kwi 2010, 20:41

Tak Konsar wiemy, Audi najlepsze pod każdym względem. Tylko że kolega szuka z gazem, żeby było bardzo tanio. A jak to Audi łyknie w mieście minimum 6 to koszt będzie praktycznie 2 razy taki co Tico.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

04 Kwi 2010, 21:29

Kierunkowskaz napisał(a):Tak Konsar wiemy, Audi najlepsze pod każdym względem. Tylko że kolega szuka z gazem, żeby było bardzo tanio. A jak to Audi łyknie w mieście minimum 6 to koszt będzie praktycznie 2 razy taki co Tico.

6 jest to maximum w mieście zależy jak depczesz.

Ja od siebie polecam ropniaczka na takie trasy pewniejszy i trwalszy.
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    SsangYong Y400 - nowy model flagowego SUV-a
    SsangYong odsłonił nazwę oraz pokazał wygląd zewnętrzny oraz wewnętrzny modelu Y400. Opracowywany przez SsangYonga nowy model flagowego SUV-a znany był pod nazwą projektową "Y400". Firma zdecydowała się nadać nowemu samochodowi ...

04 Kwi 2010, 22:03

Ja Ci zaproponuje Corse B 1.5D (diesel) autko Ci spali średnio 4.5-5l/100km,ale wszystko zależy ile masz funduszy na auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Kwi 2010, 22:25

Torek91 napisał(a):Witam chciałbym posłuchać czyjejś rady na temat jakie najekonomiczniejsze autko (z instalacją LPG oczywiście mam zamiar je kupić) mogę kupić?
Słyszałem, ze takim autkiem jest Daewo Tico w gazie, czy tak naprawdę jest?
Przemieszczał się nim będę w celach podróży po kraju, za granicą. Myślę, że więcej info nie trzeba, jeśli są jakieś autka ekonomiczniejsze od Tico to chciałbym wiedzieć jakie.

lepiej kup sobie 2 rowery i zaloz na plecy butle z propan-butanem , bedziesz mial wlasne 4 kólka z gazem.

PS. na drugi raz naucz sie jak sie zaklada temat na forum, puki co mysle ze moja porada sie sprawdzi w 100%
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Kwi 2010, 22:31

Konsar008 napisał(a):Ja od siebie polecam ropniaczka na takie trasy pewniejszy i trwalszy.

W cenie Tico kupować jakiegoś ropniaka? Jakiego? Będzie starszy od kierowcy i wtedy w grę wchodzi jakiś wolnossący ropniak. Ale tym nie idzie jeździć w trasie.
Turbodiesel za te pieniądze? Ryzyko gigantyczne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Kwi 2010, 22:45

jeśli po Polsce to się zgodze autko z LPG tańsze ale już za granicą gdzie gaz nie jest tak popularny jak u nas to kwestia dyskusyjna,
wszystko zależy od tego gdzie jak i do czego chcesz podróżować, czasem dobrze wydać 4PLN więcej na 100km a jechać wygodnie ;)
w celacj podróży dalszych szukał bym auta gabarytowo min. Golf (zwykły jeśli jedziemy w 2 osoby), kombi (jeśli w 4) bo jednak jest pakowniejsze, spalanie rzędu 5,5 litra ON lub 8LPG to średnia przy takich autkach,

idealnym autkiem do turystyki (drogowej) jest mercedes W124 :mrgreen:

co do wolnossących to właśnie w trasie najlepiej się sprawdzają gdzie lecisz mniej więcej jednostajną prędkością ;) turbo to do miasta i szaleństw a nie spokojnej jazdy na wycieczke :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Kwi 2010, 10:29

pocieszny napisał(a):co do wolnossących to właśnie w trasie najlepiej się sprawdzają gdzie lecisz mniej więcej jednostajną prędkością ;) turbo to do miasta i szaleństw a nie spokojnej jazdy na wycieczke

Zależy od stylu jazdy. Jednostajną prędkość to można mieć na autostradzie, a na polskich drogach jestem zdania, że lepiej jest jak masz zapas mocy pod nogą. Niestety mamy taki ruch na drogach, że żeby nawet jechać te 100 km/h to trzeba wyprzedzać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2010, 11:25

prawda jest taka że jadąc drogą 1 pasmową różnica czy wyprzedzasz czy nie to na 100km jest rzędu 5 minut :mrgreen:
ostatnio sprawdzone organoleptycznie trasa 370km różnica wolnossący diesel i wysokoobrotowa sportowa benzyna w małym aucie różnica 17 minut na całej trasie :mrgreen:
wolnossącym też można wyprzedzać tylko zamiast wciskania gazu redukujesz ;) no i myślenie jest włączone jak nie masz zapasu mocy pod nogą

BTW przy jeździe "turystycznej" kop nie ma znaczenia bo czy przyjedziesz 15min wcześniej czy później nie ma żadnego znaczenia.

jeśli chodzi o autko do turystyki drogowej to ja osobiście skłąniał bym się włąśnie do niewysilonego diesla w kombiaku

coś jak to (przykłądowo)
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

w 2 osoby nawet spokojnie można się w nim wyspać :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Kwi 2010, 12:18

Ja w obszar poszukiwań włączył bym jeszcze Volvo 850,podobno dość dobre auto i bardzo zachwalane.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Kwi 2010, 12:56

Napisze tak ja w Vectrze mam zbiornik 34l gazu tankuje do pełna i robie 400km no wiadomo +/- to 20km bo jak się ciśnie to więcej spali... proponuje Vectre A 1.6 8V i tyle... Co do ropy to cena już jest spora bo ostanio służbowy tankowałem za 4.15 zł za liter :/ a gaz za 2.07
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Kwi 2010, 14:04

gdyby ropa kosztowala te 3zole naprawde oplacaloby sie kupic diesla. Ekonomia kaze inwestowac w autko z gazem- szczegolnie ze zalozenie gazu w malej furce (jakas corsa) kosztuje male pieniadze. Wiadomo ze w LPG przeglad drozszy i czesciej trzeba wymieniac oleje i filtry ale jezdzac juz te 20-30k na rok instalacja zwroci sie po 3 latach
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie