Nakładki progowe - ochrona progów

07 Sie 2019, 10:12

Jeżdżę na co dzień Citroenem C4 Picasso - fajne auto, tylko widzę pewien problem, w szybko zużywających się progach. W sensie, rysują się i łapą uszkodzenia natury mechanicznej. Wprawdzie są dostępne różnego rodzaju progi stalowe, pytanie, jak je zamocować i czy spełnią swoje zadanie?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

07 Sie 2019, 10:24

Chodzi ci o farbę która podczas wsiadania i wysiadania rysuje się poprzez zahaczanie o nią obuwiem?
W takim przypadku widziałem takie naklejki z grubszej folii tak jak czasem w nowych autach są stosowane. Praktycznie ich nie widać a całkowicie chronią zewnętrzną warstwę lakieru na progu od takich uszkodzeń. Nie wiem tylko na jak długo wystarcza tak naklejka bo po pewnym czasie też pewnie ulega zniszczeniu ale wtedy można nakleić nową a prób będzie nie ruszony :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Sie 2019, 10:29

Chyba nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jeżeli nie ma oryginalnie nakladek plastikowych to innych nie zastosujesz, metalowe które widzisz w ogłoszeniach to poszycia do wspawania. Jeżeli swoje progi masz podrapane to po prostu trzeba je polakierowac
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sie 2019, 07:17

Hmm... jakby to prosto wytłumaczyć?

Coś takiego jak te tutaj progi: https://automotohit.pl/Nakladki-na-progi
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

08 Sie 2019, 09:41

Aaaa ok. Mozesz zastosować takie nakładki kupując do konkretnego modelu. Mocowane sa na taśmę 2 stronna
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Sie 2019, 10:10

W tym modelu samochodu faktycznie próg poniżej dolnej uszczelki jest dosyć szeroki i taka nakładka na pewno pomoże zabezpieczyć go przed uszkodzeniami podczas wsiadania i wysiadania. Nakładki aluminiowe dosyć szybko się rysują szczególnie widać to na takich polerowanych na lustro i w tym przypadku lepiej jest zamontować takie matowe, szczotkowane. Oczywiście to kwestia gustu :)
Dobrze w tym przypadku sprawdzają się folie 3M typu carbon, tu zależy jeszcze czy masz jasne czy ciemne wnętrze bo warto taką nakładkę dobrać tak aby wyglądała na oryginalnie zamontowaną :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

08 Sie 2019, 10:31

Ja jeszcze dodam ze warto przed montazem takiej nakladki zabezpieczyc tą zdartą powierzchnię antykorozyjnie. Można użyć farby typu unikor
Kao
Moderator
Awatar użytkownika