Wiosna dla kierowców oznacza nie tylko wymianę opon na letnie i przegląd samochodu po zimie, ale także konieczność przygotowania się na duże ilości promieni słonecznych. Wielu kierowców o tym ostatnim zapomina. Bez odpowiednich okularów przeciwsłonecznych i czystych szyb, kierowca może zostać oślepiony i spowodować niebezpieczne sytuacje na drodze.
Jeśli słońce znajduje się wysoko nad horyzontem, nie musimy martwić się o to, że podczas jazdy samochodem zostaniemy oślepieni. Sytuacja zmienia się, kiedy słońce jest nisko nad horyzontem, zwłaszcza wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Wówczas kąt padania promieni słonecznych często sprawia, że bezużyteczne stają się samochodowe osłony przeciwsłoneczne. "Oślepiony słońcem kierowca ma dużo bardziej ograniczone pole widzenia i znacznie mniejszy komfort jazdy. Bardzo łatwo w takich warunkach o niebezpieczną sytuację na drodze. Dlatego niezbędnym wyposażeniem samochodu każdego kierowcy w okresie wiosennym powinny być okulary przeciwsłoneczne" mówi Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault.
Warto rozejrzeć się za soczewkami z filtrem polaryzacyjnym. Posiadają one specjalny filtr, który neutralizuje oślepiające słoneczne refleksy, odbijając światło zwiększa kontrast widzenia. Dodatkowo chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ważne dla widoczności jest także sprawdzenie, czy szyby są czyste i bez smug. Brud rozprasza bowiem promienie słoneczne i zwiększa blask światła. "Przez świecące w oczy słońce możemy nie zauważyć hamujących przed nami aut oraz zmieniających pas motocyklistów, których wiosną i latem możemy licznie spotkać na drogach. Blask promieni słonecznych może nas oślepić także wtedy, gdy słońce jest za nami. Promienie odbijają się wówczas w lusterku wstecznym, utrudniając nam tym samym widoczność" mówią trenerzy Szkoły Jazdy Renault.
ja zwoje okulary zawsze mam w aucie, bo czy lato czy zima, mogą się przydać. Nie wyciągam ich nigdy, to już dla mnie prawie jak gaśnica - obowiązkowy element, bez którego czuję się źle.
ciekawy wpis, dzięki;) ja chciałem kupić kiedyś okulary, którym w świetle słonecznym same przyciemniają się szkła, na szczęście okulistka wytłumaczyła mi, że przez szybę samochodu nie będzie to działać.
należy przede wszystkim pamiętać o solidnych, dobrze chroniących okularach przeciwsłonecznych, żeby słońce nas nie oślepiało i żeby nie stwarzać zagrożenia na drodze
Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...
Muzeum SKODY w Czechach obok fabryki w Mladá Boleslav SKODA zaprezentowała nową koncepcję swojego muzeum, które powstanie tuż obok głównej fabryki producenta w Mladá Boleslav w Czechach. Zmiany mają na celu przybliżenie zwiedzającym historii marki od początków ...
Zgadza się,dobre okulary przeciwsłoneczne to podstawa,natomiast ja uczulam na to aby dbać o klimatyzację i serwisować ją na bieżąco,nabić i odgrzybić zarówno przed jak i po sezonie,to bardzo ważne w w kwestii jej żywotności.
Warto też pamiętać żeby nie zostawiać dzieci i zwierząt w samochodzie stojącym na słońcu bez opieki. Kierowcy natomiast w takie dni przyda się na pewno jakaś butelka z wodą do picia jeżeli wybiera się w dłuższą trasę lub też planuje stanie w korkach w mieście.
Dokładnie, okulary przeciwsłoneczne i koniecznie z polaryzacją. Jeździłem zawsze w zwykłych i w tamtym roku zainwestowałem w polaryzację i różnica jest ogromna. Kupiłem w sklepie internetowym.
Okulary przeciwsłoneczne to podstawa, nawet zimą, w końcu promienie odbijają się też od śniegu i nieprzyjemnie razi w oczy. Najlepiej lustrzane, z polaryzacją, takie zwykłe nie chronią najlepiej przed mocnym słońcem. Potem pamiętać o dobrze wyczyszczonych szybach i lusterkach, bo przy słońcu robi się więcej kurzu na drogach. Na końcu nie kłaść GPSa czy telefonu na górze deski rozdzielczej, bo ona najbardziej się nagrzewa. Co do kierownicy, dobrze jest kupić pokrowiec z materiału, który słabo się nagrzewa, żeby nie poparzył nam rąk.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.