Najlepsze opony do jazdy po lodzie Continental TS850?

27 Gru 2014, 18:13

Witam, jakie są najlepsze opony do jazdy po oblodzonej jezdni ? Bo zazwyczaj jeżdżę po takiej trasie gdzie jak napada śniegu to auta to ujeżdżą i potem robi się taka szklanka że jak się wyjdzie z auta to można się wywalić jak wiatr zawieje :P Obecnie mam Dębicę Frigo 2, pytałem znajomego to polecał Continental ContiWinterContact TS850 ponoć są bardzo dobre do jazdy po oblodzonej jezdni a wy co myślicie i polecacie ?
Czy może lepiej kupić na allegro kolce do opon takie co się wkręca w oponę za 10sztuk płaci się 4,5zł bo te Frigo 2 mam nowe.
hunter999
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: nic

28 Gru 2014, 14:42

hunter999 napisał(a):jakie są najlepsze opony do jazdy po oblodzonej jezdni ?

Nie ma takich opon. Oczywiście nie piszemy o oponach z kolacmi, bo tych nie wolno stosować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2014, 14:54

U nas nie można jeździć na oponach kolcowanych,ale są też opony tzw.nordyckie bez kolców,niezłe na śnieg i lód,ale na mokrym i suchym są gorsze od naszej dębicy frigo2,która też słabo sobie radzi w tych warunkach,więc w naszym klimacie na drogi powiatowe można powiedzieć że masz najlepsze w stosunku do ceny opony.Marki premium mają sporą przewagę jeśli chodzi o jazdę autostradową,ale jeśli chodzi tylko o śnieg i lód to mogą być słabsze od dębicy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2014, 09:48

Na oblodzonej nawierzchni to najlepiej sprawdzą się chyba łańcuchy na kołach. Poprawiają one w znacznym stopniu przyczepność auta...
Popatrz sobie również na rankingi np na Motointegrator.pl masz jeden z nich (tam w zakładce opony). Tam w kategorii jazda na lodzie oprócz Continental ContiWinterContact TS830 dobrze sprawują się również:

- Goodyear UltraGrip 8;
- Semperit Speed-Grip 2;
- Dunlop SP Winter Sport 4D;

O dziwo na lodzie bardzo dobrze sprawują się również Fulda Kristall Montero 3 (nawet lepiej od tytułowych Continental-i). A przecież Fulda uchodzą za opony średniej klasy.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

29 Gru 2014, 16:00

Instat napisał(a):O dziwo na lodzie bardzo dobrze sprawują się również Fulda Kristall Montero 3 (nawet lepiej od tytułowych Continental-i). A przecież Fulda uchodzą za opony średniej klasy.

To wcale nie jest dziwne,opony budżetowe to przeważnie typowe śniegówki,że tak powiem specjalistki od śniegu i lodu,gorzej się spisują na suchym,a jeszcze gorzej na mokrym,opony premium mają zrównoważone osiągi na wszystkich nawierzchniach,a na śniegu mogą być nawet gorsze od budżetówek.Czytałem kiedyś(jak znajdę to wkleję link)test opon nordyckich kolcowanych i bezkolcowych.I były wśród nich testowane właśnie fuldy 3 i frigo 2.oczywiście kolcowane były poza zasięgiem na śniegu i lodzie,ale już od bezkolcowych te dwie europejskie nie odstawały tak bardzo,dębica była lepsza od fuldy na śniegu i lodzie,a fulda na suchym i mokrym była najlepsza w teście przed przed dębicą.
Jako że ja poruszam się przeważnie w ruchu miejskim i podmiejskim wybrałem dębicę(nie ukrywam że koszty też miały na to wpływ),tylko że w moim rozmiarze nie ma frigo 2,to kupiłem frigo HP.Po przetestowaniu na pewno podzielę się wrażeniami :ok:

znalazłem :)
https://www.naf.no/globalassets/forbruk ... t-2013.png
Pragnę zaznaczyć że oprócz fuldy i dębicy cała reszta to opony tzw.nordyckie do ciężkich warunków zimowych-po lewej stronie tabelki kolcowane po prawej bezkolcowe. :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Gru 2014, 13:53

Opony kolcowane / z kolacami są zabronione na terytorum Polski więc ich nawet nie kupuj i nie stosuj. Jak masz problemy to ewentualnie łańcuchy, ale jeśli nie to kup lepsze opony Continental wydał też TS 850 P - ta literka oznacza nowy model jednak są inne opony jak Nokiany, które dobrze radzą sobie na lodzie
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...

31 Gru 2014, 16:48

Trochę jestem zbity z tropu :unsure: Moje dębice są wyprodukowane w niemczech :shock: A tak chciałem wspierać polski przemysł :oops: Ale do rzeczy-oponki są bardzo ciche,cichsze od letnich advanów(yokohama).W tej chwili ulice są oblodzone i nie mam żadnych problemów z jazdą(oczywiście jazda ostrożna jak przystało na takie warunki). Tak że jestem zadowolony z zakupu.Kupiłem je po 260pln szt 205/60/16 :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2015, 17:20

A tu jeszcze znalazłem jakiś stary test opon budżetowych i dębica jest najlepsza na śniegu i lodzie :ok:
Szukam testów Frigo HP ale jakoś nie mogę znaleźć :?
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika