Następne auto po pug 407 w 2.0 benzynie + LPG

20 Kwi 2021, 07:37

Witam,

Jeżdżę tym co mam. Przypomnę że mam pug 407 w 2.0 benzynie + LPG.
Autem jeżdżę do pierwszej drogiej awarii, w naprawy się już bawił nie będę. Nie wiem jak długo więc pojeżdzę, może miesiąc, a może i ze 2 lata.
Tak czy tak myślę, że jest to pora rozglądać się już za jakimś typem.

Jakie wymagania do auta
Najlepiej segment D kombi, ew sedan
Jak nie D to chociaż C ale tu kombi to mus.
Dynamika jazdy nie gorsza niż w moim obecnym aucie, może być nawet lepsza.
Wyciszenie nie gorsze niż w obecnym aucie.
Rodzaj paliwa w sumie obojętnie. Chciałbym tylko żeby auto nie było drenem dla portfela. Ja się na mechanice nie znam, więc dobre byłoby coś co mechanicy ogarniają, a najlepiej by częstotliwość awarii była jak najmniejsza, bo nie czarujmy się mechanicy często nie ogarniają albo oszukują, więc nie bardzo mam chęci jeździć od jednego do drugiego bo nikt nie potrafi lub nie chce zrobić. Awaryjność przedkładam ponad spalanie, bo jak mnie życie nauczyło miałem/mam auto z LPG i to co zaoszczędziłem na gazie straciłem 3krotnie na naprawach.

Co do ceny to na razie nie wiem. Myślę że jakbym miał kupować w najbliższym czasie to tak za ok 40 tyś zł.
Jak byłoby za rok tego nie wiem, bo ja więcej nazbieram, ale ceny wszystkiego też szaleją.
Rocznik nie najstarszy tak max 7letnie.
No i przebieg taki by się nie pierniczyło non stop coś.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

23 Kwi 2021, 10:03

Jeśli chcesz mieć spokój z awariami to Toyota Avensis III z benzyniakiem 1.8 lub 2.0. Możesz dołożyć LPG, bo obydwa silniki dobrze z nim współpracują.
Alternatywnie:
Renault Laguna 2.0/2.0T
Honda Accord VIII 2.0
Kia Optima 2.0
Hyundai i40 2.0 GDI
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Kwi 2021, 11:13

Dzięki za oferty.
Przeglądałem te modele ale to raczej wszystko od 50 w górę z podanym rocznikiem. :/
Kordyt
Początkujący

23 Kwi 2021, 14:03

Kordyt napisał(a):Przeglądałem te modele ale to raczej wszystko od 50 w górę z podanym rocznikiem.

To zejdź z rocznika. Avensis z 2012 czy 2013 roku nie będzie znacząco bardziej zużyty lub/i awaryjny od tego z 2014 oku.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Kwi 2021, 10:43

Ossy jednak ten avensis to odpada.
Może i jest autem mało awaryjnym, ale
drogim w stosunku do innych popularnych marek
totalnie bezpłciowym autem
i jak rozmawiałem ze znajomym który je ma, to mówił że szału nie robi i jeździ jak 1.6 100 konna benzyna, że dopiero się zbiera pod czerwonym polem, a takiego czegoś nie chcę, no chyba że jestem w błędzie pod tym względem ?
Pomyślę o tym accordzie, bo w przeciwieństwie do toyoty bardzo mi wizualnie odpowiada (szczególnie wnętrze), nie wiem jak tylko jest z jego wygłuszeniem ? Z LPG ewentualnym chyba odpada ? bo jedni mówią że do LPG spoko inni że absolutnie nie.
i40 też jest ładnym autkiem szkoda że ten GDI nie ma turbo, ale jak on w ogóle jeździ, ktoś miał styczność ? Optima to coś bliźniaczego do i40 ?
Laguna też ciekawa opcja, zwłaszcza, że są i roczniki w miarę świeże. Fajnie by było mieć tę 2.0T tymbardziej, że tam nawet gaz idzie zamontować ponoć bez problemów, ale chyba bedzie bardzo ciężko tę wersję silnikową znaleźć ?
A jak diesle w lagunie III ?
Jak jest z przestrzenią, bagażnikiem i wygłuszeniem w lagunie ?
Kordyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    TOP 11 - najbardziej odlotowe wydechy w samochodach
    Dobry samochód sportowy musi być dopracowany w każdym calu - od przednich wlotów powietrza aż po końcówki wydechu. A producenci robią wszystko, by nawet te ostanie były w ich samochodach niepowtarzalne. ...