Najekonomiczniejszy samochód 4x4

23 Kwi 2012, 16:14

Witam, mieszkam w miejscu dosc nietypowym... poszukuje wiec terenowki (za wszystki pandy 4x4 i inne partnery dziekuje) (wymiekają) obecnie posiadam mitsubishi pajero niestety wpiernicza 22 litry gazu na 100 a to za duzo... dzienie robie czasem nawet po 300km.... nie bede terenowki uzywal w ciezkim terenie a jedynie chodzi oto zebym przejechal kilometorwy odcinek przez łake - droga całkowicie polna bez kawałka kamienia (taniej bylo by wybudowac droge to wiem ale brak zgody innych lokatorow) niestety wiec zmuszony jestem poszukac terenowki ekonomiczniejszej niz moje pajero... moze vitara 1.6? za gazowane auta tez dziekuje... z uwagi na to ze moje pajero jezdzi na gazie ok to fakt ale silnik jest stary i przez gaz sie konczy... a nie zbnajde mlodego samochodu... aha na ten cel mam 10tys zł a dokladnie chce zamienic pajero :P
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

23 Kwi 2012, 18:31

RomualdPLN napisał(a):NAJEKONOMICZNIEJSZY SAMOCHOD 4X4
» 23 Kwiecień 2012, 17:14
Witam, mieszkam w miejscu dosc nietypowym...

Hehe, dla prawdziwej terenówki nie ma miejsca "nietypowego" :lol:

poszukuje wiec terenowki (za wszystki pandy 4x4 i inne partnery dziekuje) (wymiekają) obecnie posiadam mitsubishi pajero niestety wpiernicza 22 litry gazu na 100 a to za duzo... dzienie robie czasem nawet po 300km.... nie bede terenowki uzywal w ciezkim terenie a jedynie chodzi oto zebym przejechal kilometorwy odcinek przez łake - droga całkowicie polna bez kawałka kamienia (taniej bylo by wybudowac droge to wiem ale brak zgody innych lokatorow) niestety wiec zmuszony jestem poszukac terenowki ekonomiczniejszej niz moje pajero... moze vitara 1.6? za gazowane auta tez dziekuje... z uwagi na to ze moje pajero jezdzi na gazie ok to fakt ale silnik jest stary i przez gaz sie konczy... a nie zbnajde mlodego samochodu... aha na ten cel mam 10tys zł a dokladnie chce zamienic pajero

Swego czasu przejrzałem sporo materiałów na ten temat.
Jeśli jako kryterium ekonomiczności przyjąć wyłącznie spalanie to poleciłbym Land Rover Discovery wersja 1 (czyli do 1998 roku) z silnikiem Diesla - były 2 wersje, z pompą mechaniczną (TD200) i elektroniczną (TD300). Oba miały pojemność 2,5l. zobacz: [link do autocentrum.pl wygasł]

Jeśli chodzi o dostępność i ceny części - jest dobrze. Części kupisz "prawie wszędzie", czy to Polska, czy Turcja, czy inna Afryka. Ceny niewysokie, mnóstwo zamienników. Ale auto lubi, aby o niego dbać. Słaby tylny most - dyfer tylko na 2 satelitach, ale można wrzucić mocniejszy od Range Rovera.

Za kasę, którą dysponujesz, kupisz raczej tylko "podstawę", na remont Ci może braknąć :(
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2012, 13:34

Żeby przeżyć cud trzeba się dużo modlić.
Te 22 litry to jeszcze nie tragedia. Coś podobnie kosztowo jak jazda na benzynie Vitarą 1,6.
Rzeczone Disco jest rzeczywiście ekonomicznym samochodem terenowym - ma spalanie (poza asfaltem) na poziomie akceptowalnym czyli około 12- 14 l ON na setkę (teraz policz swój gaz i spróbuj go nazwać nieekonomicznym).
Spalanie 12 - 14 litrów to dla "terenówki" poziom ekonomiczny - w jeździe terenowej ile wlejesz tyle spalisz. Pajero tu do największych "smoków" w tej cenie zakupu nie należy.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

29 Maj 2012, 04:47

Swego czasu przejrzałem sporo materiałów na ten temat.
Zdjęcie
regen1992
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 1984

20 Gru 2013, 22:49

Zastanawiają mnie te 22 litry gazu. Ja używam Discovery2 4l i od 2004 roku na gazie zrobiłem ponad 200 tys. ale spalanie jest w przedziale 16-18 na drogach. Terenu i miasta nie sposób policzyć. Na dodatek auto jest w automacie i całkowity przebieg jest okolo 280tys. Może to dlatego ze BMW było właścicielem LR w 2000 roku.
gregzack
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 03 1977
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Land Rover Discovery 2
Silnik: 4.0 175km
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Gru 2013, 19:16

Ja proponuję poszukać Jeep Grand Cherokee z napędem Quadra Drive. Ma prawdziwy napęd na 4 koła - w mostach sa blokady a reduktor dopina przód jak tył się zaczyna ślizgać. Jest więc to stały napęd na 4 koła. Plus tego jest taki, że nie trzeba z auta wysiadać, żeby włączyć napędy. Poprostu się jedzie. Ale trzeba szukać napędu QD. Silnik 4,0 z LPG ( około 12 litrów gazu na 100km ) albo silnik diesla. Pali około 10 litrów ON. Wcześniej jednak poszukaj na necie, który silnik jest awaryjny - 2,7 czy 3.1. Bo jeden z nich jest naprawdę super, a drugi lubi nawalać. Oczywiście chodzi o diesle.
Jeżeli nie Jeep, to szukaj auta z napędem na 4 koła, ale takie, kóre ma blokady mostów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...

23 Gru 2013, 11:37

albo masz zepsute pahero albo sandały z betonu, na seryjnym kapciu pahero wpiernicza w granicach 16litrów podtlenku LPG, nawet w automacie nie wychodzi się ponad 17 przy normalnej jeździe

spalanie ma porównwalne do większości saochodów terenowych a proponowanie w to miejsce 4.0 który (nie wiem jakim cudem ma spalanie 12 podane wyżej) nie ma sensu bo spali tyle samo albo i więcej (16 to minimum jakie w 4.0 z LPG udało się zrobić, i to przy delikatnej jeździe) do tego to muł w porównaniu do 3,0V6 mitsu albo 3.2V6 w Trooperze, 3,5V6 niestety pali już w granicach 16-18 litrów ale ponad 200 kucy trzeba czymś wykarmić
kolego chcesz tanio? Discovery2 2,5TD, Trooper 3,1TD- masz szanse na spalanie 8-9 litrów diesla przy spokojnej jeździe
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)