Opony 2 pary opon różnego typu na przód i na tył dla napędu

12 Paź 2013, 13:03

Witam. Mam takie pytanie czy w renault kangoo 4x4 ze sprzęgłem wiskotycznym mogę miec 2 pary opon różnego typu na przod i na tyl. Bo jedne mam bieznikowane a drugie nie i czy moge z przodu miec jedne a z tylu drugie zaznaczam ze auto ciagnie na 4 kola. Pozdrawiam i prosze o odpowiedz
maciek2924
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: renault kangoo 4x4
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Paź 2013, 15:07

Marka, model samochodu czy rodzaj napędu nie ma wpływu na to. Zawsze możesz mieć inne opony z tyłu, a inne z przodu. Zarówno z punktu widzenia bezpieczeństwa, jak i prawa polskiego.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

21 Paź 2013, 00:26

Hejeczka :D
Tylko pamiętaj, żeby na tej samej osi były te same i różnica w zużyciu nie była kolosalna :ok:
Ale trochę lipa pchać bieżnikowane 2 z dwoma normalnymi. Dobrze, że masz 4x4 8)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

21 Paź 2013, 08:47

d..a tam, przy wiskozie inne opony wcześniej czy później zarżną sprzęgło i tyle,
przy takim napędzie zkłada się 4 takie same, jeśli są jakieś inne (typu zapas) zakłda się tak aby inne były na tej samej osi anie 2 takie same z przodu 2 z tyłu, ale to niezgodne z przepisami ruchu, więc tak czy siak 4 opony takie same :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Paź 2013, 15:02

pocieszny napisał(a):d..a tam, przy wiskozie inne opony wcześniej czy później zarżną sprzęgło i tyle,
przy takim napędzie zkłada się 4 takie same, jeśli są jakieś inne (typu zapas) zakłda się tak aby inne były na tej samej osi anie 2 takie same z przodu 2 z tyłu, ale to niezgodne z przepisami ruchu, więc tak czy siak 4 opony takie same :wink:

W jednym miejscu tyle bzdur? ;)
A w jaki sposób ma zarżnąć sprzęgło to, że jedna opona będzie miała 2340 metrów lamelek, a druga 2430 metrów? Nie bardzo rozumiem.
Niezgodne z jakimi przepisami jest montowanie różnych opon na różnych osiach? Czytałem chyba wszystkie możliwe postanowienia prawa polskiego i było tam co innego.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

22 Paź 2013, 22:35

4x4 ze sprzęgłem wiskotycznym mogę miec 2 pary opon różnego typu na przod i na tyl

a ja dumam, że można - byle był jednaki promień dynamiczny - czyli przekładając na "nasze"
jednakowa średnica i przy założeniu równego rozdziału obciążenia na osie jednakowe ciśnienia przód i tył
co z tego że pacjent będzie miał wszystkie nawet 5 kól jednakich co do opon np. Freelander
a ciśnienia w kołach zdecydowanie różne i rzadko sprawdza -
myśle że w błogiej nieświadomości męczy wiskozę :cry:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
    Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...