Van czy kombi

31 Mar 2010, 18:24

Cześć,
Chciałbym kupić używany samochód za 15-20tys., ale nie wiem jaki.

Idealny byłby:
•pakowny (remontuję dom i potrzebuję czasem coś przewieźć)
•mało palący (obecnie jeżdżę Nissanem Almerą 1.4 hatchback w trasie pali 6, po mieście 7l, ale jest ciut za mały)
•z w miarę dobrym przyspieszeniem (nie szukam wyścigówki, ale redukcja biegów, żeby kogokolwiek wyprzedzić mnie już męczy)
•ekonomiczny w eksploatacji (części, serwis. Almera praktycznie sie nie psuje)
•wygodny (mam 197cm)
Czy powinienem kupić Vana/ coś większego jak np. Honda CRV1, czy raczej Toyotę Avensis kombi albo Skode fabię?
Kwestią wtórną, choć tez ważną jest design, lubię stare linie - np. kanciaste Volvo...
Wdzięczny za pomoc,
:cool:

([email widoczny po zalogowaniu])
----------------
kudłaty
KUDLATYy
Nowicjusz

Miejscowość: Luksembourg

31 Mar 2010, 19:07

Ja bym Ci zaproponował Vito.
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2010, 19:20

Ja proponuje opla Zafire udana kontrukcja diesel lub benzyna to juz zalezy od przebiegow , ale z pewnosci sie tam zmieszcisz. wyrwiesz cos z 2002 roku jesli diesel to bez roznicy dynamiczniejszy na pewno bedie 2.2 125 koni niz 2.0 101
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

31 Mar 2010, 19:25

Witaj.mazda 626 jest bardzo solidnym autem potwierdza to bardzo mała awaryjność.Skoro już masz japończyka to chyba nie masz do nich uprzedzenia.W tych pieniążkach napewno coś fajnego znajdziesz z końca produkcji.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

31 Mar 2010, 19:29

Tak czy inaczej zapomnij o Fabii kombi.
Właściwie to takie maleństwo,że do tego "kombi" to nic nie wchodzi... Octavia !!! Ta to ma w kombi kufeeeer..! :smile:
Dokładam swoje 3 grosze do...Zafiry.Najlepiej 2,2 dieselek.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

31 Mar 2010, 20:05

moze wlasnie zadbane
KUDLATYy napisał(a): kanciaste Volvo...

okaze sie trafnym wyborem :wink:

850 z 2,5 tdi pod maska ale trudno o cos ciekawego juz niestety
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Rexton G4 - nowa odsłona
    Jest to prawdziwy samochód terenowy gdyż zachowano konstrukcję opartą na ramie (Quad frame), co w dobie samonośnych nadwozi w klasie SUV jest rzadkością. W stosunku do poprzedniego modelu nadwozie jest dłuższe (4850 ...
    Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...

31 Mar 2010, 22:33

Nie namawiam, ale zastanów się także nad Renault Espace. Tata jeździ od dwóch lat i praktycznie zero problemów. Niesamowicie wygodny zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, pakowny i w miarę ekonomiczny:)
Pozdrawiam
pwl
Nowicjusz

Miejscowość: Z internetu

01 Kwi 2010, 08:26

Ja jeszcze dodam VW Passata B5 Kombi z silnikiem 1.9TDI 110KM a przy odrobinie szczęścia znajdziesz ze 130KM.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2010, 09:13

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Siedzę i sprawdzam!
----------------
kudłaty
KUDLATYy
Nowicjusz

Miejscowość: Luksembourg

06 Kwi 2010, 10:42

Fabie sobie odpuść bo strasznie ciasna w środku, nad oplami też bym się zastanowił szczególnie w dieslu bo jest duże prawdopodobieństwo że możesz trawić akurat na pompe na wykończeniu a to już koszt co najmniej 3tyś. Rozejrzyj się może w kierunku mazdy premacy, całkiem fajne i bezawaryjne autko z dużym bagażem, ewentualnie może nie najpiękniejszy ale warty uwagi nissan almera tino, u mnie w rodzinie jedno takie jest i śmiga aż miło.
pirlo333
Początkujący