Następca/czyni 323F BG

21 Sie 2011, 06:59

Witam!
Jako że przyszło mi się rozstać z moją Mazdą, 323F BG, 1.6 16V, '93.- szukam następcy- przyzwyczaiłem się już do jakiejś tam w miarę fajnej dynamiki, i (prawie) genialnego prowadzenia- nie zejdę poniżej tego:)
Nie potrzebuję wielgachnego kombi ani vana, samochód gabarytowo podobny do bg spokojnie mi wystarczy, może to być też 3 drzwiowe.
Wstępnie wypatrzyłem-
- również Mazdę, też 323F, tylko że BA, no i 1.8
- Huyndaia Coupe 2.0, ale to chyba jeszcze nie moja pólka cenowa- o tym za chwilę
- może Astra II 1.8-2.0 (fajne, sztywnawe zawieszenie) ale chyba jak wyżej jeśli chodzi o kasę.
Plus minus chciałbym dać za sam samochód okolice 6-tki, może z groszem, i do tego dorzucić LPG sekwencyjne.
Zdaję sobie sprawę z kosztów początkowych filtrów, olei, płynów, świec, pewnie przewodów wn (ze względu na gaz), czy jakichś tam klocków ham, końcówek drążka, łączników stabilizatorów- jednym słowem pierdół.
Mam szanse znaleźć samochód dla siebie?
Chodzi mi po głowie np taka sztuka-

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Będę wdzięczny za opinie, czy ewentualne podsunięcie innych samochodów, które jakąś tam frajdę z jazdy niedużym kosztem dają.
P.S.
Dlatego proszę nie odsyłać mnie przypadkiem do miękkiego kanapo-wozu pt lanos, albo mulastej corsy 1.0 :)
kprzemek11
Nowicjusz

Auto: 323F BG 1.6 16V

21 Sie 2011, 10:50

Od Lanosa to Ty sie odstosunkuj :twisted: za 6koła bym sie nie pchał w Astre II ani w Hyundaia,madzie może i znajdziesz ale będzie raczej wymagała jakiegoś wkładu finansowego.
Jakby Cie to zainteresowało to kumpel sprzedaje Golfa III,auto z pewnej ręki i moge śmiało za niego ręczyć,tutaj masz link [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2011, 10:52

Ciekawym wyborem i wcale nie tak funduszo żernym może okazać się Saab 900 lub 9-3. Z dwu litrowym B203 130km.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

21 Sie 2011, 11:25

Audi 80 Coupe.
Mercedes 124.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Sie 2011, 17:48

Audi, Merc, 2 Saaby- nie 'zjedzą' mnie te auta na śniadanie jeśli chodzi o koszty utrzymania? Moja 323f przerażająco droga nie była...
kprzemek11
Nowicjusz

21 Sie 2011, 22:00

Nie wiem co dla Ciebie oznacza " w miarę fajnej dynamiki, i (prawie) genialnego prowadzenia" ale ani Audi ani Mercedes z tym silnikiem nie jest samochodem dynamicznym.
Co do prowadzenia to kumpel ma 323f z 1996r i moim zdaniem do genialnego prowadzenia mu daleko ale 80 czy W124 to nie są sztywne samochody a raczej kanapy.
Jeśli szukasz naprawdę dobrego prowadzenia to musisz przyjrzeć się francuskim hot hatchom np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
nikt inny nie potrafi robić tak ostrych i dających masę frajdy małych aut.
Przejedziesz się i albo okażą się dla Ciebie zbyt hardkorowe albo się w nich zakochasz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...

22 Sie 2011, 06:14

Powiem tak- kumpel ma F-kę z 95, 1.8, i auto satysfakcjonuje mnie, i jeśli chodzi o dynamikę, jak i pewność prowadzenia- dlatego na chwilę obecną to jest mój typ nr 1.

Mam jeszcze pytanie- jako że bagietka była moim pierwszym samochodem, to nie mam doświadczenia, czy zrobiłem/kupiłem/wymieniłem w niej dużo, czy mało-
trochę ponad rok jeżdzenia, niecałe 20k km: przewody wn, świece, kopułka, palec, złącze elastyczne, końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, filtr powietrza, olej+filtr, reduktor gazu, klocki+ tarcze hamulcowe przód, komplet opon i lato, i zima, bo dostałem ją na łysych letnich.
Powiecie mi, czy to dużo, czy mało?
kprzemek11
Nowicjusz

22 Sie 2011, 09:44

Wg. mnie wymieniłeś w niej tylko materiały eksploatacyjne ulegające naturalnemu wypracowaniu/zużyciu które należy wymieniać co jakiś okres czasu.

"końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, filtr powietrza, olej+filtr, klocki+ tarcze hamulcowe przód"

To w większości przypadków ludzie wymieniają zaraz po zakupie aby później mieć pewność i spokój.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sie 2011, 16:21

Jasiek też zaproponował dwa ciekawe autka :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012