Nawigacja GPS Polska i Europa

12 Lut 2022, 15:18

Witam,

Szukam nawigacji GPS Cena do 1000zł. Oto czego oczekuję od nawigacji. Co możecie polecić ?

- dożywotnia aktualizacja map

- mapy Polski i Europy

- asystent pasa ruchu

- Bluetooth - odbieranie telefonu przez nawigacje

- wifi

- minimum 6 cali

-ostrzeganie o fotoradarach , niebezpiecznych sytuacjach na drodze itp.

W oko wpadła mi ta nawigacja https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/nawigacje-gps/przenosne-systemy-nawigacyjne/odb-do-nawigacji-garmin-drivesmart-65-eu-mt-d, ale czy jest warta zakupu ? Proszę o coś dobrego - będą trasy Polska - Niemcy i kto wie czy nie będzie też dalej - Benelux. Więc ta funkcja , że jedź tym pasem i zaraz zjeżdżasz będzie bardzo przydatna by nie błądzić po Niemczech.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris III
Silnik: 1329 73kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

13 Lut 2022, 00:01

Do jakiego auta kupujesz ta nawigację? Ekran 7" jest spory i przy osobówkach może okazać się za duży, będzie poprostu przeszkadzał.
Co do samej nawigacji powinna Ci się sprawdzić, a tu w większość ceny jest pewnie za to że masz dożywotnie aktualizacje.

Asystent pasa jest ciekawy ale nie możesz na nim polegać w 100%. O tym trzeba pamiętać.

Moim zdaniem nie warto odbierać połączeń przez BT i taka nawigację. Wifi jak najbardziej do aktualizacji przyda się.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lut 2022, 10:29

Toyota Yaris III 2015 rok wersja Van - dwa siedzenia za nimi metalowa płyta i krata i potem już bagażnik.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Lut 2022, 20:07

Oprócz asystenta pasa ruchu, to wszystkie te funkcje ma np. google maps czy Yanosik. Yanosik ostrzega nawet o kontrolach drogowych, fotoradarach, zatrzymanych pojazdach, robotach drogowych itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2022, 15:50

Zgoda, tyle tylko , że Yanosik nadaje się na Polskę - w Niemczech już nie, a i transfer danych będzie bardzo drogi. A jak pisałam, będę jeździć nie tylko po Polsce.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Lut 2022, 19:05

@ryoko wierz mi że będzie taka nawigacja 7" za duża do tego auta. Jeżeli jesteś jednak na taki rozmiar zdecydowana to musiałabyś ją jakoś tak zainstalować żeby nie przysłaniała mocno pola widzenia. Pamiętaj, że w niektórych krajach nie możesz zasłaniać obszaru pola widzenia kierowcy.

ryoko napisał(a):Yanosik nadaje się na Polskę - w Niemczech już nie, a i transfer danych będzie bardzo drogi.
Ja nie przepadam za Yanosikiem i go nie polecam. Tu faktycznie najlepiej by było mieć mapy w offline i korzystać tylko z GPS który jest darmowy (ewentualnie info o korkach w celu zmiany trasy).

Jakiś czas temu jeździłem po EU z AutoMapą spisywała się dobrze na urządzeniu do nawigacji z ekranem 7" ale w busie i tam fajnie to się sprawdzało. Sama nawigacja dawała spokojnie radę w offline. Minus tu jest taki że aktualizacje musisz kupować co rok lub zostaniesz przy wersji która kupisz. Nie blokują jej po okresie roku czy dwóch. Przynajmniej u mnie tak było.

Chyba wybrałaś najlepszą opcję Garmin DriveSmart™ 65 & Digital Traffic Europa :) ciężko coś tu podpowiedzieć przy założeniach które masz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekojzada zaczyna się, zanim wsiądziesz do samochodu
    Ekojazda to nowoczesny i oszczędny styl prowadzenia auta. Świadomy użytkownik samochodu mądrych wyborów dokonuje jeszcze przed ruszeniem z miejsca, m.in. poprzez dbałość o stan techniczny pojazdu. Warto być ekokierowcą, ...

15 Lut 2022, 19:14

Rokiko napisał(a): Jeżeli jesteś jednak na taki rozmiar zdecydowana to musiałabyś ją jakoś tak zainstalować żeby nie przysłaniała mocno pola widzenia. Pamiętaj, że w niektórych krajach nie możesz zasłaniać obszaru pola widzenia kierowcy.

Tu nie boję się, gdyż jak mocowanie na szybie nie będzie możliwe lub będzie niewygodne, to można kupić stojak, czy uchwyt na tablet i tam włożyć nawigację oraz podłączyć kabelek od prądu.

Rokiko napisał(a):Chyba wybrałaś najlepszą opcję Garmin DriveSmart™ 65 & Digital Traffic Europa ciężko coś tu podpowiedzieć przy założeniach które masz

Miło mi to słyszeć, i cieszę się bardzo. Sama wybieram tylko dobrzy sprawdzony sprzęt, a nie jakieś tandety.
Nie wiem czy to prawda, ale gdy jeździmy blisko granicy z włączonym Internetem mobilnym, wtedy może połączyć się np. z Niemcami , i płacimy według tychże stawek, a chcąc uniknąć takiej przykrości, wybieram ten wariant.
Mapy Google - zawiodły mnie kilka razy - trasa była dobra, tylko sama informacja kiedy i gdzie należy skręcić, oraz wizualizacja , pozostawiają bardzo dużo do życzenia.

Ekran 7 cali to zaleta, będzie znacznie lepiej widać trasę i szczegóły niż na telefonie - różnica jest taka że telefon jest do wszystkiego, a nawigacja pokazuje tylko mapę - i tu ekran jest znacznie lepiej dostosowany pod mapy i korzystanie z nich. Uważam, iż teraz, w dobie wielkich aut, wielkich desek rozdzielczych ( wyglądają jak kokpity samolotu) to jest idealny rozmiar.

Rokiko napisał(a):Minus tu jest taki że aktualizacje musisz kupować co rok lub zostaniesz przy wersji która kupisz. Nie blokują jej po okresie roku czy dwóch. Przynajmniej u mnie tak było.
Dlatego wybrałam model z dożywotnią aktualizacją map.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika