Nawigacja dedykowana czy tablet?

02 Kwi 2013, 16:56

Cześć :)

Mam mały problem i chciałem poprosić fachowców - czyli Was - o poradę.

Otóż, poproszono mnie o pomoc w wyborze GPS, a sam nie jestem w temacie zbyt obeznany.
Postaram się wypunktować wszystko co istotne:

1. Budżet: 500-600 zł
2. Przewidywany obszar eksploatacji: Polska + od czasu do czasu Ojropa. Wykorzystanie raczej turystyczne niż zawodowe, stopień umiarkowany.
3. Preferencje co do sprzętu i map: koniecznie z asystentem pasa ruchu oraz z darmową aktualizacją map. Oczywiście dobre mapy itd. ale to wiadomo.
Do tego dochodzi dylemat: kupować dedykowany sprzęt gps czy lepiej tablet 7" (najlepiej na Androidzie) wyposażony w ową funkcję?
4. Mile widziany tuner tv (to wydaje mi się dość nietypowe).

W zasadzie jedyne co mogę sam powiedzieć o GPS to tyle, że mam smartphone'a z systemem Android, a na nim oprogramowanie Sygic Aura z mapami TomTom'a - osobiście jestem zadowolony. Prowadzi ok, licencja jak za mapy z dożywotnią aktualizacją jest bardzo przystępna (~120zł), działa offline i ciągle się rozwija (na szczęście w dobrym kierunku).
Ogólnie poleciłbym tej osobie tablet + tą właśnie nawigację, pytanie jednak czy jest sens wyważać otwarte drzwi, bo może się okazać, że istnieją dedykowane sprzęty, które odpowiadają potrzebom klienta w takim samym stopniu lub jeszcze lepiej.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam,
Mateusz
takijeden
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Kwi 2013, 20:32

To i Ja podpisze się pod temat. Sam szukam czegoś do 500/600zł i myślę nad zwykłym GPS'em, a tabletem np. Apple iPad mini.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Kwi 2013, 07:15

jedno wam powiem do zwykłego auta 7 cali jesy max, ogólnie to nawet za dużo
do navi spokojnie wystarcza 3,5-4 cale nie przesłania szyby a urządzenia działają najlepiej ze wszytkich, do tego taniość zakupu powala :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Kwi 2013, 19:16

pocieszny napisał(a):em do zwykłego auta 7 cali jesy max, ogólnie to nawet za

Ale tańsze tablety można dorwać do 600 zł i masz trochę większą funkcjonalność niż w przypadku gołej nawigacji. Zresztą na upartego i 10 calowy można zamontować.
Pablo232
Nowicjusz

Auto: volvo, man, lexus

04 Kwi 2013, 21:11

duża nawigacja ma sens jeśli nawigujesz po mapach rastrowych gdzie musisz widzieć mape i potrzeba większego ekranu, ale jesli mówimy o zwykłej nawigacji to duży ekran jestnie przeszkadza, 10 to jest zdecydowanie za dużo (i nei chodzi o to że nie ma go gdzie upchnąć, ale znacząco zasłania pole widzenia kierowcy)
nawigacja po drodze spokojnie ogarnia się zwykłym palmtopem czy telefonem/smartfonem z 3-4 calowym wyświetlaczem :ok: nie zasłania, nie przeszkadza a i tak zawsze masz to pod ręką :ok:

a większa funkcjonalność czym się niby odznacza? że możesz oglądać filmy? czy też słuchać muzyki? .... to są gadżety których się w 99% nie wykorzystuje, filmu oglądać nie będziesz, przecierz prowadzisz, pasażer też nie, bo przecież używasz nawigacji, dzieciaki też nie pograją bo używasz nawigacji.... serio lepiej kupić zwykłego małego palmtopa do nawigacji a dzieciakom tablet/DVD/konsole czy co tam chcą i to może mieć nawet i 12-14 cali :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Kwi 2013, 01:44

Podczas jazdy oczywiście się nie wykorzystuje, ale w trakcie postoju / w hotelu / itp itd. tablet się może przydać.
Pablo232
Nowicjusz

Auto: volvo, man, lexus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...

15 Kwi 2013, 10:08

ja czytałem ostatnio o nawigacji-tablecie peiyinga 7 calowej jako że się trochę ze sprzętem tej firmy zakumplowałem. Zobacz sobie nazywa się peiying 7007.
telaviv
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo

13 Cze 2013, 09:51

Muszę tego spróbować. Chociaż mój 10 calowy Tscore, może trochę za bardzo zasłaniać szybę ;]. A tak serio to jednak tablet to nie nawigacja. Od święta można się nim posłużyć, ale wolę go używać do czytania, grania i przeglądania www.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

13 Cze 2013, 10:31

Tablet moim zdaniem jest bardziej funkcjonalny, ale raczej zdecydowałbym się na 7 cali ze względu na większą poręczność.
mariusz009
Nowicjusz

Auto: opel

18 Gru 2013, 17:04

według mnie może być tablet 7 cali, bo ma w sumie szersze zastosowanie
CptKirk
Nowicjusz

Auto: toyota

19 Gru 2013, 15:47

A ktoś tu korzysta z tableta jako GPSa? Jak tak to jak się sprawdza, nie ma problemu z zacinaniem, wszystko jest ok? Jakaś różnica między tabletem, a standardowym GPSem?
Ubundu
Nowicjusz

Auto: Uno

27 Sty 2014, 10:59

Tablet może spokojnie służyć jako nawigacja. Ba! Są nawigacje jak yanosik które nie tylko nawigują ale również ostrzegają o tym co się dzieje na drodze: suszarki, wypadki, korki itd
Na tablet możesz też wrzucić inne aplikacje które wspomagają podróżowanie oraz poruszanie się w innym mieście jak firmy.net
Jest to największy katalog firm w kraju (ponad 1,2 mln). Przy jej pomocy znajdziesz nocleg, restauracje, stację benzynową i inne usługi. Można ją pobrać np z tego adresu http://www.firmy.net/aplikacja.html
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

13 Mar 2014, 04:24

WItam

Dołączam się do tematu i też potrzebuje GPS tylko u mnie jest inna sytuacja bo mieszkam w Australii czy te samy firmy tych małych nawigacji występują też tutaj ?
Jedynie czego potrzebuje to ekran z mapą i głosem który mówi gdzie mam skręcać i ile do celu oraz aby aktualizowały się mapy to wszystko.
Jeśli ma ktoś jakieś propozycje to niech napiszę model ja sprawdzę tutaj czy jest taki.
budżet do 150 $

Pozdrawiam !! :ok:
GZstiV
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 06 1975
Auto: Holden Astra CD
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001