Najmniejsze auto ( citigo/ up itd) do LPG

20 Lut 2017, 15:09

Witam, chcialbym zapytac jakie autka polecacie do LPG jesli chodzi o najmniejsze oraz roczniki 2014-2016. Przepatrzylem oferte skody citigo z zalozonym juz LPG ( nie fabrycznie, ale w ASO). Niestety nie wiem czy jakiekolwiek inne male samochodziki nadaja sie do gazu, jedynie o tej skodzie slyszalem. Dlaczego gaz przy silniku 1.0 czy 1.2? Mam zamiar kupic samochodzik na lata, najpierw ma posluzyc troche mi, potem do konca juz zonie, wiec mimo ze oszczednosc "mniejsza" niz przy samochodach, ktore duzo pala to tak czy siak jest to oszczednosc :).

Polecacie cos w tym segmencie ( autka najmniejsze)?

Od razu chcialbym zapytac o Citroena C4 Cactusa z silnikiem 1.2 i mozliwosc zagazowania go, rowniez nad nim sie zastanawiam ( wyjatkowo) mowa o nowym samochodzie, ale rowniez skusilbym sie na uzywke. Widzialem ze ludzie nie polecali gazu do tego samochodu, ale 99% argumentow mowila o tym ze pali on 5-6 litrow i ze sie "nie oplaca" ale jak juz wspomnialem dla mnie oszczednosc to oszczednosc.

Prosze sobie dac spokoj z komentarzami typu ze nowy samochod a chce LPG, ze jak mnie nie stac to zebym nie kupowal. Mam takie usposobienie, czemu mam jezdzic drozej jesli moge taniej?

Pozdrawiam!
M1kie
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lut 2017, 15:18

M1kie napisał(a):ale 99% argumentow mowila o tym ze pali on 5-6 litrow i ze sie "nie oplaca" ale jak juz wspomnialem dla mnie oszczednosc to oszczednosc.

Mają rację, bo jak będziesz robić niewielką ilość km to żadną oszczędnością jest wyższy spadek wartości i inwestycja, która szybko się nie zwróci. Po prostu trzeba sobie wszystko przeliczyć.
No i żadną oszczędnością nie jest utrata gwarancji.

P.S. Tylko nie mów, że wymieniasz olej na mineralny, bo tańszy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Lut 2017, 15:22

Co do kilometrazu to przewiduje 30-50k km rocznie.

Jesli chodzi o citigo to tak jak mowilem gaz robia w ASO i gwarancja normalnie zostaje.

Co do oleju, to mineralny jest za drogi. Moja stara madzia lubi taki po frytkach z frytownicy. Podjezdzam raz na miesiac do maka i mi zalewaja pol litra :sly:

Nie bardzo rozumiem co oznacza spadek wartosci, chodzi o to ze gdy mam gaz to samochod jest wart mniej?
M1kie
Nowicjusz

20 Lut 2017, 15:47

a to spokojnie bardzo szybko Ci się zwróci

Tak, auto z LPG szybciej traci na wartości, bo mało kto chce kupić auto, które zrobiło 100-200tys. na LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lut 2017, 15:51

To juz poniekad wiem, pytanie za to czy myslec o czyms innym czy faktycznie zostac przy tej skodzie?

Ma ktos moze tego cactusa w gazie i moze cos wiecej powiedzie?
M1kie
Nowicjusz

20 Lut 2017, 16:37

M1kie napisał(a):Ma ktos moze tego cactusa w gazie i moze cos wiecej powiedzie?

Cactusa nie mam, ale się nim interesuję. Silniki puretech mają wtrysk bezpośredni, a co za tym idzie bardzo droga instalacja wtrysku w fazie ciekłej. Producent nie przewiduje instalacji do tych silników, więc utrata gwarancji gwarantowana :lol: Po drugie, droga instalacja w ogóle się nie opłaca do oszczędnych silników. Jeżeli chodzi Ci o maksymalnie oszczędną jazdę, to chyba jednak skoda jest najlepszym wyborem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

20 Lut 2017, 17:06

Dziekuje za odpowiedz odnosnie cactusa :)

No tak, wychodzi na to ze to jedyne male autko gdzie da sie wpakowac gaz ;)!

Pozdrawiam!
M1kie
Nowicjusz

20 Lut 2017, 17:10

M1kie napisał(a):Co do kilometrazu to przewiduje 30-50k km rocznie.
i chcesz kupić takie małe g.wienko? :shock: nie wiem czy powinienem gratulować samozaparcia, czy raczej odesłać do specjalisty.

Wiadomo, małe auta palą mało, są tanie w eksploatacji itp itd... Ale wygłuszenie, wygoda foteli, mały rozstaw osi i mnóstwo innych czynników wpływają na komfort, a w zasadzie jego brak przy dłuższych (jak zakładam po przebiegu rocznym) trasach. No i wnętrze w takich wózkach na zakupy po kilku latach jazdy będzie wyglądać jak śmietnik, bo jednak w takich autach są to zazwyczaj tanie plastiki, które szybko się zużywają.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2017, 17:25

Bardzo dobrze myślisz, ja tylko podrzucę jedną dygresję. Nie ograniczaj się tylko do skody, to raz.

