Następca Cinquecento do 8,5tyś.zł. Wybór ekonomicznego auta.

15 Wrz 2015, 20:03

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem studentem, mam prawo jazdy od roku, do tej pory jeżdżę Fiatem Cinquecento z '95 roku, ale niestety jest już wysłużony, podwozie zaczyna gnić, trójeczka trzeszczy przy wbijaniu, sprzęgło łapie strasznie późno, czasami nie rozsprzęgla, hamulce są bardzo słabe. Ogólnie rzecz biorąc samochód nie przejdzie raczej przeglądu w grudniu.

Budżet mam niestety ograniczony, choć nie tragiczny, ponieważ wynosi 8 500zł. Szukam samochodu do dojazdów na uczelnię 20km, do tego jazda po miasteczku, raz na jakiś czas wypad do rodziny 60km. Generalnie przebieg zamknie się w 8 tysiącach rocznie, więc diesel raczej odpada. Co do gazu to nie jestem do niego przekonany.
Auto ma być jak najekonomiczniejsze. Stosunkowo niska awaryjność, nieduże spalanie i najlepiej byłoby jakby auto posłużyło parę lat (oczywiście przy odpowiednim zadbaniu). Rozumiem, że takie stare auto trzeba naprawić raz na jakiś czas, spalanie rozsądne tzn. w tych 7l/100 fajnie byłoby się zmieścić. Niestety nie będzie ono garażowane, dlatego obawiam się o wytrzymałość "blachy".

Rozmawiałem z wieloma ludźmi i mam taki mętlik w głowie, że już mi ona pęka :oops:
Oto kilka modeli które zwróciły moją uwagę:

-Toyota Corolla- niestety na E12 nie starczy, zaś co do E11 obawiam się, że blacha już długo nie posłuży. Ciężko znaleźć ciekawy egzemplarz. Mam na oku takie, ale obawiam się, że 1.6 sporo spali, a ciekawe 1.4 właśnie poszło:
[link do oferty na Olx wygasł]

-Fiat Stilo- interesuje mnie silnik 1.2 wersja 6-biegowa, ponoć oszczędne, ale niestety rozmawiałem z posiadaczem takowego auta w dieslu od nowości zrobione 300tyś. i średnio raz na 4 miesiące odwiedza mechanika, bo wiecznie ma jakieś mniejsze(zazwyczaj) lub większe usterki

-Skoda Fabia/Seat Ibiza- ojciec ma Fabię w 1.9TDi i nie narzeka, choć lubi to i owo nawalić. Mnie interesowałaby raczej benzyna 1.4, która podobno jest mułowata. Ciekawe co sądzicie o tych samochodach i ich kosztach eksploatacji

-Opel Corsa/Astra- osobiście nie jestem przekonany do Opli, słyszałem wiele opinii o beznadziejnej blacharce i padających uszczelkach pod głowicą, ale pytanie ile z tego jest prawdą.

-Polo/Golf- drogie i ponoć zbliżone jakością do innych, tańszych aut.

Może macie jakieś inne pomysły albo któreś z tych aut polecacie. Proszę o w miarę konstruktywne porady. Jakby coś szukam czegoś oddalonego maksymalnie o 80km od Raciborza.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
rocket222
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda Jazz II
Silnik: 1.4 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Wrz 2015, 20:17

Z tych wszystkich wybrał bym Corollę E11 1.6.
1.6 spali podobnie do 1.4 a jedzie lepiej.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2015, 14:40

Od Corolli odrzuca mnie cena i rocznik samochodu. Nie do końca jestem przekonany, że samochód z lat'97-'00 będzie miał zdrową blachę, podwozie, podłogę :/
rocket222
Nowicjusz

16 Wrz 2015, 14:54

A w czym problem podjechać do warsztatu żeby sprawdzić auto "tu i tam"?
To jaki Ty rocznik chcesz za te pieniądze? Rocznikiem nie jeździsz pamiętaj.

Nie zauważyłem wcześniej ale ta tojka ma chyba jaśniejszą lewą stronę od drzwi kierowcy (1 zdjęcie).
Kieł
Stały forumowicz

16 Wrz 2015, 15:11

hmm do 8,5 - 9k powinieneś znaleźć Yarisa I generacji z pierwszych lat produkcji. Małe spalanie, bezawaryjność, i blachy to mocne strony tego samochodu.
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2005

16 Wrz 2015, 15:20

@Kieł Chodzi Ci o podjechanie do warsztatu jeszcze przed zakupem samochodu, żeby sprawdzić co i jak? Co prawda to są dodatkowe koszty, ale słyszałem, że warto zawczasu wyłożyć te 100zł i mieć pewność co bierzesz. Rozumiem, że za te pieniądze nie kupię kilkuletniego samochodu, ale moją matkę przeraża to, że chcę kupić auto rok młodsze ode mnie, jak mogę mieć w tej cenie inny model parę lat młodszy- niekoniecznie lepszy.

