Najtansza benzyna w miescie?

30 Gru 2010, 21:35

To, że paliwa dostarcza Orlen jest bardzo prawdopodobne. Jest dużo prywatnych stacji na które paliwo dostarcza Orlen, ale nie wszystko wygląda tak pięknie jak się wydaje. Koszty prowadzenia stacji benzynowej należącej do sieci franchisingowej ORLEN są podobne do kosztów prowadzenia stacji przy Auchanie, bo wszystko pracuje na podobnej zasadzie. Nocna zmiana nie ma nic do rzeczy bo różnica w obrotach przeciętnej jednostki partnerskiej jest znaczna. MajkPZM, policz jak nie wierzysz, ORLEN ma specjalne ceny tylko dla franczyzobiorców, a dla klientów zewnętrznych jakim jest Auchan cena litra benzyny oscyluje w granicach 3,80 gołego towaru. Cena na Auchanie to około 4,60 ;) Powie mi ktoś w jaki sposób? A może ktoś potrafi utrzymać stację za 80 groszy marży brutto? ;)

Rozwiązanie zagadki jest takie: ORLEN nie ma jednego gatunku paliw, tak jak w przypadku oleju opałowego.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

30 Gru 2010, 22:21

Kierunkowskaz napisał(a):To, że paliwa dostarcza Orlen jest bardzo prawdopodobne. Jest dużo prywatnych stacji na które paliwo dostarcza Orlen, ale nie wszystko wygląda tak pięknie jak się wydaje. Koszty prowadzenia stacji benzynowej należącej do sieci franchisingowej ORLEN są podobne do kosztów prowadzenia stacji przy Auchanie, bo wszystko pracuje na podobnej zasadzie. Nocna zmiana nie ma nic do rzeczy bo różnica w obrotach przeciętnej jednostki partnerskiej jest znaczna. MajkPZM, policz jak nie wierzysz, ORLEN ma specjalne ceny tylko dla franczyzobiorców, a dla klientów zewnętrznych jakim jest Auchan cena litra benzyny oscyluje w granicach 3,80 gołego towaru. Cena na Auchanie to około 4,60 ;) Powie mi ktoś w jaki sposób? A może ktoś potrafi utrzymać stację za 80 groszy marży brutto? ;)

Rozwiązanie zagadki jest takie: ORLEN nie ma jednego gatunku paliw, tak jak w przypadku oleju opałowego.

Sobie nie zdajesz co to jest 80gr na 1l, taka stacja dziennie sprzedaje zapewne koło 100.000l jak nie wiecej, skoro ma 80gr na Litrze to juz daje wynik w granicach 80tyś zł dziennie x30 daje 2.5mln zlotych przychodzu miesiecznie, myslisz ze ile kosztuje utrzymanie takiej stacji miesiecznie skoro tam nic poza 4 okienkami i dystyrbutorami nie ma, za teren nie płaca bo maja na swoim pozatym taka stacja hipermarketowa to taki duzy zabieg marketingowy, bo majac super market i stacje z atraykcynymi cenami to bardzo duzo ludzi kozysta odrazu z 2 rzeczy naraz.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

30 Gru 2010, 23:10

Z całym szacunkiem, nie zamierzam się kłócić ;) Ale nie masz pojęcia o czym mówisz ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

31 Gru 2010, 00:14

Ty za to masz? Teoretyzuje bo nie znam tych cen, ale wiem jedno ze jakos paliwa na tej stacji nie odbiega jakosciowo od innych stacji, pewnie zaraz znowu cos wymyslisz ale nawet sobie nie zdajesz sprawy które stacje maja swoje paliwa:)
Myslisz, że Shell czy BP czy Statoil wozi swoje paliwa z za granicy? Wszystkie te stacje biorą paliwa od Lotosu albo Orlenu ( głowni dostawcy ) nawet nie musisz byc w temacie, jak poszukasz to jest o tym aartykuł na tvn24....
Jestes tym typem człowieka, który daje się naciągac na zwykłe chłyty zwykłych złodzieji...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

31 Gru 2010, 01:22

tesco górczewska - 4.71
BP - powstańców - 4.99...

kolega wyżej wydaje mi sie ma racje... koszty obslugi mogą tak wpływać na cenę... za ten toster jednak TRZEBA ZAPŁACIĆ...
logigamer
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Gru 2010, 13:54

Tak jak wspomniałem wcześniej, nie zamierzam Cię do niczego przekonywać i wchodzić w konflikty ;) Zacząłem temat, bo rozbawiło mnie trochę to co napisałeś z uwagi na to że znam "łowcę" Orlena na rynek woj. mazowieckiego i wiem jak to wygląda od strony właściciela stacji ;) Nie jestem typem człowieka, który daje się naciągnąć, tylko wiem jak wygląda sytuacja ;) 80groszy marży brutto pomnożyłeś przez litry, przez dni miesiąca i wyszły Ci miliony na +. Z moich pobieżnych wyliczeń i założeń wynika natomiast, że przy cenie litra 4,6x każdy litr przynosi groszową stratę. W przypadku takiej sprzedaży jak założyłeś, w przypadku paliwa Orlenu pierwszej jakości straty w skali miesiąca są znaczne. Myślisz że właściciele Auchana nie potrafią liczyć i stacje otwierają dobroczynnie?:) Nie przekonasz mnie, że paliwo na Auchanie jest pierwszej jakości, bo to wystarczy policzyć ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...

