Pierwsza nawigacja

22 Cze 2010, 13:59

Witam. Potrzebuję koniecznie kupić nawigację, aby pomogała mi docierać do celu.
Jednak jestem kompletnie ,,zielony'' w tej dziedzinie.
Na początku napiszę, że chciałbym zmieścić się w cenie ok. 300 zł.
Mam jeszcze kilka pytań dotyczących nawigacji (może będą wydwać się śmieszne) :
1. Kupując nawigację jest ono gotowa do użytku, tzn. ma wgrane te mapki miast?
2. Do tego jest jakieś oprogramowanie, na które trzeba mieć przy sobie rachunek,
ponieważ policja może skontrolować jego legalność (coś kiedyś o tym słyszałem bodajże na
jazdach , instrukor coś zaczął o tym mówić)?
3. Zbiegiem czasu rozumiem trzeba zmieniać te mapki, to wtedy wystarczy je ściągnać
z internetu czy trzeba coś kupować?
4. Czy do nawigacji wybierając miejsce, gdzie chcemy jechać wpisuje się miasto i ulice,
czy może nie wiem jakieś współrzędne?
5. Czy w czasie dłuższej podrózy robiąc przerwe w jeździe tzn. wyłączając nawigację
trzeba wówczas od nowa wpisać trasę ,,od do" z tego miejsca co aktualnie jesteśmy, czy
nawigacja po włączaniu ,,pamięta" wszystko i nic nie trzeba już dalej robić?
6. Czy taka nawigacja mówi tylko np. że ,,za 200 m skręt w lewo", czy mówi też tego typu
rzeczy: ,,jedź tym pasem", ,,trzymaj się prawego pasa"?

Bardzo bym prosił o podanie konkretnych modeli nawigacji oraz będę bardzo wdzięczny
za odpowiedzi na powyższe pytania.
Cof
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Cze 2010, 07:50

1) zależy od navi ;) są takie z mapami i takie bez map
2) nie nie trzeba nic ze sobą wozić, policja może skontrolować legalność ale to ona ma udowodnić że Twój soft jest nielegalny a nie odwrotnie ;)
3) w 90% trzeba wykupić aktualizacje, część producentów po zakupie daje na przykład roczną darmową aktualizacje,
4) zależy od mapy, w zwykłych drogowych, typu AutoMapa, MapMap, TomTom czy podobnych wpisujesz miasto ulice numer a potem wybierasz jak chcesz jechać ;)
5) zwykle nie trzeba program powinien pamiętać punkt docelowy
6) zależy od mapy są takie które mówią są takie które nie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Cze 2010, 10:24

W 300 zł będzie ciężko się zmieścić. Poniżej tej ceny dostaniesz jakiś chiński szajs i możesz mieć z tym tylko problemy. Zamiast wyrzucać kasę w błoto dorzuć 100 zł i kupisz już coś przyzwoitego.
Odpowiadam na pytania na przykładzie posiadanego sprzętu i informacji od sprzedawcy:
1. możesz kupić urządzenie bez map albo z mapą (dodatkowo płatne)
2. karta z licencją
3. przedłużasz licencję (automapa - raz w roku) i pobierasz aktualne mapki z netu
4. wpisujesz adres i prowadzi do celu
5. nawigacja pamieta trase, ma tryb uspienia
6. zalezy od mapy (polecam automape - ma info o "trzymaniu sie pasa" i inne bardzo przydatne informacje, poza tym nie wpuszcza "w maliny")
Ja kupiłem Navroad 460 z Automapa spisuje sie bardzo dobrze. Nie wiem ile dokladnie ten model teraz kosztuje ale mysle ze na oko 400 zł. Sprzedawca odradzal mi zakup poniezej tej kwoty, zreszta sam slyszalem ze tanie nawigacje z supermarketow sie nie sprawdzaja i zamiast ulatwiac podroz czesto ja komplikuja, wprowadzajac w blad. W sumie mozna policzyc ile jestesmy wtedy w plecy przy cenach benzyny.Na to trzeba patrzec tak: dobra nawigacja +dobra mapa to sa oszczednosci na benzynie, bo nie kludzisz wtedy. O oszczedzaniu czasu i nerwow nie wspomne.
Stiven
Stiwen
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

30 Cze 2010, 10:51

PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

30 Cze 2010, 11:52

za 300 kupisz GoClover 5 cali z jakąś tam mapką ;) ;)
a dobrą mape można na niego wrzucić bez najmniejszych problemów ;)

legalność mapy pozostawiam twojemu sumieniu :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Maj 2011, 23:47

Polecam nawigację 5 cali z mapą Polski i Europy którą można kupić od tego allegrowicza: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Wgrana mapa jest dobra, nie ma dużego rozrzutu między mapą a rzeczywistym stanem drogi (wyjątki stanowią remonty kiedy nie aktualizowaliśmy jej od jakiegoś czasu), czyli sam moduł GPS też zły nie jest.
Ekran jest bardzo wyraźny i wystarczająco duży, choć menu urządzenia jest trochę spartańskie (sama mapa prezentuje się dużo lepiej). Głośniki radzą sobie bardzo dobrze: działają głośno i wyraźnie.
Nie miałem żadnych problemów z wysyłką, choć niestety trzeba było na paczkę trochę poczekać, tak czy inaczej polecam ten sprzęt od norpen007.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 16 Maj 2011, 08:42, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl