Nawigacja GPS dla starszej osoby

05 Sie 2019, 21:15

Cześć
Chciałbym Was poprosić o pomoc w wyborze nawigacji dla mojego teścia, bo sam już tego nie ogarniam, tym bardziej, że w naszym mieście nie ma za wiele sklepów, które oferują duży wybór nawigacji i skupiam się już na kupnie przez internet, dlatego tym bardziej jest dla mnie ważna Wasza pomoc żeby nie wydać głupio pieniędzy. Wracając do tematu, dla niego głównym kryterium wyboru jest intuicyjna obsługa, dobrze sprawdzające się mapy i co w jego wieku ważne-głośny dźwięk lektora, dla porównania dodam, że sprawdzaliśmy Tom Toma Start 52 EU i był dla niego za cichy, natomiast Garmin DriveSmart 61 był już O.K. to tak dla porównania, dodam jeszcze że zadowolony był i ogarniał mapy od Automapy, więc super by było, gdyby dało radę kupić już nawigację z mapami Automapy z dożywotnią aktualizacją, ewentualnie nawigację do której da radę dograć Automapę. Cena jaką jest w stanie przeznaczyć, to 400/450zł.
macio83
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Sie 2019, 12:26

Moim zdaniem w tej sytuacji najlepszym wyjściem będzie urządzenie do nawigacji na systemie Android na którym zainstalujesz również AutoMapę jak będziesz chciał ale warto tu korzystać z map googla który naprawdę ostatnio fajnie się sprawdza. Sam testowałem i AM wypadała trochę gorzej no i jest dodatkowo płatna.

Zobacz sobie urządzenie NAVITEL T757 koszt 500zł ale moim zdaniem warto bo to w tej chwili moim zdaniem jedno z najlepszych urządzeń do nawigacji w tej cenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Sie 2019, 21:24

Dziękuję za odpowiedź.
Poczytałem trochę o Twojej propozycji i z tego co się dowiedziałem jest to tablet z wgraną nawigacją i możliwością ewentualnie dograniach innych map, niby wszystko spoko, tylko ja wolałbym kupić urządzenie dedykowane do nawigacji również z możliwością wgrania innych map, Wiesz, wolę żeby mój teść włączył urządzenie i od razu włączyła się nawigacja, a tak w tym tablecie wszystko by go interesowało i wiązało by się to z tym, że zamiast używać nawigacji, większość czasu musiałbym ustawiać tableta i sprawdzać co powciskał. Do tej pory korzystał już po raz drugi z urządzenia Smart, ale niestety nie był to demon szybkości, dlatego może polecisz urządzenie, które nadawało by się do wgrania innych map ? No i oczywiście ta głośność.
macio83
Nowicjusz

07 Sie 2019, 11:53

macio83 napisał(a):tylko ja wolałbym kupić urządzenie dedykowane do nawigacji również z możliwością wgrania innych map
To jest właśnie takie urządzenie, ma też specjalną obudowę.
Włączasz go i jednym przyciskiem uruchamiasz wgraną mapę.

macio83 napisał(a):Do tej pory korzystał już po raz drugi z urządzenia Smart, ale niestety nie był to demon szybkości, dlatego może polecisz urządzenie, które nadawało by się do wgrania innych map ?
Masz do wyboru dwa rodzaje urządzeń na Androidzie lub Windows CE. Więcej możliwości wgrania map masz w tym pierwszym i uważam że lepiej działają nie ma tu problemów z łącznością przez BT czy wifi tak jak to na urządzeniach z tym drugim oprogramowaniem.

Ja sam korzystam z dwóch urządzeń na tych różnych systemach i niestety ten pierwszy już wygrywa. Kilka lat temu lepiej sprawdzała się nawigacja na Win CE ale w tej chwili niestety role się odwróciły. Oczywiście zrobisz jak chcesz bo to twoja decyzja :)

Miałem jeszcze bardzo fajne urządzenie PEIYING ALIEN 7013 do nawigacji pod Auto Mapę. Samo urządzenie bardzo dobrze sprawdzało się i działało z AM minusem był problem z komunikacją przez BT nie chciał się łączyć z telefonem żeby udostępnić mu internet i polski suport niestety nic mi na to nie poradził ;/ i to chyba jedyny jego minus. Głośność była duża więc wyraźnie wszystko słychać nawet przy większej prędkości.
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Sie 2019, 13:02

Bluetooth na pewno nie będzie używany. A słuchaj czy w tej nawigacji nie było problemu z dotykiem i czy w miarę szybko reagowała właśnie na dotyk? W tej nawigacji Smart różnie to bywało, raz od razu zareagowała a raz trzeba było klikać po kilka razy żeby nawigacja się uruchomiła. Fabrycznie wgrane mapy dobrze się sprawdzały, czy lepiej od razu wgrywać automape? Jeśli korzystałeś na tym urządzeniu z Automapy, to w miarę szybko wyznaczała trasy i łączyła się z satelitami? Jasność obrazu też jest o.k.?
macio83
Nowicjusz

