Nawigacja Navigon 1210 a Garmin Nuvi 205

20 Mar 2009, 20:55

Witam. Czy ktoś z Was używał nawigacji Navigon 1210 lub Garmin Nuvi 205. Po przeczytaniu szeregu opinii w necie zdecydowałem się na zakup jednej z powyższych nawigacji. Potrzebuję dokładnej mapy Polski. Nawigacja nie musi mieć żadnych bajerów, typu mp3, mp4. Jak wygląda sytuacja z aktualizacjami map, fotoradarów itp. Czy jest to płatne czy darmowe. Czy jest możliwość dogrania później mapy np. Europy. Dodam, że jestem całkowicie zielony w tym temacie, więc bardzo prosiłbym o jakieś sugestie. A może jakieś inne urządzenie. Dodam, ze na zakup chciałbym przeznaczyć ok. 500 zł.
darek_s74

21 Mar 2009, 11:47

Ja chcesz tyko mapę,to szukaj nawigacji z mapą MapaMap lub AutoMapa.Obie mają bardzo dobre pokrycie oraz aktualzacje.Z tym,że AutoMapa jest wg mnie lepsza i jest tych aktualizacji więcej.Szukając nawigacji,musisz pytać sprzedawcę,czy ta wersja mapy ma mapę Europy,bo nie wszystkie nawigacje z tymi mapami maja Europę - to zależy od producenta nawigacji,jaką mapę wgra.
A co do płatności aktualizacji - po zakupie w zalezności od producenta mapy,zawsze jest kilka darmowych aktualizcji map.Ale za aktualzację wersji mapy,trzeba już płacić.No ale i na to są sposoby....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2009, 14:44

Osobiście nie polecam Mapy map - tu nie można dograć , zaktualizować , wprowadzić swoje punkty z radarami . Polecam Automape , ale 500 zł będzie mało , chyba że kupisz jakiego Larka ( lub co innego ) za 300 i wgrasz sobie : edukacyjną : mape . Jak jest z legalem jeśli chodzi o aktualizacje to zależy chyba od zakupionej wersji oprogramowania i czy producent oferuje jakąś tam darmoche na starcie . Zawsze chyba jest tak że nową wersje aplikacji masz dożywotnio za darmo , ale za nowe mapy trzeba płacić . Jak jest to dokładnie , to trzeba zajrzeć na stronki producentów oprogramowania i poczytać instrukcje urządzenia . Sprzedawcą nie ma co za bardzo wierzyć w to co piszą i mówią . Zdarza się że w zakupionym urządzeniu jest mapa mocno nieaktualna , stara , a oprogramowanie jest w wersji niepełnej ( zdarza się to w tanich urządzeniach ) i od razu należałoby to zaktualizować . Oczywiście odpłatnie ( nie zawsze , ale .....) Przykład : Lark 35.0 kupiony w grudniu z MapaMap na Polske . Na pytanie jaka jest wersja oprogramowania , sprzedawca nie był w stanie jednoznacznie odpowiedzieć . Instrukcja podaje sposób sprawdzenia , ale trzeba uruchomić urządzenie . Tu pojawił się problem , bo nie można odpakować pudełka przed kasą , a demonstracyjna navi ma rozładowany akumulator . Po zakupie okazuje się że wersja jest okrojona , niepełna , posiada połowe szczegółowych planów miast ( na pudełku pisze że tylko 1200 , ale kto wie ile ma być ....) a mapa jest z marca zeszłego roku . Nie było darmochy i aktualizacja kosztowała jednorazowo w promocji 50 zł ( normalnie 70). Za dalsze , kolejne pieniążki......... Poza tym wyszło jeszcze jedno - wedle sprzedawcy procesor miał być 400 a w rzeczywistości jest 266.
Polecam forum http://www.my-navia.pl/index.php?sid=5c ... 8ba73b1cf7 a być może zrobi się jasność w temacie . Pozdrawiam .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Mar 2009, 15:11

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. A co konkretnie myślisz o Garmin Nuvi 200? Jak czytałem zbiera całkiem pozytywne recenzje.
darek_s74

21 Mar 2009, 16:28

Odpowiem tak - kiedy ja kupowałem navi pytałem o różne urządzenia i oprogramowania ( mapy) z nimi związane, to pewien gość powiedział mi że wcześniej , czy póżniej i tak zapragne używać Automapy . Zaznaczył że na jakiegokolwiek Garmina nie zainstaluje AM i żebym poszukał bardziej elastycznej , pod tym względem maszyny . Na dzień dzisiejszy mam MapeMap i bezinstalacyjną Automape, do wyboru na jednej navi - wybieram według potrzeb .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna