Samochód w automacie do 30 tys

10 Maj 2018, 14:34

Aktualnie mam Astre H 1.7 CDTI z 2004, niestety samochód jest już leciwy i zaczynają się na nim rdzawe wykwity. Chciałbym je zmienić na coś nowszego i wygodniejszego. Moje wymagania to :
-cena od około 30 tys
-miło by by było gdyby samochód miał autmat
-diesel lub pb + gaz
-klapa z tyłu (hatchback lub kombi)

Zainteresowały mnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
https://autlet.pl/pojazd/2535/audi-ema3-em-lpg-dsg-elektryczna-panorama-parktronik-historia-serwisowa-2008r
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie mam za bardzo pojęcia o tym jak wygląda ekstrapolacja Volov, mi najbardziej podoba się Audi ale niestety jest bardzo drogie.
dkrakowski
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.7 CDTI 101km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2018, 14:42

Zdajesz sobie sprawę że niemieckie tiptronic/multitronic to jedne z najgorszych skrzyń automatycznych?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2018, 14:54

Niestety każdy używany automat to ryzyko. W rodzinie jeździliśmy A6 C5 w multitronicu ponad 40 kkm, i nie było problemów ze skrzynią.
dkrakowski
Nowicjusz

10 Maj 2018, 15:12

Jeśli automat to polecam Mercedesa bądź BMW. W inne automaty bym sie nie pchał.
adacho100
Nowicjusz

Auto: Audi

10 Maj 2018, 18:53

1. Samochodów z USA i ze Szwajcarii (dochodzi cło i VAT, bo Szwajcaria nie należy do UE) się nie kupuje.
Wpisz w google:
"samochody ze Szwajcarii"
- to zobaczysz co wyskoczy.
2. Jak wybierasz ogłoszenia to zwracaj uwagę na to czy jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy", w przypadku V50 ktoś nie zaznaczył tej opcji, dlaczego? - może dlatego szpary między zderzakiem a błotnikiem z przodu po lewej i prawej stronie są różne.
3. Skrzynia w C4 Picasso to półautomat.
4. Szkoda kasy na A3 z cienkim 1.6 z 2008 za +-36000zł.

adacho100 napisał(a):Jeśli automat to polecam Mercedesa bądź BMW. W inne automaty bym sie nie pchał.

- bezwartościowa opinia.

Znajomy ma C5 2.0 140 koni HDi z 290000km z automatyczną skrzynią biegów i hydropneumatycznym zawieszeniem. Silnik 2.0 HDi to jeden z lepszych diesli na rynku, automat niestety czuć podczas swojej pracy, ale jak widać w powyższym przykładzie - swoje potrafi nakulać.
Na pewno jedno z wygodniejszych aut na rynku, także może popatrz na C5-tki.
tomekdk

14 Maj 2018, 14:46

Zgodnie z tym co podałeś, rozejrzałbym się po amerykańskim rynku. Cenowo może wyjść naprawdę sporo taniej, a przy okazji można znaleźć kilka perełek w opcji, której w Europie po prostu nie ma. Jak nie masz doświadczenie w sprowadzaniu aut, to napisz do jakiegoś pośrednika i gwarantuję Ci, że nawet po opłaceniu takiej firmy i tak się to opłaca. Ściągałem z USA 3 motocykle i samochód z pewnej firmy i nie mogę powiedzieć złego słowa. Samemu też można kombinować, tylko trzeba dobrze ogarnąć temat dodatkowych opłat i - przede wszystkim - samego transportu.
azima
Nowicjusz

Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Citroen
Silnik: 1.4 TDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

17 Maj 2018, 10:33

Obejrzałem około 30 samochodów i niestety ale w tym budżecie nic ciekawego z automatem się nie znajdzie, trzeba czasu na znalezienie perełki . Mi niestety zaczyna się spieszyć a budżet się zmniejszył.
Jedyny ciekway sprawny mechanicznie samochód to ten https://autlet.pl/pojazd/2535/audi-ema3-em-lpg-dsg-elektryczna-panorama-parktronik-historia-serwisowa-2008r ale cena zbyt wygórowana.
dkrakowski
Nowicjusz