@CzarnaZmija szukałem Yarisek, ale niestety wszystko jest w silnikach 1.0. Nie wiem jak wygląda dynamika tego samochodu w tak małym silniku, ale wolałbym kupić 1.3, choć obecnie brak takich ofert. Znalazłem tylko tę, ale nie podobają mi się tylne błotniki, wydaje mi się, że coś je bierze: [link do oferty na Olx wygasł]

Poza tym jest nowa Karolcia, bardzo ładna, choć już leciwa i nie tak tania: [link do oferty na Olx wygasł]
Co o niej myślicie?
rocket222
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Skoda Popular - samochodowa ikona ze sportowym sukcesem
    Dokładnie 80 lat temu rajdowy duet Zdeněk Pohl/Jaroslav Hausman ukończył ŠKODĄ Popular legendarny Rajd Monte Carlo na drugim miejscu w klasie o pojemności silnika poniżej 1500 cm3. Prekursor dzisiejszej ŠKODY ...

16 Wrz 2015, 16:03

Yaris za 8500-9000 zł to łatwiej o 1,0 niż 1,3 i ten z linku dostał w przód, corolla okey obejrzyj tylko szkoda że to 1,4 bo pali podobnie co 1,6 a jedzie słabiej ale mechanicznie jest okey.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2015, 17:31

Yaris z silnikiem 1.0 spokojnie daje radę. Moja ciotka ma taki i o dziwo jest całkiem dynamiczny (jak na pojemność).
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2005

16 Wrz 2015, 19:50

Powiedz Twojej matce że się nie zna,co jej da rocznik? Będzie w lepszym stanie? Wcale nie... czasami starsze auta są w dużo lepszym stanie niż te młodsze..
Tutaj masz ładną Corolke,wrzucałem ją dziś na forum,wygląda na świetnie utrzymaną i sądząc po tablicach długo jeżdzi po jednym mieście a może i u jednego właściciela. Wiem wiem że trochę km ale ja bym zaryzykował.
i taki Civic,też wklejany dziś przez mnie na forum.
8lat w jednych rękach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2015, 20:10

@Barol Tę Corollę widziałem, właśnie mam daleko, a u mnie jest problem z drugim kierowcą, żeby po nią jechać. Wygląda nieźle, ale chyba zderzak był puknięty. Cena dobra, tylko jestem zwolennikiem kupowania "raz, a dobrze" :)

@CzarnaZmija W sumie Yaris jest lekka, więc może faktycznie 68KM daje radę. Osobiście nie podoba mi się umieszczenie zegarów na środku deski rozdzielczej, ale mogę przymknąć na to oko ;)

A co powiecie na samochód spoza Japonii? Jak wygląda ekonomia u Opla np. w Astrach, u VW w Polo. Znalazłem coś takiego, mógłbym podjechać nawet autobusem pooglądać [link do oferty na Olx wygasł] Nie jestem zwolennikiem Opla, ale wolę się zdać na opinie innych :)
rocket222
Nowicjusz

16 Wrz 2015, 20:14

rocket222 napisał(a):VW w Polo.

Mało ekonomi 1,4 pali tyle co astra 1,4 (8,5-9l) w mieście a astra jest większa. Ta z linku całkiem przyzwoita obejrzyj.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2015, 20:15

Nie rozumiem marudzisz na Corollę bo jest z 2000 (bo podłoga,nadkola,progi)a wrzucasz Opla też z 2000.
Kieł
Stały forumowicz

16 Wrz 2015, 20:16

Popytam forumowiczów z innego forum może ktoś go da rade obejrzeć.
Astra ładna,dobry ale rzadko spotykany silnik który nie ma 87km a 84km i faktycznie dobrze przyjmuje gaz. Przebieg może być nawet autentyczny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2015, 12:54

Nie chcę wyjść na marudę, ale jednak 8,5 tysiąca to już raczej jest budżet, za który wydaje mi się, że mogę wymagać auta, które będzie jakoś wyposażone i dość nowocześnie wyglądało. Jak patrzę na E11 to po prostu widzę auto, które stylistyką przypomina "Czinkusia". W swoim "złomku" mam elektryczne szyby i centralny zamek, wydam ponad 8 tysięcy i kupię auta z szybami na korbkę- trochę to dla mnie dziwne :) Nie potrzebuję żadnej klimy ani skóry, ale chociaż zamykania na pilot i elektryki w środku.

Szukałem też nieco o Renault Megane II, które od zawsze bardzo mi się podobało, ale opinie są niestety bardzo różne :/
rocket222
Nowicjusz

20 Wrz 2015, 13:02

rocket222 napisał(a):Szukałem też nieco o Renault Megane II, które od zawsze bardzo mi się podobało, ale opinie są niestety bardzo różne

To już lepiej zadbane Megane I z końca produkcji. Na Twoim miejscu rozważyłbym:
Toyota Yaris I 1.0
Opel Astra G (1.6 8V + LPG)
Citroen Xsara II (1.6 16V +LPG) np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T