Nauka budowy samochodu.

02 Paź 2020, 14:12

Potrzebuje dobrej książki/strony która pomoże nauczyć się budowy samochodu osobowego. Zaczynam nauki w warsztacie gdzie będę głównie zamawiał części samochodowe a jako że jestem zielony w tych sprawach muszę mieć jakąś wiedzę.

Zamówiłem "Budowa pojazdów samochodowych Marek Gabryelewicz, Piotr Zając WKŁ" ale jest tam lektury na ponad 700 stron i jak przejrzałem wstępnie to jest tam za dużo bzdetów typu wzór na tarcie albo opisywanie prostych rzeczy na całą stronę, potrzebuje konkretów.

Macie jakieś pomysły?
Patus6
Obserwowany

02 Paź 2020, 17:58

Poszukaj sobie w internecie ale wcześniej podziel samochód na kilka części :) w ten sposób będzie ci łatwiej to wszystko zrozumieć i zapamiętać. Później kolejne części jak w podwoziu dziel sobie na kolejne, a żeby wszystko łatwiej zapamiętać możesz sobie to narysować w postaci takiego drzewa.

Nadwozie
- Tu masz części karoseryjne, lampy, lusterka szyby itd.

Wnętrze
- Wszystkie elementy wnętrza siedzenia, przełączniki itp.

Podwozie
- Tu masz elementy zawieszenia które możesz sobie jeszcze dodatkowo podzielić rozpisując tak jak wspomniałem.

W sumie osobno możesz dać jeszcze takie kategorie jak silnik czy skrzynia biegów. Później je dzielić na elementy składowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...
    Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...