Nauka jazdy własnym samochodem?

06 Mar 2008, 11:14

Witam!

Chciałem się dowiedzieć, czy polskie prawo dopuszcza możliwość nauki na własnym samochodzie i pod okiem np. kogoś z rodziny? Wiem, że chyba w USA w ten sposób można uczyć się jeździć. Czy u nas też jest to możliwe? Jeśli tak, to jakie warunki trzeba spełnić?

Byłbym wdzięczny za pomoc :)
Ardenno

06 Mar 2008, 12:57

Nie jest to możliwe po drogach publicznych. I szczerze mówiąc, to bardzo dobrze, że tak jest. Tylko z instruktorem ze szkoły nauki jazdy i w specjalnie przygotowanym do tego samochodzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Mar 2008, 15:45

Zgadzam sięz wypowiedzą kolegi powyżej. Samochód musi być odpowienio przygotowany: npp L na dachu oraz dodatkowe pedały dla osoby na siedzeniu pasażera.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

06 Mar 2008, 16:07

To ja wiem, że samochód musi być dostosowany - L, dodatkowe pedały. Chodziło mi bardziej o to, czy w ogóle istnieje możliwość tego typu nauki i podejścia do egzaminu bez uczęszczania do normalnej szkoły jazdy. No i jakie warunki musi spełniać osoba ucząca - czy musi odbyć kurs na egzaminatora czy nie.

Z Waszych wypowiedzi nadal nie wiem, czy prawo pozwala na taką naukę jazdy czy nie. Dishman napisał, że nie, Bryann, że samochód musi być odpowiednio przygotowany. Więc w końcu jak to jest? :?

Ps. Ee... Dziwną cenzurę macie na forum :shock: Jak by każde słowo miało tylko 1 znaczenie... To jak powiem, że pan Tadzio miał [...] u pasa, to też się ocenzuruje?
Ardenno

06 Mar 2008, 20:47

Ja napisałem, że samochód musi być przystosowany. Do tego napewno trzeba odbyć jakieś kursy, licencje itd itd....do szkoły jazdy musisz iść, no chyba że założysz prywatną. Żeby zapisać się na prawo jazdy potrzebne są papiery, dokumenty o ukończeniu kursu nauki jazdy wydawane przez człówieka z którym jeździsz w L. Jak Twój tato np zrobi kurs na egzaminatora, otworzy szkołę jazdy, zakupi samochody, może wydałby Ci papiery zapewne po znajomości....innej drogi nie ma.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2008, 07:42

powiem tak jesli myslisz ze zrobisz prawko za 600 zl ?? to się mylisz ja wczoraj odebralem swoje zapisywalem się w czerwcu, raz nie zdałem - to przypadek byl , ale ogólnie na prawko wydalem ponad 2000zl a myslalem ze za 1000 zl wyjdzie i grubo sie przejechalem. Pamiętaj ze musisz doliczyc dodatkowe godziny wrazie jak nie zdasz a jesli tak naprawdę sie stanie, to następny egzamin mozesz miec w najbliższym terminie np tak jak ja mialem za 2 miesiące. Bo są straszne kolejki nie wiem czy w kazdym miescie ale W B-stoku tak.

1100zl - 1500zl - kurs w dobrym osrodku
160zl - egzamin teoria + praktyka
120zl - dodatkowy egzamin praktyczny
35-40 zl - dodatkowa godzina
30zl - zdjęcie do prawka
80zl - sam dokument

w najtanszym wypadku to 1500 zl a jesli nie zdasz a (u mnie w miescie bez znajomosci jest to bardzo prawdopodobne) bo zdaje co 4 osoba, bo sam egazmin nie jest prosty a w 30 godzin nauuczy się jeździć naprawdę urodzony kierowca. Ja myslalem ze sam jestem urodzonym kierowcą i bo lubie samochody se jezdzilem bez prawka i dobrze mi szlo a jednak wyjeździlem 37 godzin przed 1 egzaminem a potem po 2 miechach tylko 3 mi wystarczyly na szczescie, a znam osoby co za 5 razem zdawaly i wyjezdzily okolo 60 godzin a to jest juz ponad 3000zl
KSN
Nowicjusz

07 Mar 2008, 07:45

KSN napisał(a):powiem tak jesli myslisz ze zrobisz prawko za 600 zl ?? to się mylisz ja wczoraj odebralem swoje zapisywalem się w czerwcu, raz nie zdałem - to przypadek byl , ale ogólnie na prawko wydalem ponad 2000zl a myslalem ze za 1000 zl wyjdzie i grubo sie przejechalem. Pamiętaj ze musisz doliczyc dodatkowe godziny wrazie jak nie zdasz a jesli tak naprawdę sie stanie, to następny egzamin mozesz miec w najbliższym terminie np tak jak ja mialem za 2 miesiące. Bo są straszne kolejki nie wiem czy w kazdym miescie ale W B-stoku tak.

