speedyrider napisał(a):To zależy gdzie kto jeździ. Na trasach po EU już te lpg takie opłacalne nie jest bo go więcej nie ma jak jest
Nie zgodzę się z tym - gdzie nie pojedziesz, to LPG zatankujesz bez problemu.
speedyrider napisał(a):Butle LPG najczęściej mamy w miejscu koła zapasowego (kombi) i nie są na tyle duże by zrobić na tym niewiadomo ile km. Pocisniemy po autobahnie 160km/h i butli gazu po 300km nie ma a do celu jeszcze 1700
Też się nie zgodzę - butle LPG są róznych pojemności. A zastosowana pojemność butli w danym samochodzie jest uwarunkowana wielkością i głębokością miejsca we wnęcie na koło zapasowe. W Jeepie mam butlę na 80 litrów gazu. W Nubirze na 42a w Peugeocie na 65. Dla przykładu Peugeotem na pełnej butli przejeżdżam 500-530 km ( z tym, że do butli wchodzi 56 litrów gazu ) Nubirką przejeżdżam 380 - 400km Wchodzi 41 litrów ). I co do powyższego cytatu, nie powiesz chyba, że w Europie nie ma chociaż jednej stacji w przeciągu 300km z LPG.
speedyrider napisał(a):no i ni emozna mówić że LPG zawsze będzie tańszy bo nie zawsze. Wystarczy do porównania wybrać dwa różne auta z innego segmentu ot by zagazowane starsze BMW z motorem pow. 3000cm3 w automacie vs mała Corsa w dieslu.
Już ci wcześniej pisałem na ten temat. Nie możesz porównywać auta z różnymi silnikami, masami i segmentami. Jak chcesz porównywać, co się bardziej opłaca, to musisz wziąść pod uwagę te same silniki. Jak Diesel 1,9, to benzyna tak samo, ewentualnie 1,8 albo 2,0 jak nie jest dostępny taki sam. No i oczywiście bardzo przybliżona moc i masa auta. A porównywanie silnika 3000ccm z silnikiem 1,0 ccm nie ma najmniejszego sensu, bo wiadome jest, że ten pierwszy będzie palił więcej już nawet nie LPG ale paliwa podstawowego. Więc bez sensu takie porównania.
A i tak zawsze liczy się to, ile ten sam silnik pali LPG a ile Pb. Dla przykładu mój Jeep - pali 28 Pb i około 32 LPG. LPG tankuję po 2,09, a Pb 4,56zł. 100km Pb mnie kosztuje ponad 128 zł. A LPG kosztuje mnie 67 zł. Więc o co ci chodzi? A auto kupiłem z już założona LPG. Więc na 100km zyskuję 61 zł. I to są spalania podczas jazdy po drodze. A jeżeli wziąść pod uwagę to, że mało jeżdżę po ulicach, a większość godzin spędzam w terenie tym autem, to wogóle nie ma o czym dyskutować.
Co do reszty wyliczeń też są tak naprawdę bez sens, bo :
fate napisał(a):Padnie Ci Turbo czy inna dwumasa i instalacja się zwraca a oszczędności jak na talerzu.
A do tego niech tak padnie pompa albo wtryskiwacz i pozamatane
![Mr. Green :mrgreen:]()
A nie wspominam o PDF-ach
Kao napisał(a):Na siłę starasz się to nam udowodnić że LPG się nie opłaca ale niestety Ci się nie udało i nie uda bo zwyczajnie tak nie jest, na nic te Twoje teorie i obliczenia, przykro mi
No i niestety, ale muszę się z tym zgodzić...LPG jest tańszy od PB i zawsze jazda na LPG wyjdzie taniej. A to, kiedy instalacja się zwróci, to już kwesta tego, ile kto jeździ. Jak ktoś robi rocznie 5 tyś km, to wiadomo - nie ma o czym dyskutować. Ale pod uwagę należy też wziąść to, że wielu nabywców samochodów kupuje auta z już założoną instalcja. Wówczas kwestia zwrotu instalacji nie wchodzi w grę, a oszczędności zaczynają się od razu. LPG jest też tańsze od ON i mimo, że silniki Diesla spalają mniej ON niż silniki benzynowe Pb, to i tak dalej opłaca się kupić LPG niż Diesla. Tym bardziej, że silniki Diesla odchodzą do lamusa z powodu stosowania w nich bardzo drogiego w naprawie, a czasem nawet regeneracji osprzęu.
speedyrider napisał(a):A jaka jest różnica między Twoim Mercedesem V6 w gazie w mieście a moim Mondeo MK5 w dieslu w czasie dojazdu do pracy w korkach?
Taka, że Diesel nie nadaje się do miasta ani do korków. Diesel lubi jak się tym autem jedzie, a najlepiej to non stop. Wtedy ten silnik jest zadowolony i właściciel też
![Mr. Green :mrgreen:]()
speedyrider napisał(a):Swojego traktora jak lekką nogą i z głową w mieście potraktuję to mi zejdzie nawet pon. 7,7 i jest spoko.
No to weźmy ten twój samochód na tapetę. Piszesz, że przy delikatnym traktowaniu bierze 7,7 litra ON. Ile płacisz za ON i ile na tej stacji kosztuje LPG? Jaki masz silnik - pojemność, moc i jaka jest masa samochodu? Poszukamu takiego autka w benzynie i policzymy ile spala benzyny, a potem dojdziemy ile pali LPG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...