17 Maj 2018, 10:55

Ja się właśnie waham czy brać automat czy manualną. Ale kwotowo chcę się zmieścić tak jak Ty.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

17 Maj 2018, 11:01

Automat to mega komfort i wygoda, ale niestety w używkach to duża loteria .
dkrakowski
Nowicjusz

17 Maj 2018, 11:04

Tiptronic/Multitronic/DSG nie są skrzyniami tanimi w serwisie. Co z tego że masz 1.6 MPI + LPG, jak auto nie jedzie, pali sporo i do tego ryzyko awarii skrzyni? Ponad 30k za 1.6 MPI z Golfa 3? Tak to tylko VAG potrafi. Ten silnik ma słaby dół obrotów, pali więcej niż powinien, a Audi 8P jest ciężkie, to coś przyspiesza do setki w 12 sekund, na autostradzie przy 130-140 km/h silnik będzie miał powoli dość, gdzie tu logika?

I nie żebym miał coś do samego MPI, ale on się nadaje maksymalnie do starszych Polo i Golfa IV maksymalnie. Połączenie tego z DSG już wgl jest dla mnie nielogiczne.
galakty
Forumowicz VIP

17 Maj 2018, 11:12

W tym Audi nia ma DSG a hydrauliczna skrzynia, specjalnie lub przypadkiem jest DSG w ogłoszeniu. Moim zdaniem dobór silnika do samochód to mocno subiektywna sprawa, są tacy co wystarczy im 80km a inny potrzebuj przynajmniej 120km, Dla mnie 1.6 jest akceptowalny, ale cena za samochód już jest niestety według mnie zbyt wysoka.
dkrakowski
Nowicjusz

17 Maj 2018, 11:20

Co ma pojemność silnika i ilość koni do osiągów? Liczy się wiele innych czynników, pisałem że MPI jest ok ale do Polówki, a nie 8P które swoje już waży i się jej przytyło przez lata.

Może inaczej... W trasie będziesz miał problem żeby autobus wyprzedzić. To już nie chodzi o szybką jazdę a o bezpieczeństwo.

Dorzucając do tego Tiptronic (skoro kłamią z DSG, nie wiem, nie chce mi się sprawdzać) to tym bardziej go zmuli... DSG by nawet nieco wspomógł osiągi, ale skoro to zwykła skrzynia to będzie na odwrót. Do tego jak ktoś zaniedbał wymiany oleju to polecisz z kosztami. Niestety ale te skrzynie nie są wzorem niezawodności. Lepiej byłoby pójść już w BMW/MB/Lex.

(Za te pieniądze i tak NIKT tej 8P nie kupi, chyba że postradał zmysły). Jakby tam chociaż 2.0 FSI siedziało, to już lepiej. Wyczyścić kolektor i jeździć.
galakty
Forumowicz VIP

17 Maj 2018, 11:51

Czy ja pisałem że kupuje ten samochód? Nie, napisałem tylko że był w dobrym stanie ale cena jest zbyt wygórowana i tutaj się zgadzamy. Z drugiej strony zakup 2.0 FSI, to tak jak pisałeś problemy z nagarem i słaba renoma silnika co ważne przy odsprzedaży. Trzeba przyznać jedno zakup używanego samochodu w Polsce to duży problem.
dkrakowski
Nowicjusz

17 Maj 2018, 11:58

Prędzej sprzedasz 2.0 FSI z manualem niż 1.6 z automatem ;)
galakty
Forumowicz VIP

17 Maj 2018, 12:00

Z automatem ciężko coś sprzedać w polsce. Chyba że droga luksusowa fura.
dkrakowski
Nowicjusz