Nawiew wyłącza się - Mercedes W204

08 Sie 2017, 15:25

Witam!
Mam problem ze swoim mercedesem w204. Przy włączeniu samochodu nawiew działa bez żadnego zarzutu. Wystarczy, że ruszę i się wyłącza. Włączając obieg wewnętrzny powraca do normy na ok 3-4 min i poźniej znów ulega wyłączeniu. Na klimie działa bez problemu. Co może być tego przyczyną lub odpowiedzialne za to?
Pozdrawiam
Kuba87
Nowicjusz

Auto: mercedes

08 Sie 2017, 18:10

Kuba87 napisał(a):Przy włączeniu samochodu nawiew działa bez żadnego zarzutu
Niezależnie od tego ile będziesz stał?
Masz skrzynię manualną czy automatyczną?
Kuba87 napisał(a):Wystarczy, że ruszę i się wyłącza. Włączając obieg wewnętrzny powraca do normy na ok 3-4 min i poźniej znów ulega wyłączeniu.
Jak ruszysz czy jak wrzucisz bieg?
Kuba87 napisał(a): Na klimie działa bez problemu. Co może być tego przyczyną lub odpowiedzialne za to?
Masz zapewne klimatronik który steruje nawiewem. Czy filtr kabinowy miałeś wymieniany?

Próbowałeś wyłączyć panel następnie odpalić auto i podczas jazdy dopiero go włączyć? Co się wtedy dzieje?

Warto by było sprawdzić czy układ klimatyzacji nie wyrzuca jakiegoś błędu.

W twojej wersji potrafiły padać silniczki klapek nawiewu możesz sprawdzić czy zmieniając manualnie pozycję nawiewu faktycznie powietrze leci tak jak ustawisz.

Próbowałeś zrobić kalibrację panelu klimatronika? U ciebie chyba przy przekręconej stacyjce do kontrolek naciskasz jednocześnie przyciski nawiewu na przednią szybę i obiegu wewnętrznego. Po tym powinny migać diody przycisków od panelu i powinno być słychać ruch silniczków sterujących klapkami nawiewu. Czas trwania takiej kalibracji nie powinien przekroczyć 60 sek. Potem wyłączasz zapłon, włączasz ponownie i powinno być ok.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Sie 2017, 18:56

Kacper napisał(a):Niezależnie od tego ile będziesz stał?
Masz skrzynię manualną czy automatyczną?
Ostatnio jak stałem 15min, to cały czas działał. Skrzynia manualna.
Kacper napisał(a):Jak ruszysz czy jak wrzucisz bieg?
Wyłącza się zaraz po tym jak ruszę.
Kacper napisał(a):Masz zapewne klimatronik który steruje nawiewem. Czy filtr kabinowy miałeś wymieniany?
Tak, wymieniam filtr co roku przy serwisie.
Kacper napisał(a):Próbowałeś wyłączyć panel następnie odpalić auto i podczas jazdy dopiero go włączyć? Co się wtedy dzieje?
To samo. Zaraz wyłącza nawiew.
Kacper napisał(a):Warto by było sprawdzić czy układ klimatyzacji nie wyrzuca jakiegoś błędu.
Nie sprawdzałem na profesjonalnym sprzęcie, tylko podpinałem iCar i sprawdzałem na aplikacji w telefonie, to nic nie pokazywało.
Kacper napisał(a):Próbowałeś zrobić kalibrację panelu klimatronika? U ciebie chyba przy przekręconej stacyjce do kontrolek naciskasz jednocześnie przyciski nawiewu na przednią szybę i obiegu wewnętrznego. Po tym powinny migać diody przycisków od panelu i powinno być słychać ruch silniczków sterujących klapkami nawiewu. Czas trwania takiej kalibracji nie powinien przekroczyć 60 sek. Potem wyłączasz zapłon, włączasz ponownie i powinno być ok.
Próbowałem zrobić tą kalibrację, tak jak pisałeś, ale nic się nie dzieje. Może jakaś inna kombinacja przycisków, albo coś, ale nie mam na ten temat pojęcia. Może coś poradzisz.
Kuba87
Nowicjusz

Auto: mercedes
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...
    Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...