30 Kwi 2018, 11:00
Na początku chciałem wszystkich przywitać, jestem nowo zarejestrowaną osobą na forum choć już od dłuższego czasu go przeglądam.
Od 4 lat do tej pory jeżdżę toyotą Yaris 1.0 z 2001 roku, ma ona już swoje lata i mimo że nie zawodzi chyba czas najwyższy na zmianę na coś bardziej komfortowego ze względu na spore dystanse pokonywane samochodem.
Budżet: to 11 tysięcy złotych, jeżeli auto było by tego warte to maksymalny budżet to 12 tysięcy (wiadomo że po zakupie trzeba mieć nieco odłożone na podstawowe wymiany olejów, filtrów oraz opłaty)
Wymagania: w grę wchodzą tylko samochody na benzynę (benzyna + gaz mile widziana) "dizli" nie chcę, dobrze by było gdyby samochód był ekonomiczny i tani w utrzymaniu, dodatkowym atutem była by w miarę prosta budowa samochodu (możliwość naprawy podzespołów we własnym zakresie), czy będzie to kombi sedan czy hatchback nie gra roli (choć skłaniałbym się ku nieco mniejszym samochodom(przez pewien czas jeździłem laguną II w kombi i mimo że przyjemnie się jeździło to jednak jest to zbyt duży samochód)), samochód musi być 4/5 drzwiowy, by w miarę komfortowo mogły nim podróżować 4 osoby, bagażnik nie musi być bardzo duży lecz gdy będzie większy niż w yarisce to dodatkowy atut, dobrze gdyby auto było bardziej dynamiczne od yariski (2/3 pokonywanej drogi do pracy to trasa szybkiego ruchu)
Samochodem dziennie będzie pokonywane około 60km (trasa + miasto) dość częsta jazda po mieście w korkach, średnio raz na 2tygodnie w weekend pokonywane będzie około 200km.
Do tej pory przeczytałem wszystkie tematy w tym zakresie cenowym i po ich przejrzeniu szczególnie przypadły mi samochody takie jak : Grande Punto, Focus MKI (nie wiem czy w tym budżecie znajdzie się sensownego MKII), Astra G/H, Fiesta MK 6.
Planowany zakup samochodu to lipiec/sierpień, oczywiście gdy wcześniej trafi się jakaś "perełka" to jest możliwy wcześniejszy zakup samochodu, już teraz chciałbym się was poradzić za czym warto się rozglądać, w jakich wersjach silnikowych i na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje innych modeli/marek których nie wymieniłem jestem otwarty na wszelkie propozycje samochodów które będą spełniały moje oczekiwania i będą mieściły się w budżecie. Zakres w jakim będę szukał samochodu to województwo śląskie, a im bliżej Zawiercia tym lepiej.