Mały dostawczak? Do 20tys

26 Kwi 2021, 12:23

Witam. Szukam auta z długim bagażnikiem ale i łatwym dostępem więc myślę o małym dostawczaku. Długość paki do przednich foteli powinna mieć ok. 190cm długości (po złożeniu tylnej kanapy). Budżet koło 20k. Ciężko znaleźć dane technicznie w necie, wiem tylko że Kangoo ma 180cm. Silnik i spalanie obojętnie oby napraw nie było lub byly proste i tanie. Myślałem wlaśnie o kangoo 1.6 16v, doblo 1.3 jtd, berlingo i partner 1.6hdi 90km ale one sa chyba najkrótsze. Wiem że są wersje maxi lub long ale to ostateczność, wolę te krótsze. Chyba ze nie bede miał wyjścia :) Może Dacia lodgy, dokker lub logan mpv?Ktoś coś poleci? Macie jakieś doswiadczenia z takimi autami? Będę ładował do środka rowery / narzędzia / pellet więc potrzebny łatwy dostęp. Pozdrawiam
Wiercik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra Coupe
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Kwi 2021, 13:10

Jeśli chcesz tego używać jako "osobówki" i od czasu do czasu przewieźć coś większego to poszukałbym auta, które było projektowane jako osobowe a nie jako dostawczak. Kwestia aerodynamiki, wyciszenia, komfortu itd.
Taki np. ford galaxy po złożeniu kanapy ma koło 2m w śrdoku
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Kwi 2021, 16:44

Dzięki za podpowiedź, galaxy też będę brał pod uwagę bo jest po prostu wybór egzemplarzy względem wymienionych wcześniej. Tak samo myślałem i hatchback z dużym otworem np vectra, laguna. Jednak chciałbym się skupić na czymś bardziej do tyrania, rzeczywiście teraz to coś przewieźć muszę raz w tygodniu ale wkrótce zaczynam remont domu no i liczę na rozwój firmy więc mam nadzieję że z przewozu 1x w tygodniu będzie to przynajmniej x 6. A auto osobowe to już mam tylko że to superb w sedanie :(
Wiercik
Nowicjusz

26 Kwi 2021, 17:28

Vectra czy Laguna to nie hatchbacki tylko liftbacki. Możliwości przewozu większych nie mają tylko większy otwór załadunkowy.

Szczerze? Jeśli masz osobówkę na co dzień a potrzebujesz auta "do firmy" to sobie kup typowego dostawczaka z paką. Nie dość, że tańsze, vat w całości odliczysz to jeszcze wygląda to o wiele bardziej profesjonalnie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Kwi 2021, 07:58

W nemo/fiorino czy doblo często jest kratka oddzielająca przestrzeń ładkonkowa od szoferki dzielona, tzn za siedzeniem pasażera są jakby drzwiczki także składasz siedzenie i ładujesz coś pod sam schowek. Doblo maxi masz coś koło 2 m paka a ten podstawowy 170cm jak dobrze pamiętam
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Kwi 2021, 04:28

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak decyduje się na krótką wersję. Berlingo miałem okazję się przejechać bo kolega miał. 220tyś przebiegu, 0 problemów prócz korodujących dołów drzwi ale on brał nówke z salonu. Możecie powiedzieć czy warte uwagi są benzynowe Kangoo lub dacie? Trochę boję się dci. I jak to jest z 1.3jtd od fiata? Na co zwracać uwagę w doblo? Takiego znalazłem [link do oferty na Olx wygasł]
Wiercik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...

29 Kwi 2021, 09:23

"Auto zarejestrowane w Polsce,jestem jego włascicielem od 1,5 roku" a zdjęcia samochodu zaraz po sprowadzeniu więc teraz może inaczej wyglądać..

Sam silnik nie sprawia większych problemów i jest oszczędny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012