Najlepszy SUV na rynku

Najlepszy SUV na rynku

AUDI Q7
38
28%
BMW X5
9
7%
HYUNDAI Santa Fe
4
3%
JEEP Grand Cherokee
12
9%
KIA Sorento
4
3%
MERCEDES GL
9
7%
PORSCHE Cayenne
16
12%
VOLVO XC90
13
9%
VW Tuareg
10
7%
INNY (napiszcie post jaki)
22
16%
Razem głosów : 137

20 Maj 2008, 23:55

Ja po długich namysłach zdecydowałem się na 80% na BMW X5 3.0 sd ( rewelacyjny silnik), przy mocy 286 Km pali po mieście 10,3l/100km - a do tego ma bardzo dobre osiągi jak na SUV'a. Na początku poszukiwań chciałem kupić Mercedesa Ml 320 CDi ale niestety od paru "dealerów" używanych samochodów jak i mechanika z autoryzowanego serwisu Mercedesa usłyszałem, że bardzo awaryjna w tym modelu jest elektronika i "pierdoły" przy silniku. Mercedes jest bardzo komfortowy. Ja tylko powiem, że kolega musi sobie postawić jedno pytanie do czego konkretnie potrzebuje auto. Ja potrzebuje auto do pracy na budowę i na wyjazdy. A co do innych marek, to rzecz gustu. A tak jak już Ktoś wcześniej wspomniał, te samochody nie nadają się w teren. Bo tak wjechać autem za 350 tyś. zł w teren i ostro je porysować, a przynajmniej zawieszenie jak i opony nie są dostosowane do jazdy w terenie. A co do auta, to ogromne znaczenie przy awaryjności ma "prowadzenie" auta. Życzę trafnego wyboru :P
Bartszop
Nowicjusz

22 Maj 2008, 07:55

mam tylko jedno pytanie... wszyscy mowia audi q7, bmw x5, itp itd... ale kto z was jezdzil tymi samochodami? powiedzmy szczerze ze stwierdzenie ze ten a ten model jest najlepszy bo: jest fajnie wykonczony to troche powiedziane na wyrost... co z tego ze wykonczenie jest najwyzszej klasy, skoro jego wlasciwosci jezdne moga byc "do bani".
czesc osob zapewne wyrazila swoja opinie w oparciu o to co pamietaja z czasopism motoryzacyjnych...
sorry za takie postawienie sprawy, ale jedynie osoba ktora jezdzila kazdym z tych samochodow jest w stanie powiedziec (a watpie zeby sie znalazlo duzo takich osob) : to a to auto jest najlepsze, ale to tez bedzie moglo byc zdanie jednej osoby, gdyz kazdemu moze zalezec na zupelnie innych cechach pojazdu. co innego gdyby zadac pytanie: najladniejszy suv na rynku.... na to moglby kazdy odpowiedziec :twisted:
cayman9
Początkujący

29 Maj 2008, 21:29

Przy takich samochodach, przede wszystkim bierze sie pod uwagę czy się nam dany model podoba. A właściwości jezdne dla przeciętnego zjadacza chleba będą zaserwowane przy każdym modelu prawie tak samo. Wszystkie powyższe samochody mają w wyposażeniu podstawowym wszystkie możliwe systemy wspomagające kierowcę. W "poważny"teren auta te się nie nadają, a na drogi to co kto lubi :) . Pozdrawiam
Bartszop
Nowicjusz

31 Maj 2008, 17:34

Wszystko zależy do czego potrzeba samochodu jak najbezpieczniejszy do XC90a najmniej q7.ale jak dla mnie lider jest jeden GL.aha i mało jeszcze w życiu widzieliście ja widziałem jak kilku gości którzy bez bólu serca pojechali w teren swoimi samochodami i nie płakali ze je rysują obijają a wydali na nie ponad 300tys.Jak mi wtedy powiedzilei te samochody od tego są.
astro007
Aktywny

31 Maj 2008, 17:58

z tych samochodów wymienionych przez autora jedziłem Jeepem GCH,bmw x5(niestety tym poprzednim),Mercedesem ML(również poprzedni),Touaregiem w salonie siedziałem siedziałem w Cayenne,XC90 i nowym X5.Oprócz tego jedziłem moim zdaniem najlepszy autem tej klasy czyli Range Roverem Sportem.Może nie ma 500 konnych silników które zepwniają mu przyspieszenie na poziomie Porsche 911 ale za najlepiej radzi sobie w terenie z tych wszystkich wymienionych aut.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

