Następca astry f do 10k

26 Sty 2013, 21:57

Witam, wiem, że podobny temat już jest jednak nieco różnią się wymagania więc postanowiłem otworzyć własny.
Dwa lata temu stałem nad dylematem zakupu samochodu do 5 tys, trafiło wtedy na Astrę f z zabójczą mocą 60 km, a jako, że wpadło trochę gotówki która pozwoli mi kupić nowe auto bez potrzeby sprzedaży astry, z wracam się do Was o radę.
Teoretycznie wymagania mam sprecyzowane, w praktyce jest tak, że sam już nie wiem.
Może najpierw czego wymagań od samochodu:
- silnika ( dla przykładu vectrze idealnym dla mnie byłby silnik 1.8 125KM)
- przydało by się jakieś wyposażenie
aby deska nie była tak bardzo plastikowa
- rodzaj paliwa to benzyna/ gaz (jak fajna benzyna to gaz potem sam założę :-) )
-może być sedan/kombi, przestronny hatchback :-)

I tak moje kryteria spełniają:
-opel Vectra b lift najlepiej z silnikiem 1.8 125 km
-Peugeot 406 lift też coś koło 1.8 ale tu silników nie znam
-Citroën Xsara ph2 (mały wybór na alledrogo i same diesle prawie)
-Citroën c5 mk1 ( tajne auto z dobrym wyposażeniem jednak nie wiem czy będzie coś warte w kwocie jaką dysponuje, no i w porównaniu do opla bardzo słabe wsparcie na forum)
- Opel astra g ( tu jednak deska dużo gorzej wygląda od starej efki no i z reguły słabe wyposażenie)

-milo by było jakby samochód posiadał odpowiednik rastrowego MID'a (spalanie temperatura i te sprawy:))
Auto mam zamiar zakupić na przełomie luty/ marzec, może prędzej. Z góry dzięki za każda radę. Pozdrawia :-)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Sty 2013, 09:53

Może u mnie specyfika była bardziej...rodzinna ale mając Astrę F kombi, szukałem następnego auta "do domu" z klimą! w takiej kolejności : Octavia kombi 1,6-1,8 (mało aut na sprzedaż z klimą),następnie Astra G kombi (pełno szrotu) i na końcu kupiłem Scenica 2000/01 od pierwszego właściciela kupionego w polskim salonie. Wcześnie nie szukałem takiego auta ale skusiła mnie ta "polskość" i stan techniczny. Jak na razie nie narzekam. Założyłem sekwencję i mimo,że silnik jest 1,8 ,a auto nielekkie i wysokie,to jest ekonomicznie i na razie elektrycznie przyzwoite! Poza tym ma wyposażenie więc nie narzekamy z żoną.Do tego nie trzeba kupy kasy żeby je nabyć.
Może powinieneś rozglądać się też w takim razie w "pobocznych" kierunkach i nie kierować się stereotypami? :D
Czasem auto którego szukasz w dobrym stanie,może stać obok u sąsiada..!
Nie zawsze trzeba silić się na rocznik ale zawsze na stan techniczny i zadbanie!!!
Rozglądałeś się np.za Passatem B5, 125-150KM? Z 1,8 lub 1,8T? A może właśnie Scenic 2,0-140KM z polskich rąk ze wszystkim..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

30 Sty 2013, 15:40

Dzięki za odpowiedź :-) nad passatem nawet nie myślałem bo mimo, że jeździ tego dużo to raczej marne szanse na cos zadbane go w pieniądzach jakimi dysponuje. Scenica zaproponował mi kuzyn, szkoda tylko, że póki co aż tak duże auto jest mi zbędne gdyż rodziny na razie nie zakladam :-) no chyba że jest aż tak oszczędny :-)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Rok produkcji: 1998

31 Sty 2013, 06:28

Gwoli ścisłości dodam,że sam nie byłem przekonany do Scenica. Byłem dokładnie w takiej samej sytuacji jak Ty. Co do spalania na nowej sekwencji w tym naszym aucie... Po poznańskich korkach spala w teraz w mrozach max do 11lgazu. Jak było ciepło to 10l gazu. Natomiast na trasie można zejść poniżej 8l gazu. Tak więc na tę budę i 1,8 16v nie jest źle. Astra 60 konna palił na zwykłej instalacji tyle samo... :) Dobre jeszcze jest to,że auto to nie jest duże jak piszesz. Jak je zmierzysz po obwodzie ,to kompakt ale w środku miejsca jest multum.Do tego wyposażenie jak klima i klimatyzowany schowek,kontrola trakcji,abs,4 elektryczne szyby i lusterka,poduchy także z boku w fotelach oraz to czego szukasz czyli wyświetlacz liczący na bieżąco spalanie,dystans i pokazujący ile w danej chwili auto spala. Oczywiście jest jeszcze Xsara ale po zgłębieniu się w temat ,doszedłem do opinii iż ma ona elektrykę spiętą na multipleksie i mogą być tu większe koszty w razie usterek.Poza tym silniki benzynowe są podobno bardzie paliwożerne od renówek.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...