Napędy w disco blokada na 4koła

16 Maj 2009, 22:03

jak jest różnica kiedy przesunę dźwignie w lewą stronę (świeci kontrolka ) a normalne położenie czyli w prawym dolnym rogu)??bo byłem ostatnio w grzązkim piasku i nie widziałem różnicy , czy może mam problem z reduktorem? auto ciągle ciągnie po przekątnej
gustaw2111
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie

17 Maj 2009, 23:53

Landek ma blokadę międzyosiowego układu różnicowego.
Bez blokady auto ciągnie tak jak piszesz po przekątnej.
Nie wiem na czym to dokładnie polega, ale przy załączonej blokadzie auto ciągnie albo na tylną, albo na przednią oś.
Chyba tak to wygląda, ale sam wolałbym usłyszeć komentarz fachowca.

Kiedyś zakopałem się w śniegu i bez blokady, czy z blokadą i tak nie chciały się kręcić te koła które powinny - pozostała łopata! :mad:

Żeby kręciły się wszystkie 4 koła to trzeba by mieć blokady mostów na obu osiach, a tak seryjnie ma to tylko Mercedes G.

Zaznaczam jednak, że mój tok rozumowania w tej materii może być "nieco" błędny.
Czekamy na fachowców :wink:

pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

18 Maj 2009, 00:13

jeśli jest blokada międzyosiowa to suma prędkości kół przednich jest równa sumie prędkości kół tylnych, jeśli np jedno koło z przodu ma przyczepność a drugie nie, to ono się będzie obracać, wtedy z tyłu też musi się obracać któreś koło(z taką samą prędkością co te z przodu) - te które ma mniejszą przyczepność,
często jest tak że gdy teren jest nierówny to ciężar auta nie jest równo rozłożony między cztery koła lecz dwa koła po przekątnej przejmują większy ciężar, wyobraźmy sobie stół z jedną nogą trochę krótszą.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Maj 2009, 07:42

nauczyłem się jednego... napędy, blokady, opony... wszystko to ważne... ale nawazniejszy jest drugi taki wariat jak ty i dobry kawał solidnej liny :mrgreen:

i nas nie dogoniat... :wink:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

18 Maj 2009, 22:05

hmm.. czyli jednak na blokadzie, jeśli któreś z kół ma mniejszą przyczepność to będzie się kręciło, natomiast przeciwległe te o większym nacisku stoją!
Ja myślałem, że tak się dzieje podczas jazdy normalnie bez blokady.
To jak jest w takim układzie bez blokady w LR?

Czyli np. auta z dołączanym napędem przednim (czyli nie Landki, ale dajmy na to Opel Monterey/Frontera, Nissan Terrano/Patrol) mają blokadę tylnego mostu i wtedy po załączeniu oba tylne koła kręcą się z tą samą prędkością, a przednie te które ma mniejszą przyczepność?

Tak to jest? A może już zaczynam za dużo myśleć :razz: Trzeba browarem ból niewiedzy zapić :wink:
Ale napiszcie coś jeszcze..........

[ Dodano: Pon Maj 18, 2009 22:08 ]
ponoć można dokupić blokady mostów do Disco, ale to drogi interes..........
Bodziokardasz dopisz coś jeszcze bo widzę, że dobrze prawisz...
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Maj 2009, 02:07

wszystko zależy od tego gdzie są blokady - jeśli jest to np. blokada mostu tylnego to koła na tej osi obracają się równocześnie, gdy jednocześnie będzie blokada między osiowa, to któreś z kół przednich będzie się obracać - jeśli nie ma blokady mostu przedniego,

to może trochę pomóc
https://www.forumsamochodowe.pl/instrukc ... t16889.htm

miałem okazję jechać fronterą w terenie i z tego co pamiętam nie miała ona blokady,
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bernd Rosemeyer - legenda sportów motorowych
    Przed 75 laty zginął Bernd Rosemeyer, jeden z najlepszych kierowców wyścigowych w całej historii sportów motorowych. 28 stycznia 1938 roku, niespełna 28-letni kierowca poniósł śmierć w wypadku, do którego ...

19 Maj 2009, 08:52

No tak, Ople chyba nie mają blokady, ale Patrol ma.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika