Neonki pod lampke obok lusterka głównego

10 Cze 2009, 23:09

Witam,

mam diody led 12V + rezystory, pytanie:

Czy jeżeli podłącze ?10? diod z rezystorami pod lampkę przy lusterku (zależy mi na tym aby neony świeciły zaraz po otworzeniu drzwi, i możliwości włączenia ich manualnie) nie będzie żadnego przeciążenia na linii? nie pójdą bezpieczniki?

Oczywiście wiem, żeby podłączać + do +, a - do - //
Wszystkie diody podłączone będą równolegle

#edit

i jeszcze jedno pytanie, jakbym podłączył do tego czujnik dzwięku, to diody migałyby w rytm muzyki przy włączonym radiu, zaś przy wyłączonym świeciłyby normalnie?
Kubik213
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

11 Cze 2009, 09:14

Wszystko będzie ok bo diody pobierają znikome ilości prądu.
O jaki czujnik dźwięku Ci chodzi?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Cze 2009, 11:04

Najwyżej upali się dioda:) a jeśli chodzi o tą dyskotekę to musiałbyś podłączyć się do wyjścia odtwarzacza z płytką która odfiltrowywuje wszystko poza niskimi dźwiękami, jakieś przełączanie np. na tranzystorze polowym i by chodziło. Ale jeśli nie masz doświadczenia z elektroniką to nie polecam...
O żesz ty kur..., w chu.. jeb.. twoja mać!!! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...