1. "Fabrycznie" (czy też w ASO zachowując gwarancję) LPG montuje tez OPEL, HYUNDAI, KIA, FIAT, DACIA.
2. Nie bój się gazu montowanego poza ASO, tam doją kasę bo grają na pozorach że tracisz gwarancję na auto - bajeczki dla dzieci. Prawda jest taka że nie mogą Ci odmówić napraw gwarancyjnych. Jedyne co mogą zrobić to powiedzieć że nie uznają reklamacji na element który modyfikowałeś w ramach montowania LPG, tj głowica. Tylko w tym przypadku jeśli tak czy siak, sypnie Ci się głowica i mimo to nadal chcesz by to ASO Ci to naprawiło w ramach gwarancji, to musisz udowodnić że naprawa/montaż LPG został wykonany ze standardami obowiązującymi w UE. Gwarantuje Ci to dyrektywa GVO z 2010 roku. Ponadto, często salony samochodowe udostępniają listę warsztatów które oni uznają "od ręki" za rzetelne, tylko w tych też jest kapkę drożej z wiadomych względów.
kalam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 1995
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak

20 Lut 2017, 17:38

Nie jestem wymagajacy co do autka, chce zeby cos posluzylo mi na kilka ladnych lat, od 3 lat jezdze stara mazda 323f, w ktorej wygluszenie jest na poziomi zero, wzsystko trzezczy przy 80 na godzine juz :P.

Czytalem o tym, ze niektorzy mieli problem z uznaniem gwarancji przy zalozeniu lpg przez inna firme, ale rowniez czytalem ze ktos zrobil to na wlasna reke i wymienilu mu to co trzeba bez zadnego "ale".

Apropo wypowiedzi Kalama, to chcialem tylko zapytac o jakas alternatywe skoro tak, chce zeby zarowno spalanie jak i sama eksploatacja autka byla na najnizszym mozliwym poziomie, oczywiscie spalanie rzedzu przykladowo 1-2 litry wiecej nie robi duzej roznicy przy gazie :)
M1kie
Nowicjusz

20 Lut 2017, 18:01

Ja bym tu wybierał między KIA picanto 1.2 (jednak 4 cylindry i dodatkowa moc się przyda), albo Hyundai i10 1.2 czy też Fiat Panda 1.2. Ten 1 cylinder w silniku więcej, będzie miał wpływ na większą trwałość jednostki.

Z Dacią bym nie ryzykował.

Opel Karl, nie jest oferowany z fabrycznym gazem i oferuje silnik max 1.0. Ewentualnie Corsa, tam już bazowo możesz kupić z LPG.
kalam
Nowicjusz

20 Lut 2017, 18:07

Rozumiem, ze te, ktore podales ewentualnie kupic i dopiero zalozyc gdzies LPG, ale tylko tam gdzie ASO sie "zgadza" zeby nie bylo problemow z gwarancja? W konfiguratorze nie widze LPG nigdzie w zadnym z tych aut.
M1kie
Nowicjusz

20 Lut 2017, 18:10

Niekoniecznie. Możesz założyć w samym ASO. Albo w tych polecanych przez nich. Jak wolisz ;) Konfigurator to często bajeczki. Ja z własnego doświadczenia wiem że te marki mogą Ci założyć gaz w ASO lub wskazać serwis gdzie nie wpłynie to na gwarancję. Po prostu musisz iść do salonu i zapytać. Niestety oficjalne strony nie podają wszelkich informacji.

Oni bazowo w konfiguratorze wrzucali chyba LPG tylko do silników 1.0. Ale jak pogadasz w salonie, to uwierz mi że nie ma najmniejszego problemu by go dorzucic do 1.2.
kalam
Nowicjusz

20 Lut 2017, 18:27

Osobiście wolałbym Hundaia i10 od Citigo - siedziałem w obydwu i Hyundai zdecydowanie robi lepsze i solidniejsze wrażanie, bo nie widać oszczędności w projektowaniu na każdym kroku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lut 2017, 21:56

mike napisał(a):i chcesz kupić takie małe g.wienko? nie wiem czy powinienem gratulować samozaparcia, czy raczej odesłać do specjalisty.

Na funty mnie roztrzaskałeś. Ale podczepiam się do tego toku myślenia.
No ale idąc tropem autora wątku - jeździłem mazdą 2 z silnikiem 1,6 i hyundaiem i10 z 1.0 bodaj silnikiem. auto nie bylo moje, służbowo zdarzalo mi się korzystać. jak ktoś lubi fun z jazdy, to nie ma opcji, by wybierać silnik 1,0....
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009