Nie chce odpalić VW Bora 2.0 + gaz

09 Maj 2016, 17:56

Witam.od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem( i najgorsze jest to ze w najmniej odpowiednim momencie) po zatankowaniu gazu na stacji nie chce odpalić wygląda to tak, że kreci bardzo dobrze i intensywnie aż"rzuca kastą" i nic dopiero po entym razie i dodaniu gazu odpala, mówił mi mechanik,ze to może być pompa paliwa-ok możliwe bo jeździłem z mala ilością paliwa, ale teraz jeżdżę z ponad połową baku i problem jest ( nie tak często ale jest). Natomiast dzis zgasł mi na światłach ( na luzie) i oczywiście nie chciał odpalić( po 2-3 min odpalił) pierwszy raz to mi się stało. Co może być przyczyną? Po tym zgaśnięciu pierwsze co mi przyszło do głowy to czujnik położenia wału? Najgorsze jest to ze( podobno) komputer wykaże tylko próbkę gdy nie będzie odpalał (prawda?) jakieś podpowiedzi?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2016, 21:45

Jeżeli w układzie wtryskowym powstała elektroniczna usterka to zostanie ona zapamiętania w sterowniku silnika i diagnostyka komputerowa może ukierunkować poszukiwanie przyczyny.
W opisanym przykładzie problem może stanowić zarówno pompa paliwa jak i czujnik położenia wału korbowego.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

13 Maj 2016, 18:32

Wracam do tematu. Bylem na sprawdzeniu komputera i wskazało błąd "czujnik obrotów" czyli czujnik położenia wału korbowego. I teraz mam pytania: Czy mogę sam wymienić ten czujnik? Jak tak to gdzie go znajdę? I czy pi wymianie czujnika ponownie musze jechac na komputer by sprawdzić?
defens
Początkujący

13 Maj 2016, 20:34

mało prawdopodobne żeby to był czujnik położenia wału.
Najpierw sprawdź parametry czujnika temperatury silnik.
Czy masz w aucie obrotomierz ?
andrzej_124
Stały forumowicz

13 Maj 2016, 21:15

Jest obrotomierz.a jak sprawdzić temp silnika?
defens
Początkujący

14 Maj 2016, 14:23

Obserwuj jak zachowuje się w czasie kręcenia rozrusznikiem wskazówka od obrotomierza gdy silnik odpala i czy jest różnica gdy silnik nie odpala.
Jeżeli nie ma różnicy to problem jest poza czujnikiem położenia wału.
Odłącz akumulator, żeby sterownik powrócił do ustawień fabrycznych.
Problem może powodować za duża dawka paliwa.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 TFSI - International Engine of the Year 2013
    2,5-litrowy silnik TFSI otrzymał międzynarodowe wyróżnienie dla najlepszego silnika roku 2013 "International Engine of the Year", w kategorii jednostek od 2 do 2,5 l. Tak zadecydowało jury złożone z 87 dziennikarzy ...

14 Maj 2016, 19:45

Ok.sprawdzę obrotomierz przy okazji nieodpalania. W związku z tym czy mimo wszystko i tak odłączyć akumulator? Czy tylko gdy wyraźnie bedzie widac wyżej opisana różnicę?
P.s zbyt duza sawka paliwa byla by przyczyna gaśnięcia auta gdy wolno dojeżdżam np. Do skrzyżowania? Auto w każdy przypadku jechali na gazie, a jedynie nie odpalał gdy byl zimny np. Po nocy.i skąd w takim razie ten błąd obrotów?
defens
Początkujący