Sprzedaż po zakupie

06 Wrz 2010, 23:57

Witam!

Niedawno kupiłem autko, aczkolwiek chciałbym je sprzedać.
Umowa była pisana na mnie na początku września.
Auta jeszcze nie zarejestrowałem i teraz mam następujące pytanie...
Czy mogę sprzedać auto, i czy następny właściciel nie będzie miał problemów z rejestracją?
Czy nadal samochód może zostać zarejestrowany na nowego właściciela i mnie na współwłaściciela (kwestia OC i zniżek)?

Z góry dziękuje.
danielw
Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ

07 Wrz 2010, 00:24

danielw napisał(a):Auta jeszcze nie zarejestrowałem

A US odwiedziłeś i zaplaciłeś podatek... :?: :?:
danielw napisał(a):Czy mogę sprzedać auto, i czy następny właściciel nie będzie miał problemów z rejestracją?

Nie ma zadnego problemu-samochód mozesz sprzedac pod warunkiem ze nowemu kupującemu dasz orginal poprzedniej umowy/oplaconej w US-chyba ze wartośc samochodu nie przekracz 1.000.- to nie odwiedzasz US../..
danielw napisał(a):Czy nadal samochód może zostać zarejestrowany na nowego właściciela i mnie na współwłaściciela

Nie bardzo rozumiem o co Ci biega... :?: :?: Moze mi to trochę wyjaśnisz... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Wrz 2010, 19:57

danielw napisał(a):Czy nadal samochód może zostać zarejestrowany na nowego właściciela i mnie na współwłaściciela (kwestia OC i zniżek)?

Jeśli współwłaścicielem ma być ktoś z rodziny, to zamiast kolejnej umowy kupna-sprzedaży lepiej zrób darowiznę części samochodu (ze względów podatkowych).
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

07 Wrz 2010, 23:21

Migi60 napisał(a):
danielw napisał(a):Auta jeszcze nie zarejestrowałem

A US odwiedziłeś i zaplaciłeś podatek... :?: :?:
danielw napisał(a):Czy mogę sprzedać auto, i czy następny właściciel nie będzie miał problemów z rejestracją?

Nie ma zadnego problemu-samochód mozesz sprzedac pod warunkiem ze nowemu kupującemu dasz orginal poprzedniej umowy/oplaconej w US-chyba ze wartośc samochodu nie przekracz 1.000.- to nie odwiedzasz US../..
danielw napisał(a):Czy nadal samochód może zostać zarejestrowany na nowego właściciela i mnie na współwłaściciela

Nie bardzo rozumiem o co Ci biega... :?: :?: Moze mi to trochę wyjaśnisz... :!: :!:

US zamierzam odwiedzić w tym tygodniu... mam na to bodajże 2 tygodnie... przez te kilka dni nie miałem poprostu czasu na to...

Co do rejestracji na nowego wlasciciela i mnie jako wspolwlasciciela chodzi mi o to aby zarejestrować samochód na osobę ktora rzekomo odkupi ode mnie samochód, ale zarejestrowany samochgod bedzie i na nowego wlasciciela i na mnie ze wzgledu na znizki oc.
Nie jest to rodzina dlatego pytam, czy jest taka opcja że moje nazwisko bd widniało na dwóch umowach?
danielw
Nowicjusz

08 Wrz 2010, 18:39

danielw napisał(a):Nie jest to rodzina dlatego pytam, czy jest taka opcja że moje nazwisko bd widniało na dwóch umowach?

ch...a to troche zle.Jezeli byłaby rodzina to wtedy robisz darowiznę i nie musisz nic placić.W przypadku jezeli zrobisz darowizne na obcą osobe to musisz opłacic od darowizny.A nie mozesz dogadać sie z włascicielem sam.od którego kupiłes i zmienić umowę k-s jezeli jeszcze nie wyrejestrował w WK.. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Wrz 2010, 18:22

Migi60 napisał(a):
danielw napisał(a):Nie jest to rodzina dlatego pytam, czy jest taka opcja że moje nazwisko bd widniało na dwóch umowach?

ch...a to troche zle.Jezeli byłaby rodzina to wtedy robisz darowiznę i nie musisz nic placić.W przypadku jezeli zrobisz darowizne na obcą osobe to musisz opłacic od darowizny.A nie mozesz dogadać sie z włascicielem sam.od którego kupiłes i zmienić umowę k-s jezeli jeszcze nie wyrejestrował w WK.. :?: :?:

chcialem tak zrobic, gadalem ale pieprzy glupoty ze juz wyslal umowe do ubezpieczalni ze nie da sie odkrecic itd itd... poprostu sprzedam niby auto i po roku sie dopisze jako wspolwlasciciel ;)
danielw
Nowicjusz

09 Wrz 2010, 18:44

danielw napisał(a): poprostu sprzedam niby auto i po roku sie dopisze jako wspolwlasciciel

Nie musisz tak długo czekać.Jak niby sprzedaz to po jakims czasie niech ten koles zrobi na Ciebie darowiznę i na tej podstawie zostaniesz dopisany w DR..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP