Nawigacja

22 Paź 2009, 19:26

Nie znalazłem bardziej odpowiedniego działu więc spytam tutaj.

Panowie chcę sobie kupic nokię a konkretnie model 6710 Navigator, ale nie jestem do końca pewien (bo do tej pory nie używałem) jak sprawuje się nawigacja w tym modelu i ogólnie w Nokiach? Jakie macie z nią doświadczenia?
Ostatnio edytowany przez zazapo, 23 Paź 2009, 08:35, edytowano w sumie 1 raz
zazapo
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

22 Paź 2009, 20:38

mój kolega ma ponoc lipa, mało dokładna
Toretto

22 Paź 2009, 21:01

co to znaczy że mało dokładna? z mapami coś nie tak? wszędzie czy np w jakich konkretnych miastach?
zazapo
Nowicjusz

22 Paź 2009, 23:55

zazapo napisał(a):co to znaczy że mało dokładna? z mapami coś nie tak? wszędzie czy np w jakich konkretnych miastach?
mało dokłądna czyli główne drogi brak dkłądnej numeracji w mniejszych miejscowościach brak nazw ulic ogólnie lipa :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Paź 2009, 06:05

a może to jest po prostu kwestia, aktualności mapy?
zazapo
Nowicjusz

23 Paź 2009, 08:34

Co do aktualności map to na pewno nie jest główny problem, mapy posiadają sporo błędów np. mylne określanie kierunku skrętu, nawigacja często prowadzi nas małymi zatłoczonymi uliczkami, a nie główną drogą. Kolejnym minusem jest kompletny brak oznaczenia fotoradarów na drogach. Swoją drogą niektóre Nokie mają problem z gubieniem pozycji GPS gdy mają słabą baterie. A swoją drogą sam proces znalezienia GPS w telefonach nie jest za specjalny jak to mówią "co jest do wszystkiego jest do niczego" - więc według mnie lepiej kupić jakąś niedrogą nawigacje która będzie służyła wyłącznie do nawigowania....
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

24 Paź 2009, 13:52

no niby masz rację, ale przyznam się szczerze, że potrzebuję i nowego telefonu i nawigacji, więc raczej powinienem zapytac czy takie połączenie jest ok - nie chce dwóch urządzeń, wystarczy mi jedno :)
zazapo
Nowicjusz

26 Paź 2009, 09:01

Nie no to teoretycznie takie zestawienie jest OK. Jeszcze zależy jak często będziesz używał tej nawigacji no i czy w dużych aglomeracjach?
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

26 Paź 2009, 09:20

Dużo lepiej wychodzi jakikolwiek telefon z gps i nawigacja garmin/tom tom/automapa, dokupione osobno, bo te z nokia maps są dużo gorszej jakości, mniej funkcjonalne i myślę, że nie warte pieniędzy. Sam używam Nokii E50 + odbiornik gps + garmin mobile i jestem w 100% zadowolony.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

26 Paź 2009, 20:15

Miraku, no właśnie czytałem że te najnowsze mapy Nokii są dużo lepsze od tych, które wymieniłeś i dlatego szukam kogoś kto je już używał

Michał, wiesz to zależy, jak będę samochodem to w miastach, jak pieszo to poza
zazapo
Nowicjusz

26 Paź 2009, 21:30

zazapo napisał(a):Miraku, no właśnie czytałem że te najnowsze mapy Nokii są dużo lepsze od tych, które wymieniłeś i dlatego szukam kogoś kto je już używał
marketing :mrgreen: mam nie używam jest to wielkie dziadostwo, jestnawet gorsze od treck buddy :evil: ogólnie na asfalt do samochodu Auto Mapa, do turystyki Garmin (przeróżny w zależnosci co robimy), do offroadu (przeróżnego) OZI, GPSTuner. a telefon do dzwonienie ;) im mniej bajerów tym dłużej bateria trzyma :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lis 2009, 13:38

Toretto napisał(a):mój kolega ma ponoc lipa, mało dokładna

co ty gadasz, nowa wersja ovi maps 3.0 jest niezła. garmin w porównaniu z trójką to się chowa

treckbuddy nie ma map przecież, to tylko sam program do obsługi map, które trzeba dokupić.

tak na prawdę wszystko rozchodzi się o dokładność map w nokii, wg mnie jest conajmniej zadowalająca, porównywałem z automapą.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Lis 2009, 13:39

pocieszny napisał(a):
zazapo napisał(a):co to znaczy że mało dokładna? z mapami coś nie tak? wszędzie czy np w jakich konkretnych miastach?
mało dokłądna czyli główne drogi brak dkłądnej numeracji w mniejszych miejscowościach brak nazw ulic ogólnie lipa :wink:

mówisz o wersji 3.0 czy 2.0? bo 3.0 nie można instalować we wszystkich nokiach / telefonach z symbinaem
jacus19
Początkujący

07 Lis 2009, 13:40

Miraku napisał(a):Dużo lepiej wychodzi jakikolwiek telefon z gps i nawigacja garmin/tom tom/automapa, dokupione osobno, bo te z nokia maps są dużo gorszej jakości, mniej funkcjonalne i myślę, że nie warte pieniędzy. Sam używam Nokii E50 + odbiornik gps + garmin mobile i jestem w 100% zadowolony.

automapy nie zainstalujesz na symbianie. jest pod pda
jacus19
Początkujący

12 Lis 2009, 13:24

pocieszny napisał(a):
zazapo napisał(a):Miraku, no właśnie czytałem że te najnowsze mapy Nokii są dużo lepsze od tych, które wymieniłeś i dlatego szukam kogoś kto je już używał
marketing :mrgreen: mam nie używam jest to wielkie dziadostwo, jestnawet gorsze od treck buddy :evil: ogólnie na asfalt do samochodu Auto Mapa, do turystyki Garmin (przeróżny w zależnosci co robimy), do offroadu (przeróżnego) OZI, GPSTuner. a telefon do dzwonienie ;) im mniej bajerów tym dłużej bateria trzyma :mrgreen:

a tam pitolisz - w nokii e52 czuwanie jest na poziomie 28 dni, więc bateria mocna

btw. takie coś by się w PL przydało http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Nok ... pinie.html dziwne ze w polsce nam nie zrobili takiego prezentu
jacus19
Początkujący