Następca A3 1.6, dynamiczne auto do 20tyś

09 Wrz 2018, 09:20

Witam,
Powoli przymierzam się do zmiany obecnego auta Audi A3 8L 3D 1.6 101KM na coś praktyczniejszego.
Obecny silnik nie wystarcza do elastycznej jazdy szczególnie na trasie. Autem przemieszczam się raczej w małym mieście, czasami trasy około 100km.
Przymierzam się raczej do silnika benzynowego, obecnie spalanie jest na poziomie 11l w mieście i 7l w trasie przy bardzo delikatnej jeździe więc podejrzewam, że mocniejsze auto nie będzie paliło dużo więcej.
Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi. Tutaj pytanie do Was - który z tych silników byłby tańszy w utrzymaniu jeśli chodzi o naprawy?
Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.
Oprócz seata, jestem otwarty na inne propozycje.
Przez pewien czas rozglądałem się za Oplem Astrą GTC, ale prócz większej mocy potrzebuję też trochę przestrzeni, często jeżdżę w 4 osoby i wsiadanie do tyłu w 3-drzwiowych autach to udręka :)
Myślałem też o jakimś angliku, nie jeździłem do tej pory, ale myślę, że do wszystkiego da się przyzwyczaić :)
Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.
Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje to będę wdzięczny :)
airr
Obserwowany

09 Wrz 2018, 10:34

Leon 2 2.0tfsi jak najbardziej, fajny silnik, jeszcze ostatnie dobre tfsi, ale do 20k bedzie ciężko znaleźć dobry egzemplarz.
Możesz popatrzeć a4 b6 1.8t.
Tak samo volvo s60 2.4/2.4t
Ewentualnie focus mk2 2.0.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2018, 11:14

20tys to stanowczo za malo na Leona FR, musialbys miec conajmniej 25tys, od siebie polecam, jesli chcesz cos wiecej wiedziec o tych autach to pytaj, mam zwyklego Leona 2 1.6 i Cupre
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Wrz 2018, 11:21

airr napisał(a):Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi.

Te silniki nie nadają się pod LPG, a myślę, że autko z LPG znacząco obniży koszty utrzymania.

airr napisał(a):Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.

2.0 TDI PD odpuść bo to awaryjne i drogie w utrzymaniu silniki. Jak sam zauważyłeś diesel do miasta to nie jest najlepszy pomysł.

airr napisał(a):Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.

Po pierwsze utrzymanie BMW E90 będzie kilkukrotnie droższe od A3 1.6, a druga sprawa sprawdzałeś ile wyniesie Cię OC za BMW i to w dodatku anglika?

W tym budżecie proponuję poszukać:
Opel Astra H 2.0T
Mazda 3 2.0
Ford Focus Mk2 2.0
Volvo C30/S40 2.0 lub 2.4
Fiat Bravo 1.4T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...