31 Gru 2010, 14:45

To sobie licz, ciekawy jestem czy w sklepie jak bierzesz szynke za 30zł i szynke za 14 to tez mówisz ze na tej pierwszej osoba produkująca traci. Nie zdajesz sobie sprawy jak dajesz się robic w balona, jak dobrze policzysz to własnie taki toster czy telewizor z programu lojalnosciowego zeruj tą róznice miedzy auchanem a orlenem. W takim razie w polsce paliwo jest dobre tylko na Orlnie :lol: bo jakos nie ustosunkowales sie do tego:

Shell czy BP czy Statoil wozi swoje paliwa z za granicy? Wszystkie te stacje biorą paliwa od Lotosu albo Orlenu ( głowni dostawcy ) nawet nie musisz byc w temacie, jak poszukasz to jest o tym aartykuł na tvn24

Pozatym te 3mln ktore wyliczylem to wiadomo ze to nie zysk tylko przychod, ale chocby im z tego zostala połowa 1.5MLN złotych miesiecznie to to jest 1/10 tego co zarabia Hipermarket miesięcznie, wiec calkiem niezły dodatek...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

31 Gru 2010, 15:48

To na co czekasz?:) Otwieraj najtańszą stację benzynową w mieście, będziesz miał półtora miliona zysku miesięcznie ;) Rocznie 18 milionów ;)

Wystarczy zapłacić VAT od zakupu tych paliw, zakup i eksploatacja urządzeń, pracownicy, nadzór, kontrole, pozwolenia, dzierżawa gruntu od właścicieli Wola Parku (a to niemały koszt), podatki, transport paliwa, sprawy w sądzie, opłaty bieżące, nieoczekiwane wypływy gotówki, awarie i wiele, wiele innych czynników. ni w ząb nie wyjdzie z tego 0.00, a co dopiero mówić o zysku. Sprawa prosta, Orlen owszem sprzedaje paliwa Auchanowi, ale gorszego gatunku. Te tostery i telewizory to przecież żadna strata dla nich bo na to się nawet grosz w cenie paliwa nie składa i nikt z tego powodu nie wybiera ich stacji ;)

Co do szynki to trochę nie na temat, aczkolwiek zasada podobna. Cena prawie zawsze jest wyznacznikiem jakości. To tak jak z samochodami, nie da się zrobić dobrego samochodu za najniższą cenę. Jak jest jakość to jest i cena. Dlaczego Twoja STI nie kosztowała w salonie 40tys? Bo za 40tys się takiego samochodu nie stworzy. To proste, kup tanią wędlinę w Tesco czy innej Biedronce i zostaw w lodówce na kilka dni. Będzie śliska i śmierdząca. A kup świeży wyrób z prywatnej produkcji i zauważ różnicę. Będzie leżała ponad 2 tygodnie - uschnie, ale się nie zepsuje. Warte przemyślenia, czemu taka niska cena:) Bo hurt? Owszem, ale od momentu zabicia zwierzaczka do momentu trafienia na półki sklepowe mija tak długi czas, że bez odpowiednich dodatków mięso by nie przetrwało ;) A droga jest długa, bo mięsko nie idzie z masarni do sklepu, tylko jest poddane dodatkowej obróbce, odpowiednio pakowane, czeka na odbiór w magazynie dystrybutora, jedzie do centrum logistycznego w danym rejonie, tam odpowiednio robione są tzw. składanki czyli układanie na paletach po 5-10 sztuk danego asortymentu wedle zamówienia stworzonego przez serwisanta marketu, skąd odbierają je przewoźnicy danego sklepu. Potem przyjęcie towaru, merchandising, czyli upychanie towaru nowego za starym i wreszcie kupujesz. Super szynka za pół ceny ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

31 Gru 2010, 16:51

Kiedyś znałem dziewczynę, która pracowała na stacji BP. Twierdziła, że zawsze jako sprzedawcy musieli klientom wciskać dodatkowe rzeczy do paliwa, bo stacja miała najlepiej zarabiać na sklepie, a nie na sprzedaży paliwa.
Wiadomo bowiem, że ceny produktów jakie można przy okazji kupić na stacji są dużo wyższe niż normalnie. I zawsze menadżer twierdził, że stacja zarabia na tych produktach, a nie na paliwie.

Ile w tym prawdy - nie wiem. Wiem natomiast, że wiele stacji faktycznie inwestuje w usługi "okołosamochodowe", np. popularne są myjnie samochodowe, bary, itd.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Gru 2010, 17:22

Menadżer twierdził, bo miał z tego premie sprzedażowe ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

31 Gru 2010, 19:25

Jak tak dalej pójdzie to zaraz zejdziemy na chodowlę trzody chlewnej :mrgreen: :wink:
Co do stacji to ja zwykle tankuję na statoil może to dlatego, że sporo jeżdzę na gazie który jest prawie połowę tańszy od benzyny. Z orlenem mam niemiłe wspomnienia (moi znajomi też) więc jak nie muszę to na orlen nie zajeżdżam.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Sty 2011, 05:20

nie wierze by stacja nie utrzymywała się z benzyny, to nie sznurowadła do butów...

szczesliwego i tanszego :)

[ Dodano: 3 Styczeń 2011, 21:47 ]
tu zaczalem troche wpisywac...

http://www.stacjebenzynowe.pl/

na Bielanach, najtaniej:

BLISKA Reymonta:
PB95 - 4,87
PB98 - 4,97
ON - 4,75

LUKOIL Kasprowicza:
PB95 - 4,87
PB98 - 4,92