Nie chce palić na mrozie i w lewym kole coś się tłucze

13 Mar 2009, 22:06

Mała czujnie śpi w zasięgu mojego wzroku, więc po kolei:
- czujnik temperatury silnika może, ale wcale nie musi być odpowiedzialny za ciężkie odpalanie na mrozie. Może to być 150 innych przyczyn... Czujnik ten znajdziesz po prawej stronie obudowy termostatu z przodu silnika - tylko pamiętaj w obudowie termostatu są dwa czujniki termiczne - ten o którym rozmawiamy jest po prawej i ma dwa piny. Ten drugi - jednopinowy biegnie do wskaźnika na desce rozdzielczej. Z tego co pamiętam czujnik ten nie jest jakoś masakrycznie drogi - max 20 zł w serwisie. Wymiana to max godzina roboty... Spróbuj - albo się uda albo nie.

- jak ugryźć krzyżak wału napędowego - rozumiem, że ciągle szukasz co mogło paść w przednim napędzie. A ugryźć go można prosto pod warunkiem, że masz do dyspozycji kanał. Robisz tak: Jedną ręką unieruchamiasz flanszę na wyjściu z reduktora jednocześnie drugą ręką próbujesz pokręcić wałem napędowym. Jeśli wyczujesz na krzyżaku luz - nazwijmy go - obwodowy to krzyżak jest do wymiany. Tak samo sprawdzasz krzyżak przy flanszy wychodzącej z mostu napędowego. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że w przednim wale krzyżak przy moście będzie w porządku a przy reduktorze nie będzie się do niczego nadawał. Jak będziesz wymieniać krzyżak to poszukaj takiego z kalamitką do podawania smaru (chociaż pewnie nie znajdziesz) - dłużej pożyje po prostu.

- sprzęgiełka ręczne AVM zakupiłem w sklepie na stronie, gdzie jest forum, na którym i Ty ostatnio się zarejestrowałaś. Nie pamiętam ile dokładnie to kosztuje w tej chwili ale komplet dwóch sprzęgiełek manualnych jest tańszy niż jedno sprzęgiełko automatyczne w serwisie. Z resztą możesz sprawdzić. Montaż jest prosty w komplecie dołączona jest obrazkowa instrukcja co i jak. Ze sprzęgiełkami ręcznymi czy też z automatami napęd masz taki jaki wybierzesz sobie dźwignią na reduktorze. Sprzęgiełko ma za zadanie jedynie czasowe połączenie półosi napędowej z piastą koła w celu przekazania na owo koło napędu.

Mam nadzieję, że nie jeździsz z włączonym 4H lub 4L po asfalcie?
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

14 Mar 2009, 07:06

na szczęście nie jeźdzę. no dobra, dzięki za info przyszedł czas by teraz wziąść się do roboty.
maja221
Początkujący

20 Mar 2009, 20:57

mam jeszcze jedno pytanko. okazało się w prawym kole posypała się piasta i sprzęgiełko - i moje pytanie - znalazłam w tym sklepie 4x4 komplet sprzęgieł przednich piast Kia Sportage AVM 460. czy to są te manualne? jak kupię takie to też muszę kupić sprzęgiełko???
maja221
Początkujący

20 Mar 2009, 21:28

Tak, to są właśnie sprzęgiełka manualne. Sprzedawane są w kompletach po dwie sztuki. Jeżeli je kupisz i zamontujesz to zyskujesz dwie rzeczy: pewność działania i (względnie wysoką) bezawaryjność. Tracisz komfort, bo żeby je załączyć/rozłączyć musisz z auta wysiąść i każde sprzęgiełko przekręcić
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

21 Mar 2009, 10:42

a piaste koła wolnego też muszę dokupić jak mi padła, czy to już jest razem, bo tego właśnie nie kumam. przedtem miałąm sprzęgiełko i paistę a teraz jak kupię to manualne to piastę też muszę kupić??? bo teraz nie wiem już sama.
maja221
Początkujący

21 Mar 2009, 15:04

A po co?
W piaście może się co najwyżej rozsypać łożysko igiełkowe. Co zrobić z łożyskiem - już pisałem. Do sprzęgiełek AVM jest dołożona obrazkowa instrukcja montażu i obsługi. Każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o mechanice wykona to bez problemu.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...