22 Cze 2008, 12:38

Trudno powiedziec , ktory SUV jest najlepszy na rynku , bo rzeczywiscie jak ktos juz napisal , kazdy oczekuje od swego auta czegos innego. Jesli o mnie chodzi to jezdzilam wieloma SUVami , ale chyba zadnym z tych wymienionych , wrecz zdziwilam sie dlaczego autor ankiety wybral tylko takie samochody ?Ja dodalabym takich liderow rynku jak : honda CR-V , mitsubishi outlander , suzuki grand vitara , toyota rav 4, subaru forester, nissan x-trail , land rover freelander itp. Kilka slow o tych suvach: generalnie ( dla mnie ) roznia sie tym czy maja naped 3 stopniowy /przelaczany przez kierowce czyli do wyboru 2wd,auto,lock czy tylko auto.Tym pierwszym dysponuje np nowy mitsubishi outlander , nissan x-trail , suzuki grand vitara ( plus reduktor) ..a np honda cr-v ma naped [auto] , czyli standardowo jezdzimy na 2wd , a w razie uslizgu ktoregos z kol , wlacza sie automatycznie naped na tylna os..ale chyba tylko do 30 %.Mitsubishi outlander turbo i subaru forester maja permanentny naped na 4 kola .Suzuki grand vitara ma jakies szczatki ramy ( przez to jest mniej komfortowy na szosie ) i reduktor-czyli generalnie lepiej sobie poradzi w terenie..ale czy to ma sens , skoro w tzw ciezkim terenie i tak stanie .Bo nie po to wymyslono SUVy by jezdzily w ciezki teren ..do tego jest np mitsubishi L200 :)..ale to inny temat.Kontynujac: wybierajac SUVa patrze raczej na jego wlasciwosci podczas ciezkiej pogody ..zima , w ulewe..czy radzi sobie na sliskiej nawierzchni np.Czyli generalnie patrze na bezpieczenstwo jakie zapewnia mi dane auto .Ale o dziwo..taki mitsubishi L200 pick up , z napedem super seleckt , daje mozliwosc jazdy ze stalym napedem zawsze , plus kontrola trakcji .Przez to jest tez bardzo bezpieczny na szosie przy zlych warunkach pogodowych .Ja wybralabym mitsubishi outlandera turbo , albo subaru forester. Calkiem fajna jest tez honda crv , wszystkie zabezpieczenia i duzy komfort jazdy :).
an-ka
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
    Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...
    Miejski środek transportu nowy skuter BMW C evolution
    Pojawienie się skutera C evolution oznacza początek nowego rozdziału w segmencie miejskich środków transportu BMW Motorrad. Oba maksiskutery napędzane konwencjonalnymi silnikami - C 600 Sport i C 650 GT – odniosły ...

27 Cze 2008, 21:18

a wg mnie w tej stawce zabrakło bezkonkurencyjnego, totalnego mistrza, niesamowicie luksusowego , przepięknego, wyglądającego jak terenówka a nie jak minivan, boskiego RANGE ROVER'a. to nieziemski samochód i doskonały w każdym calu i na pewno z pośród tych przedstawionych najlepszy w "terenie" bo oczywiście żaden fabryczny wóz nie poradzi sobie z prawdziwym off roadem więc nie mówcie o dzielności w terenie tych samochodów. dziękuje. 8)
Eddy
Nowicjusz

29 Sie 2008, 13:03

Zaznaczyłem "Inne", ponieważ samochód o którym myślę dopiero wchodzi na polski rynek, a chodzi o Forda Kugę. z testów , które czytałem to naprawdę ciekawy samochód, z nowoczesnymi rozwiązaniami i wyglądem, zebrał dużo pozytywnych ocen oraz 5 gwiazdek i 13 punktów w teście bezpieczeństwa.pzdr
konjo
Nowicjusz

29 Sie 2008, 17:17

wg mnie masz racje, barkuje Kugi to swietne auto za dobra cene, na jednym z innych serwisow wygrywa w sondzie takze tutaj tez by sie dobrze plasowal, auto kosztuje w granicach 100k, aktywny naped 4x4, male spalanie, duuzzzo miejsca takze jest super autem zarowno terenowym, jak i na wypady z rodzinka i na spotkanie biznesowe tez bym nim pojechal:)
edmundo
Nowicjusz

02 Wrz 2008, 12:10

no, Kugi brakuje, bo widzę, że ankieta już nieco "leciwa" :) wtedy jeszcze nikt o nim nawet nie słyszał, a co dopiero - widział chocby w TV. ale rzeczywiście to ciekawy pomysł forda, łączący dobre wykonanie i nowoczesne rozwiązania z rozsądną ceną i ekonomicznością. nominacja do COTY 2009 też potwierdza spory potencjał tego auta. swoją droga można by odświeżyc lub założyc nową ankietę, bo ostatnio kilka SUvów się pojawiło
syrenka
Nowicjusz

08 Wrz 2008, 21:27

Dla mnie najlepszym SUVem jest Lincoln Navigator...
Te samochody i tak w mieście się gubią, palą hektolitry benzyny i służą głównie do lansu, więc lincoln wymiata.
Zostaje jeszcze H2, ale dla mnie za groteskowe..
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

09 Wrz 2008, 22:59

Q7 , ma ten styl klase i moc.
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Cze 2009, 09:10

Według mnie jako posiadacza Subaru Outbacka to najlepszym SuVem jest....Subaru Forester :razz:
Niestety dyliżanse wymienione w ankiecie różnią się między sobą znacząco.... przede wszystkim ceną a co za tym idzie wszystkim pozostałym :cool: co nie kwalifikuje się do oceny np. Q7 via Sorento :shock:
Fakt nie o porównania też chodziło lecz i aczkolwiek o indywidualne podejście :mrgreen:
Pozdro
todob
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

24 Cze 2009, 14:01

Najlepszy ciężko określić - to wszystko w jakie kategorii cenowej chcę się wybierać - osobiście z tej nie wielkiej grupy do wyboru wybrałem Volvo XC90 - ma swój styl i to się liczy:) a jeżeli chodzi o inne i trochę tańsze to Subaru Forester:) pzdr kolegów auto maniaków:)
Jakobs
jakobs187
Nowicjusz

Miejscowość: Kruszwica

30 Cze 2009, 20:26

inne ---> łada niva
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice