Nauka budowy samochodu.

02 Paź 2020, 14:12

Potrzebuje dobrej książki/strony która pomoże nauczyć się budowy samochodu osobowego. Zaczynam nauki w warsztacie gdzie będę głównie zamawiał części samochodowe a jako że jestem zielony w tych sprawach muszę mieć jakąś wiedzę.

Zamówiłem "Budowa pojazdów samochodowych Marek Gabryelewicz, Piotr Zając WKŁ" ale jest tam lektury na ponad 700 stron i jak przejrzałem wstępnie to jest tam za dużo bzdetów typu wzór na tarcie albo opisywanie prostych rzeczy na całą stronę, potrzebuje konkretów.

Macie jakieś pomysły?
Patus6
Obserwowany

02 Paź 2020, 17:58

Poszukaj sobie w internecie ale wcześniej podziel samochód na kilka części :) w ten sposób będzie ci łatwiej to wszystko zrozumieć i zapamiętać. Później kolejne części jak w podwoziu dziel sobie na kolejne, a żeby wszystko łatwiej zapamiętać możesz sobie to narysować w postaci takiego drzewa.

Nadwozie
- Tu masz części karoseryjne, lampy, lusterka szyby itd.

Wnętrze
- Wszystkie elementy wnętrza siedzenia, przełączniki itp.

Podwozie
- Tu masz elementy zawieszenia które możesz sobie jeszcze dodatkowo podzielić rozpisując tak jak wspomniałem.

W sumie osobno możesz dać jeszcze takie kategorie jak silnik czy skrzynia biegów. Później je dzielić na elementy składowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...
    Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...