Najem długoterminowy - zakup samochodu na firmę

20 Sty 2019, 21:17

Czy ktoś z was przerabiał może tematykę wynajmu długoterminowego samochodu na firmę? Dodam, że ma to być auto dostawcze, które będzie pokonywało w ciągu roku około 40 tys km. Pytanie czy będzie to korzystniejsze rozwiązanie od tradycyjnego leasingu operacyjnego? Dodam, że auto będzie pewnie wymienione za około 2 lata (może nawet szybciej).
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

20 Sty 2019, 21:26

Hmmm - takie pytanie lepiej zadać księgowej. Wynajem samochodu podejrzewam, że będzie droższy niż zakup w leasingu, a dodatkowo ten samochód nigdy nie będzie własnością Twojej firmy.
ksul
Nowicjusz

20 Sty 2019, 22:25

Ja porównywałem kilka razy, tylko osobówki. I za każdym razem taniej wychodzi leasing operacyjny. A na duże przebiegi tym bardziej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2019, 13:28

Bo najem długoterminowy to specyficzna usługa i nie w każdym przypadku się opłaca. Opłaca się wówczas, gdy stosunkowo często planujemy wymianńę samochodu - np raz w roku lub raz na 2 lata. Poza tym najem długoterminowy obsługuje nam przeglądy, papierologię itd. Czyli gdy nie mamy możliwości samodzielnej obsługi floty, najem długoterminowy jest korzystniejszą opcja.
Ale ostateczne wyliczenie kosztów, to indywidualna kwestia. Proponuję jeszcze sprawdzić na stronie firmy Hitachi Capital Polska.
Witryna na której można znaleźć trochę więcej info z tego zakresu.
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

10 Mar 2019, 14:16

Jak chcecie sprawdzić stawki na konkretnych przykładach samochodów, to na tej stronie [ reklama ]konkretne kwoty tam tez inne zagadnienia związane z tematem.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 11 Wrz 2023, 11:29, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Marek99
Początkujący

11 Wrz 2023, 08:49

Ja znam jedną wypożyczalnię mestenza, z której korzystałam, ale nie jako firma. Też wzięłam najem długoterminowy. Wiem, że mają opcję wynajmu długoterminowego dla firm i samochody dostawcze. Po iluś miesiącach można wymienić samochód na fajnych zasadach. Musisz się przyjrzeć ich ofercie, bo więcej w tym temacie nie doradzę :)
darialew
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się parkować tyłem - to proste!
    Wąskie miejsca postojowe na parkingach podziemnych, na przykład pod biurowcami czy galeriami handlowymi, to dla wielu kierowców prawdziwe wyzwanie. W takich przestrzeniach najlepiej parkować tyłem – ten manewr ...