Najlepsza trasa Gniezno - Rewal

08 Lip 2017, 14:57

Witam. Wybieramy się ze znajomymi na wakacje do Rewala za tydzień. Tamte okolice odwiedzam od kilkunastu lat i zawsze jeździłem jedną trasą Gniezno - Chodzież - Piła - Wałcz - Drawsko - Gryfice - Rewal i uważam że jest przyjemna, dosyć wyremontowana i po prostu znam ją na pamięć. Jednak dyskutujemy czy nie lepiej jest teraz jechać A2 do Poznania później S3 przez Gorzów i następnie Szczecin i później zostaje 100km dróg wojewódzkich przez Kamień Pomorski. Ta druga opcja to 100 km więcej ale przez 300 km jedziemy autostradami więc inny komfort. Pytanie też do was która opcja lepsza ? Chodzi tu też o czas i koszty paliwa. Jedno auto to BMW 1.9 w benzynie a drugie to Passat B5 w dieslu.
Proszę o podpowiedź.
ZaKuMi23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.9 118 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lip 2017, 12:15

Widzę że liczycie koszty podróży więc autostradą musicie doliczyć 27 zł za przejazd nią plus koszty paliwa za dodatkowe 100km. Więc w przypadku Passata macie już na starcie przynajniej 60 zł więcej, a przy BMW 70 zł.

Ja bym pojechał tak jak napisałeś ale ominął Chodzież tu masz trasę https://goo.gl/maps/xdYM7huAGo52 lub druga opcja można jeszcze pojechać z Wałcza na Czaplinek i dopiero na Drawsko pomorskie (krócej jeszcze o 4km) https://goo.gl/maps/aC4q871ph482

Może lepiej tą kasę przeznaczyć na dobry obiad po drodze :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

10 Lip 2017, 18:25

Tylko licząc standardową trasę (przez Piłę) liczę spalanie w BMW na poziomie 9 litrów bo tam jest dużo ograniczeń, wiosek po drodze i możliwość trafienia na radar a autostradą jednak jedziemy cały czas prosto i w miarę stałą prędkością i tu myślę że ok 7 l wyjdzie. Znajomi którzy jechali już autostradą w tamte okolice chwalą sobie tą trasę.
ZaKuMi23
Nowicjusz

10 Lip 2017, 19:16

Moje zdanie na ten temat jest takie - przejechać tym razem A2 i zobaczycie czy jedzie się wam lepiej i o ile drożej wychodzi. Nie bedą to jakieś wielkie koszta i uważam, że warto sprawdzić. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa z korkami na bramkach o poszczególnych porach dnia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2017, 21:30

ZaKuMi23 napisał(a):jednak jedziemy cały czas prosto i w miarę stałą prędkością i tu myślę że ok 7 l wyjdzie
Myślę że ciężko będzie taki wynik uzyskać na autostradzie ale możecie spróbować pojechać tak jak pisze @MotoAlbercik i jak Wam się nie sprawdzi wrócicie tą krótszą :D
ZaKuMi23 napisał(a):licząc standardową trasę (przez Piłę) liczę spalanie w BMW na poziomie 9 litrów bo tam jest dużo ograniczeń, wiosek po drodze
Tyle samo bym liczył na autostradzie chyba że masz lekką nogę i bedziesz jechał ekonomicznie.

Ja bym przyjął 8l/100km nie zależnie od trasy którą wybierzecie.
Kacper
Forumowicz VIP

10 Lip 2017, 22:41

Jadę na wakacje a nie na rajd więc będę się starał jechać oszczędnie i rozważnie. Jadąc z Gniezna do Poznania S5 starałem się trzymać ok 6 l na ekonomizerze i przez 3/4 drogi mi się to udało. Wiadomo dochodzi kilka osób i bagaże ale myślę że to nie wpłynie dużo na spalanie. Przed wyjazdem wyzeruję licznik i spalanie i zobaczę w połowie drogi ile udało mi się wyciągnąć. Wyruszyć chcemy ok 4 w nocy więc nie spodziewam się tłoku chyba że się mylę bo dawno autostradą nie jechałem o tej porze.
ZaKuMi23
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...

11 Lip 2017, 08:04

ZaKuMi23 napisał(a):Jadę na wakacje a nie na rajd więc będę się starał jechać oszczędnie i rozważnie. Jadąc z Gniezna do Poznania S5 starałem się trzymać ok 6 l na ekonomizerze i przez 3/4 drogi mi się to udało
Skoro tak zakładasz to trzymam kciuki :ok:

ZaKuMi23 napisał(a):Przed wyjazdem wyzeruję licznik i spalanie i zobaczę w połowie drogi ile udało mi się wyciągnąć.
Ok, daj potem znać jak wyjdzie i czy trasa którą wybraliście jest godna polecenia.

ZaKuMi23 napisał(a):Wyruszyć chcemy ok 4 w nocy więc nie spodziewam się tłoku chyba że się mylę bo dawno autostradą nie jechałem o tej porze.
Ja akurat tamtędy nie jechałem ale w zeszłym roku jechałem z Warszawy do Sopotu autostradą (A2 później A1) i wyjechałem o 2 w nocy (sobota) tak żeby być na spokojnie około 7 na miejscu. Jak się okazało jechało sporo samochodów i na bramkach wjazdowych na A1 stałem ok. 20 min. a na wyjazdowych już ponad pół godziny :) To tak na marginesie z moich wspomnień...
Kacper
Forumowicz VIP

24 Lip 2017, 12:14

Witam po urlopie :)
Wróciłem znad morza i jak obiecałem podzielę się wrażeniami z trasy.
Jechaliśmy w obie strony autostradą. Zajęło nam to ok 5 h w każdą stronę więc porównywalnie z krótszą trasą. Spalanie jakie wyliczyłem od wyjechania z domu do powrotu do domu (wliczając dojazdy do sklepów, na plażę itp) to 7.44 l/100 km a więc podobnie jak zakładałem. Gdyby nie remont w okolicach Gorzowa pewnie byłoby trochę szybciej i oszczędniej ale i tak jest dobrze. Ogólnie jakbym miał jechać jeszcze raz to raczej wybrałbym znów autostradę.
ZaKuMi23
Nowicjusz

24 Lip 2017, 13:28

Faktycznie wyszło całkiem nieźle i wybór autostrady w tym przypadku jest dobrą opcją.
Zapytam jeszcze ile Was wyniosły dodatkowe opłaty autostradowe? To co pisałem wcześniej zgada się?
Kacper
Forumowicz VIP

24 Lip 2017, 14:16

27x2 za jedno auto czyli razem 108 zł. Na bramkach zero korków. Jedno co nas spowolniło to wspomniany remont w okolicach Gorzowa, droga z S3 do Rewala (tragedia) i roboty drogowe koło Pobierowa (ruch wahadłowy w środku sezonu to kompletny debilizm nie wiem kto za to odpowiada)
ZaKuMi23
Nowicjusz

24 Lip 2017, 15:20

ZaKuMi23 napisał(a):roboty drogowe koło Pobierowa (ruch wahadłowy w środku sezonu to kompletny debilizm nie wiem kto za to odpowiada)
Takie remonty powinno robić poza sezonem wakacyjnym. U Nas niestety to norma jak się zaczynają wakacje to i remonty. W dużych miastach rozumiem ale na takiej trasie mija się to z celem bo poza sezonem na pewno nie było by tam korków więc nie utrudniały by takie działania poruszania się po drogach.
Kacper
Forumowicz VIP