1100zl - 1500zl - kurs w dobrym osrodku
160zl - egzamin teoria + praktyka
120zl - dodatkowy egzamin praktyczny
35-40 zl - dodatkowa godzina
30zl - zdjęcie do prawka
80zl - sam dokument

w najtanszym wypadku to 1500 zl a jesli nie zdasz n a (u mnie w miescie bez znajomosci jest to bardzo prawdopodobne) bo zdaje co 4 osoba, doliczaj cenę kilku godzin - to jest droższe niż egzami . bo sam egazmin nie jest prosty a w 30 godzin nauuczy się jeździć naprawdę urodzony kierowca. Ja myslalem ze sam jestem urodzonym kierowcą i bo lubie samochody se jezdzilem bez prawka i dobrze mi szlo a jednak wyjeździlem 37 godzin przed 1 egzaminem a potem po 2 miechach tylko 3 mi wystarczyly na szczescie, a znam osoby co za 5 razem zdawaly i wyjezdzily okolo 60 godzin a to jest juz ponad 3000zl
KSN
Nowicjusz

07 Mar 2008, 09:58

To ja powiem tak: i właśnie dlatego, że takie są koszty, zastanawiałem się, czy mógłbym uczyć narzeczoną jazdy samemu. Ale chyba jedyną możliwością byłoby założenie własnej szkółki, a z tym to już za dużo roboty. Tak czy siak dzięki za odpowiedzi i pomoc. Będę musiał się pogodzić, że będzie trzeba wydać te 1500 zł (co najmniej), choć gdy 5 lat zdawałem na prawko, to kursy były po 600 zł. Heh, co to się dzieje w tym kraju ;)
Ardenno

07 Mar 2008, 13:29

Wiesz można to obejść, ale jest to nieopłacalne.
Ty musiałbyś zrobić kurs na instruktora nauki jazdy, co trwa i kosztuje. Trwa ze 3 miechy i kosztuje ok. 3000 zł.

Do tego dochodzi dostosowanie pojazdu nauki jazdy. Nie tylko tego, abyś miał pedały na miejscu pasażera, znak na dachu, ale i odpowiednio oklejony samochód.

Mimo to, żeby pójść do WORDa i złożyć wniosek o egzamin na prawko musisz mieć papiery ze szkoły jazdy, na których jest pokazane, że narzeczona odbyła 30 godzin teorii i praktyki, zdała wewnętrzny egzamin teoretyczny i praktyczny.

A ceny wzrosły, bo kiedyś było mniej wszystkich godzin zarówno teoretycznych jak i praktycznych, a pamiętaj, że cena benzyny poszła w górę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2008, 17:06

Moja mama kilka lat temu zdawała za 600zł i również miała 30h teorii i praktyki. A rosnące ceny paliwa napewno mają ogromny wpływ na koszt kursu, zarówno jak i drożejące ubezpieczenie. Tak czy siak niestety ale płacić i czekać trzeba. W Legnicy również na praktykę czeka się koło 2 miesięcy. Masakra.....
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2008, 11:10

Kilka lat temu było 20 godzin praktyki i 2 godz. teorii - tak do czerwca (chyba) 2001 roku. Teraz jest 30 godzin a i tak Kursant nie jest nauczony jeździć, a jedynie "zdawać" egzamin...

Żeby na prawdę nauczyć się jeździć trzeba przejechać minimum 100 tysięcy km, w różnych warunkach drogowych i pogodowych, po różnych klasach dróg, i w nocy i w dzień i we mgle i deszczu i pod słońce i...
Ale najważniejsze to jest być otwartym na zdobywanie doświadczenia na drodze, a nie tępe naciskanie gazu, hamulca i zmianę biegów!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

09 Wrz 2010, 17:22

Witam,
Czy ktoś może mi udzielić informacji czy coś się w tej kwestii zmieniło?
Jakiś czas temu słyszałem, że osoba posiadająca prawo jazy (nie wiem czy ważny jest staż) może uczyć inną osobę prywatnym autem pod warunkiem, że będzie ono wyposażone w dodatkowe lusterka, będzie odpowiednio oznaczone, chyba jeszcze jakieś warunki trzeba spełnić.

Czy ktoś z was o tym może słyszał?
Amaru
Nowicjusz

Miejscowość: Mazury

09 Wrz 2010, 17:28

Absolutnie tak nie wolno. Zmieniło się jeszcze to, że kiedyś można było bez prawka jeździć po różnych placach i drogach wewnętrznych ( np. osiedlowych ). Tam policja nie mogła interweniować. Ale od niedawna nawet na drogach wewnętrznych obowiązują przepisy KRD.
Jeżeli polcja zatrzyma pojazd kierowany przez osobę bez prawa jazdy, to jest mandat. Dodatkowo przeciwko właścicielowi może zostać skierowany do sądu akt oskarżenia za udostępnienie pojazdu osobie nie posiadającaj uprawnień do kierowania tym pojazdem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2010, 17:34

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź :)
Musiałem coś źle zrozumieć albo może była to tylko propozycja i na tym się skończyło.

Pozdrawiam :)
Amaru
Nowicjusz

Miejscowość: Mazury