Najmniej awaryjny samochód osobowy do 55 tysięcy

08 Lut 2021, 16:32

Witam, poszukuje najmniej awaryjnego samochodu osobowego do 55 tysięcy. Ma to być zakup na lata więc zależy mi na trwałości. Silnik najlepiej benzynowy. Oglądam mi.n Mazdy 6 III, Fordy Mondeo MK5, BMW F10, Passat B8 itp. Lecz ciężko znaleźć mi odpowiedź, który z tych samochodów z odpowiednim silnikiem będzie najlepszym wyborem. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Bartek11111
Obserwowany

08 Lut 2021, 21:39

Bartek11111 napisał(a):poszukuje najmniej awaryjnego samochodu osobowego do 55 tysięcy
To jest pojęcie względne :) Niektóre samochody pomimo jakiejś niewielkiej awaryjności będą nadal tanie w eksploatacji, a w innych jedna usterka przewyższy te awarie i będzie drożej.

Wracając do samochodów które wymieniłeś to na pewno model BMW F nie uchodzą za bezawaryjne, tak samo jest z Passatami B8 szczególnie z silnikami TSI. Tu chyba najlepiej wypadnie Mazda z silnikiem benzynowym Skyactiv. Co do Mondeo to fajne auto ale miewa za często problemy z elektryką, a z silników chyba najlepszą opcją jest popularny 1.5 EcoBoost który zapewnia dobrą dynamikę przy umiarkowanym spalaniu.

Ja bym wybrał z tych samochodów Mazdę 6.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lut 2021, 23:04

Najmniej awaryjna chyba będzie Toyota Avensis
emk90
Nowicjusz

08 Lut 2021, 23:13

Jw mazda 6 lub Avensis, najlepiej 1.8. Odpuść temat BMW
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2021, 11:12

sisinho17 napisał(a):Avensis, najlepiej 1.8
Bardzo fajne auto ale przy dłuższej perspektywie czasu eksploatacji może wydawać się trochę nudne :) jednak jeżeli chodzi o awaryjność to jest ona na niskim poziomie jak się dba o bieżące wymiany.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35