22 Mar 2009, 11:45

Poniżej zamieszczam rysunek poglądowy sprzęgiełek przedniego napędu w sportage. Rozrysowane są tam zarówno sprzęgiełka manualne jak i automatyczne.
[link wygasł]

I teraz masz rozwiązanie zagadki odnośnie piasty: Słowo "HUB" to po angielsku tyle co piasta, ale na obrazku odnosi się do elementu nazywanego przez nas sprzęgiełkiem. Natomiast to co według fabryki jest sprzęgiełkiem to elementy oznaczone 5 i 6 w "automatic"
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

22 Mar 2009, 15:56

dzięki wielkie. tak się właśnie zastanawiam czy by tej mojej żaby nie zamienić na Vitarę z takim samym silnikiem 2,0 16V. może ona będzie mniej awaryjnym autkiem........
maja221
Początkujący

22 Mar 2009, 17:04

Kiedyś też się nad tym zastanawiałem. Ale w moim przypadku miłość do tego samochodu stała się już patologią... Nieuleczalną z resztą.

Myślisz, że vitka będzie lepsza? Ja wątpię.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

22 Mar 2009, 17:24

nie wiem czy lepsza, ale jak dwa lata miałam do wyboru sportage i vitarę to wybrałam sportage bo miała ładny wygląd, nie była "kanciasta" jak ta Vitara. dlaczego sądzisz, że może nie być lepsza?
maja221
Początkujący

22 Mar 2009, 23:42

Zakładając, że do dyspozycji mamy tę samą kasę to w przypadku vitary możemy kupić auto dużo starsze - a to już jest pewna przesłanka do oceny stanu technicznego. Nie mówię już o wyposażeniu, bo jak na swoje lata kijanka jest wyposażona lepiej niż równoletnia vitara. O ile dobrze pamiętam to w vitarachz tych lat nie występował w naturze silnik rzędowy 2,0 16v - a więc porównywalny (było 1,6). Owszem była dwulitrówka ale było to V6 24v - głupia wymiana paska/pasków rozrządu robi się już kosztowna...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

23 Mar 2009, 08:10

po 1995r występował silnik 2.0 16V w wersjach 3-drzwiowych vitary :wink: 2.0 V6 wkładany był do wersji long (5-drzwiowe).
16v jest aluminiowy i na łańcuchu - znakomity, bezawaryjny silnik.
V6 też na łańcuchu i wymiana rozrządu to już spory koszt - w zamian za to zaskakuje elastycznością i mocą.
vitara jest mniejsza od kijanki i słabiej wyposażona ale na pewno mniej awaryjna :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Mar 2009, 08:43

OK, mea culpa - jak to było w "znaczy kapitanie": nie wiedziałem ale powiedziałem...

Z awaryjnością bym nie przesadzał - śledzę sobie wątki na forum suzuki i w vitkchch (mechanicznie) chrzani się dokładnie to samo.

Zastanówmy się tak na szybko
- sprzęgiełka to produkt renomowanej firmy WARN
- silnik to licencja MAZDY
- elektronika silnika to oryginalny BOSH
- mosty napędowe to produkt "made in USA"

Problemem tego auta jest to, że przez wiele lat trafiał w ręce ludzi, którzy nie powinni go w ogóle używać - ale niestety - to właśnie oni kreowali o nim opinię. Tylko, że o ile na koreańskim aucie stosunkowo łatwo się psy wiesza to na japończyku już nie bardzo wypada...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

23 Mar 2009, 10:32

miałem vitkę 1.6, poznałem jej zalety i wady. lekkiego życia u mnie nie miała (kółka 31" MT) :wink:
nie ma aut, które się nie psują ale akurat vitara pod tym względem bardzo mile mnie zaskoczyła. nie ma co dywagować, trza kupować rozsądnie i zgodnie z upodobaniami... i usterkami się nie przejmować. niech przykładem będą dla nas freelanderowcy :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Mar 2009, 10:56