Pytanko

21 Gru 2010, 17:49

Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, więc wbijam tutaj. Planuje na święta zakup jakiegoś tabletu, ale teraz na rynku tyle tego sprzętu, że nie bardzo wiem, co kupić. Ktoś tutaj siedzi w temacie i byłby w stanie coś polecić?
drajwer89
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 21:59

Zależy ile masz na ten cel gotówki oraz o jaki tablet Ci chodzi. Osobiście używałem tabletu Wacom Bamboo oraz PENTAGRAM ThinType no i przyznać muszę, że dla kogoś nie mającego styczności pierwsze dni używania są dość uciążliwe. Plus dla pentagrama za gwarancję i nowoczesny, elegancki wygląd natomiast dla Wacom plusem jest dobra jakość materiału z jakiego został wykonany, tyle, że widać na nim odciski paluchów jak się dotknie, na Pentagramie przynajmniej łatwiej je usunąć. Jeżeli o takim tablecie mowa.
Jeśli mówimy o tablecie multimedialnym to używałem tPAD'a 780 z Androidem i tutaj jestem mile zaskoczony ze względu na prostotę i stosunkowo intuicyjną obsługę. Wiadoma rzecz, że ktoś kto nie wie jak to ugryźć nie będzie sobie radził ale tutaj obsługa jest dość prosta.
Generalnie zależy ile masz funduszy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Gru 2010, 13:21

@stasiowski121: no właśnie nie wiem o jaki mi chodzi, jakbym wiedział to bym się nie pytał :) Generalnie używać chcę go do netu, a znam tylko te najpopularniejsze typu: iPad, Galaxy Tab. Też zastanawiałem się czy brać na wolnym rynku, czy może od razu z mobilnym netem. Wiem, że operatorzy gsm mają takie oferty, np Plus, Orange.
drajwer89
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Gru 2010, 14:28

Więc chodzi Ci o tablet multimedialny.
Z Plusa i Orange mają brandowany soft. A pytanie czy z mobilnym internetem czy bez zostawiam Tobie, bo u mnie np. nie spisuje się to kompletnie ze względu na kiepski zasięg niektórych sieci. Np. z Orange nie działa praktycznie w ogóle, nawet Kasperski nie chce się na tym aktualizować. Jeżeli używać go będziesz głównie w domu czy mieście to polecam zamiast mobilnego internetu zakup czegoś z wbudowanym solidnym odbiornikiem WiFi.
W miastach jest już dostępny bezpłatny internet więc problemów być nie powinno. Jeżeli masz nerwy i dobry zasięg tam gdzie chcesz go używać to warto też rozważyć internet mobilny. Ale mnie osobiście niemiłosiernie drażnią te limity danych - przykładowo 2 GB miesięcznie w Orange - 40 zł a ja za swój radiowy 4 Mb/s bez żadnych limitów płacę 45 zł.
Podobnie Netia teraz za 49 zł ma 4 Mb/s.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 16:09

Święta minęły i jakoś kupić mi się nie udało :) Używać chcę głownie poza domem, z dostępnością wifi to jeszcze różnie bywa (wiem, bo korzystam z netu w komórce), więc chyba lepszym rozwiązaniem byłby zakup od razu z jakims netem mobilnym. Pytanie tylko u którego operatora.
drajwer89
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2010, 23:41

U tego, z którego będziesz mieć najlepszy zasięg. Z resztą moje zdanie jest takie, że internet mobilny to nabijanie ludzi w butelkę i wyłudzanie pieniędzy. Wybór należy do Ciebie.

http://www.komputerswiat.pl/poradniki/i ... necie.aspx

Ostatnio Netia udostępniła mobilny internet na nadajnikach sieci Play, 2 GB miesięcznie za 29 zł to przystępna cena, warto by się dowiedzieć czegoś o dokładniejszych warunkach.

[ Dodano: 29 Grudzień 2010, 22:42 ]
Z resztą masz porównanie:
http://uslugitelekom.blox.pl/2010/02/Po ... awcow.html
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...

30 Gru 2010, 13:06

No przy obecnym stanie infrastruktury zawsze mogą zdarzyć się miejsca, gdzie nie ma zasięgu, statystycznie chyba najlepiej wyglądają Orange i Plus. Chociaż ostatnio Orange porozumiał się z Erą w sprawie współdzielenia infry, więc może będą jakieś tego efekty.
drajwer89
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Gru 2010, 15:55

W mojej okolicy wszechobecny i pewny zasięg oferuje plus i play dlatego jeśli ja już miałbym wybierać to zapewne coś na nadajnikach tych operatorów, poza tym mają całkiem korzystne warunki. Era sobie sporo woła za transfer w dodatku nie najtańsze jest jego dokupienie w razie braku.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika