REKLAMA
Witam,
Powoli przymierzam się do zmiany obecnego auta Audi A3 8L 3D 1.6 101KM na coś praktyczniejszego.
Obecny silnik nie wystarcza do elastycznej jazdy szczególnie na trasie. Autem przemieszczam się raczej w małym mieście, czasami trasy około 100km.
Przymierzam się raczej do silnika benzynowego, obecnie spalanie jest na poziomie 11l w mieście i 7l w trasie przy bardzo delikatnej jeździe więc podejrzewam, że mocniejsze auto nie będzie paliło dużo więcej.
Najbardziej zastanawiam się nad Seatem Leonem II w wersji 2.0fsi/tfsi. Tutaj pytanie do Was - który z tych silników byłby tańszy w utrzymaniu jeśli chodzi o naprawy?
Na rynku sporo jest też sporo silników 2.0 TDI, ale nie wiem czy diesel to dobry wybór przy jeździe w większości po małym mieście.
Oprócz seata, jestem otwarty na inne propozycje.
Przez pewien czas rozglądałem się za Oplem Astrą GTC, ale prócz większej mocy potrzebuję też trochę przestrzeni, często jeżdżę w 4 osoby i wsiadanie do tyłu w 3-drzwiowych autach to udręka
Myślałem też o jakimś angliku, nie jeździłem do tej pory, ale myślę, że do wszystkiego da się przyzwyczaić
Z anglików rozważałem BMW E90, z benzynowych 2.0.
Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje to będę wdzięczny