08 Sie 2019, 11:33

macio83 napisał(a):A słuchaj czy w tej nawigacji nie było problemu z dotykiem i czy w miarę szybko reagowała właśnie na dotyk?
Nie było problemu. Raz miałem problem z wieszającą się AM ale okazało się że dałem za dużą kartę SD bo miałem AM na Europę i jak zmieniłem na chyba 8GB to problem ustąpił. Nie wieszała się podczas jazdy z satelitami nie miała problemu z dotykiem też nawet w gorące dni no i jasność wystarczająca, wszystko było widać.
macio83 napisał(a):Fabrycznie wgrane mapy dobrze się sprawdzały, czy lepiej od razu wgrywać automape?
Jak kupiłem samo urządzenie bez wgranych map bo było trochę tańsze, miałem już licencję na AM więc mi na nich nie zależało.

macio83 napisał(a):Bluetooth na pewno nie będzie używany.
Jeżeli tak to myślę że do samej nawigacji to bardzo dobre urządzenie, AM aktualizujesz na komputerze wyjmując kartę z urządzenia chyba tak jest najlepiej.

Tu masz wygląd darmowej mapy NavRoad NAVIGATOR FREE na PEIYING ALIEN 7013 widać w dzień i w nocy.
Nawigacja GPS dla starszej osoby
Cichy77
Forumowicz VIP

08 Sie 2019, 22:01

Dziękuję za Twoją wyczerpującą odpowiedź nie ukrywam, że jest dla mnie bardzo ważna i to właśnie dzięki Twoim odpowiedziom zdecydowałem się właśnie na nawigację PEIYING ALIEN 7013 mam nadzieję, że dobrze będzie służyć.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
macio83
Nowicjusz

09 Sie 2019, 13:08

Peiying działa sprawnie. Użytkowałem, mogę podpisać się pod tym, co kolega powyżej napisał. W tej chwili to dowolny wybór czy bierze się coś z WinCE czy Android - bo poziom oprogramowania nawigacyjnego się zrównał. Jeśli chcesz live korki itp to tablet wychodzi taniej, niż dedykowane urządzenie (nawet najtańsze mają wifi). Ale z kolei krócej pożyje, bo większość po pół roku w sezonie letnim już bez podpiętego zasilania się nie uruchomi (bateria puchnie). Pod tym kątem dedykowane nawigacje są wytrzymalsze. Mam i jedno i drugie, i trochę więcej korzystam z WinCE, bo stale włączone nie wyrzuca komunikatu o przegrzaniu.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

09 Sie 2019, 15:26

@OW05 tu jeszcze jest jedna kwestia jaką różnią się urządzenia do nawigacji od zwykłego tabletu. Mianowicie te do nawigacji najczęściej mają dużo lepszy nadajnik GPS a to w tym przypadku oprócz obudowy i przegrzewania sprzętu który pracuje defacto na słońcu jest bardzo ważne.

macio83 napisał(a):Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Nie ma problemu :ok: daj znać za jakiś czas czy jesteś zadowolony :)
Cichy77
Forumowicz VIP

09 Sie 2019, 21:06

Napiszę na pewno, czy daje radę, testerem będzie nie byle kto, bo mój teść bardzo wymagający użytkownik ;)
Dziękuję !!!
macio83
Nowicjusz

10 Sie 2019, 13:41

Cichy77 napisał(a):@OW05 tu jeszcze jest jedna kwestia jaką różnią się urządzenia do nawigacji od zwykłego tabletu. Mianowicie te do nawigacji najczęściej mają dużo lepszy nadajnik GPS a to w tym przypadku oprócz obudowy i przegrzewania sprzętu który pracuje defacto na słońcu jest bardzo ważne.

Dokładnie. Już nawet o tym nie wspominałem. Ale w przypadku porządniejszych tabletów te nadajniki są dość dobre (dodatkowo wspomaga się BTS-ami jak jest karta). W przypadku najtańszych urządzeń czasami trochę wariuje. W przypadku tabletu warto ustawić wygaszanie ekranu i podświetlanie tylko, gdy zbliża się manewr. Bo bez sensu jechać na świecącym na maksimum, gdy przez 300km jedziemy cały czas prosto. I nie trzymać stale wpięty do ładowania. Wtedy dłużej da radę.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

22 Sie 2019, 21:18

Obiecałem napisać co wybrałem, więc obietnicy dotrzymam.
Nie było mnie z teściem przy zakupie, a zastępowała mnie moja żona i wszystkie wskazówki dotyczące modelu, który ma kupić otrzymała już ode mnie, ale po krótkich testach w sklepie, który posiadał polecany przez Was model został wybrany inny sprzęt, a dokładnie BLOW GPS720 SIROCCO, z jednego powodu... po prostu był głośniejszy od Peiyinga i to zaważyło na wyborze. Sam nim się trochę pobawiłem i muszę stwierdzić, że działa szybko, a na pewno nie porównywalnie szybciej o d poprzedniej nawigacji Smart i co ważne nie trzeba klikać po kilka razy aby dana funkcja się włączyła. Automapa została już zakupiona i teściu jest zadowolony, bo z przyzwyczajenia wszystko już ogarnia i dobrze słyszy, jedyny mały minus, to dość blade kolory, ale coś za coś.
Z góry dziękuję Wam za pomoc i pozdrawiam.
macio83
Nowicjusz