Najpopularniejszy rozmiar 4x4, suv

14 Gru 2013, 00:24

Witam, prowadzę sprzedaż opon do samochodów osobowych i dostawczych, od niedawna do mojej oferty dodałem opony terenowe. Mam pytanie do użytkowników tego typu aut (4x4, suv) jakie rozmiary są najpopularniejsze w tego typu autach. Pomogłoby mi to w doborze odpowiedniego asortymentu w tym dziale. Wybierać jest w czym, a doświadczenie niezbyt bogate akurat w tej dziedzinie :D :D .
Będę wdzięczny za cenne informację.

Pozdrawiam
Kotletto
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 20 04 1999
Auto: Audi a6 allroad c6
Silnik: 3.0 TDI 250KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

14 Gru 2013, 20:06

To musisz się zdecydowac - chcesz mieć w ofercie opony terenowe czy do SUV-ów?
Opony terenowe są do samochodów terenowych, a więc nie do wszystkich SUV-ów. Oprócz tego opony te dzielą się na AT i MT. AT to są takie pośrednie, czyli do wszystkiego, a MT to już konkretne opony terenowe. No i musisz też wiedzieć, że do błota jest inna opona, a do piachu inna. Są też opony "uniwersalne", kórymi można jeździć i po piachu i po błocie.
Rozmiary opon terenowych zaczynają się od 15. Tutaj masz popularne rozmiary opon i możesz też o nich poczytać do czego są - to ci bardziej pomoże ogarnąć temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2013, 21:35

Dzięki za odpowiedź, faktycznie sporo tego wszystkiego, ale do ogarnięcia. Ta stronka, którą podałeś ma sporo opisów, a właśnie na tym mi zależy bo mam możliwość zdobycia opon coopera i one mają jeszcze inne oznaczenia niż europejskie, takie jak S/T STT, AT3 itp. Mam jeszcze pytanie czy opony o profilu 17,18,20 też stosuje się do popularnych terenówek? Mam możliwość nabycia w dobrej cenie opon cooper discoverer ST MAXX ,tyle że to 17 i większe, nie wiem czy w te rozmiary warto inwestować czy raczej trzymać się 15 i 16?

Pozdrawiam
Kotletto
Nowicjusz

15 Gru 2013, 14:06

Opony 15,16,17 to chyba najbardziej popularne rozmiary. Opony większe to już raczej zakłada się po podniesieniu auta ( tzw lift ), aczkolwiek są takie i fabrycznie zakładane, ale to chyba do niewielkiej ilości samochodów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2013, 23:21

Kotletto napisał(a):opony o profilu 17,18,20 też stosuje się do popularnych terenówek?

chyba nie o profil a o rozmiar felgi chodzi bo jak o profil to się nie stosuje tak małych profili w żadnej terenówce
jeśli o rozmiar felgi to 17 masztylko w najnowszych samochodach i je to rzadko kto pakuje w bagno, w zasadzie 17 to tylko Toyota I Nissan patrol reszta to 16 a mniejsze to najczęściej 15,
co do samych cooperów mają zagorzałych zwolenników ale udział w rynku mają średni, a jeśli już ktoś kupuje to właśnie takie nietypowe rozmiary na felgę 17
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Gru 2013, 10:53

Hej,

Wejdź sobie też do sklepów internetowych są opisy, albo do porównywarki rezulteo bo tam mają opisy i wyszczególnienie opon do SUV w zależności od marki.

No u nas jest dużo samochodów typu SUV, ale Rosja i Ukraina to chyba przoduje w tego typu autkach. :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...

17 Gru 2013, 22:08

Super stronka, dzięki bo szukałem tych opisów szczególnie dla coopera i herculesów. Rynek Ukraina i Rosja stoi otworem, a zainteresowanie z tamtej strony jest całkiem spore na tego typu towar.
Kotletto
Nowicjusz

20 Gru 2013, 18:05

Zgodnie ze zmianą przepisów wszystkie opony w UE powinny posiadać obecnie taką plakietkę z oznaczeniem 3 elementów: głośności, klase oporów toczenia oraz przyczepność na mokrej nawierzchni. Napewno jest to jakieś ułatwienie przy wyborze. Przewaznie kupowałam opony w warsztacie ale kilka lat temu miałam poczucie ze wcisneli mi bubla dlatego ostatni komplet opon (samochodowych) kupiłam na "tirendo" ale chyba maja tam też opony do samochodów terenowych i suv. Jest to dość przejrzyste.
Michalina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1954
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2013, 21:03

Znam tą stronę, tylko jak patrze na te ceny to jest jakaś masakra! :-)
Kotletto
Nowicjusz

23 Gru 2013, 11:45

opony do samochodów terenowych kupuje się w inny sposób, indeks głośności nie ma znaczenia bo z założenia są głośnie, bieżnik niestety generuje hałas i opory tego się nie da uniknąć, im ostrzejszy bieżnik tym większe opory i hałas, indeks prędkości jest nieistotny śmietnik zwykle nie buja się więcej niż 120 na oponie terenowe, więcej może okazać się problematyczne w trafieniu w drogę, ważniejszy jest indeks nośności (jak w ciężarówce) dlatego że to auta zwykle ciężkie i posiadające duże DMC, inna sprawa że w aucie z napędem 4x4 jakimkolwiek nie ma możliwości założenia innych opon na jedną i innych na drugą oś, wcześniej czy później coś padnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Gru 2013, 11:11

Witaj,

Hej tutaj masz linka do opsiu co to są te etykiety etykiety-na-opony-co-wiecie-na-ten-temat-vt49977.htm i na stronie też jest symulator do tych etykiet, można się fajnie pobawić i zobaczyć jaka będzie droga hamowania czy spalanie w zależności od noty i jakie masz autko - ja się tym bawiłem sporo przy zakupie zimówek :D
Co więcej na stronce masz porównanie cen i jest wiele sklepów też tirendo i można zobaczyć gdzie są najtańsze opony.
4x4 to chyba duży koszt opon jest? Dlatego ja wole małe autka, gdyż ubezpieczenie niższe i opony tańsze :D no chyba, że tak małe jak Ferrari to wtedy już jest drogo :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Gru 2013, 22:07

niekt nie mówi że terenówka jest tania, wręcz odwrotnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Sty 2014, 15:57

na stronie też jest symulator do tych etykiet, można się fajnie pobawić i zobaczyć jaka będzie droga hamowania czy spalanie w zależności od noty i jakie masz autko - ja się tym bawiłem sporo przy zakupie zimówek

Ale zapewne dotyczy to tylko aut seryjnych, nie terenówek :mrgreen:
4x4 to chyba duży koszt opon jest?

To zależy czy do terenówki czy do auta z napędem na 4 :mrgreen: A to różnica jest...
Inna sprawa to ta, że do aut z napędem na 4 nie ma potrzeby zakładania opon terenowych. Generalnie to bez sensu jest.
Ten, kto chce sprzedawać opony do aut terenowych i do aut z napędem na 4 koła powinien rozumieć różnicę między tymi autami.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika