Następca Mazdy 626

23 Lis 2017, 08:47

Cześć!
Powoli przymierzam się do zmiany auta na coś bardziej komfortowego, niż moja ukochana Mazda 626 silnikiem 2.0 115KM. W sumie gdyby nie hałas i wyciszenie (no i kolor :D), to nie myślałbym o zmianie. Ale na chwilę obecną coraz bardziej przeszkadza mi jazda tym samochodem, chociaż technicznie jest bardzo dobrze.

Na auto chciałbym przeznaczyć co najwyżej 10-11 tysięcy złotych, wliczając w to wszystkie opłaty i pierwsze naprawy. W takim razie zostaje około 8 tysięcy, tak sądzę.

Myślałem nad Accordem VI w wersji 1.8Vtec, z gazem oczywiście. Mam okazję jeździć takim autem kilka razy w miesiącu i pod każdym względem jest super, bardzo dobrze mi się go prowadzi i ogólnie podoba mi się. No i mechanicznie też wiem, że oprócz starej instalacji lpg i brania oleju to nie ma większych problemów.
Kolejnym typem jest Passat B5 1.8T. Tutaj też jeździłem takim autem, w kombi, kilka razy, i ogólnie rzecz biorąc jest to samo co z Hondą. Jeździ się bardzo przyjemnie, przyspiesza satysfakcjonująco, ale myślę, że w moim budżecie nie znajdę nic ciekawego. To samo z Borą 1.8t.
Podoba mi się też Mondeo MK3, ale słyszałem, że są duże problemy z ubytkami oleju :(
Kolejny typ to Volvo S40 po 2000r.

Macie jakieś inne propozycje? Chciałbym, aby auto było trochę mocniejsze od Mazdy, ale nie z większym silnikiem - OC wykańcza.
Benzyna z gazem, w ostateczności sama benzyna.

Dziękuję!
Envil
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: F18B2 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Lis 2017, 18:06

Envil napisał(a):Podoba mi się też Mondeo MK3, ale słyszałem, że są duże problemy z ubytkami oleju
a gdzie słyszałeś takie rzeczy? No i o jakim silniku mowa? Dla mnie to nowina.
Typy masz dobre tylko teraz zostaje znalezienie dobrego egzemplarza.
Co do mondeo to mówią że gaz nie jest do niego polecany.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Lis 2017, 19:00

W Fordzie problemy z ubytkiem oleju dotyczą najczęściej silnika 1.8. Tak w ogóle to te silniki benzynowe to konstrukcja Mazdy, ale trochę przerobiona przez Forda (m.in.problematyczne przepustnice). Ja bym spokojnie poszukał Mondeo z 2.0, chociaż założenie LPG najlepiej zlecić w renomowanym warsztacie i na dobrych podzespołach.
Z konkurencji zerknij właśnie na:
Hondę Accord VII 1.8 lub 2.0
Citroena C5 2.0
Rovera 75 1.8 lub 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Lis 2017, 22:01

IMHO przesiadka z 626 do Accorda VI to żaden progres, Jedyne co to to Volvo byłoby lepiej wyciszone i wyposażone
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...