Nie chce wchodzić na obroty, więcej pali.

24 Sie 2014, 17:45

Witam
Parę miesięcy temu kupiłem Seata Leona 1.6 105KM, problem pojawił się po paru tygodniach i w przeciągu paru miesięcy nasilił, z początku pojawiał się raz na ok 50km a obecnie jest to już ponad 50% jazdy.

Podczas normalnej jazdy po pewnym czasie występują problem z ruszaniem, gdy ruszam obroty stają między 1- 2 tyś i stoją w miejscu przez kilka sekund nawet przy gazie wciśniętym w podłogę, samochód toczy się powoli a następnie momentalnie wchodzi na obroty i jedzie, podczas jazdy jest lekki aczkolwiek odczuwalny brak mocy i występuje zwiększone spalanie (+ ok 2l).

Na biegu jałowym obroty zdaje się wchodzą normalnie, tak samo z wciśniętym sprzęgłem, więc gdy awaria znów mnie zaskoczy na światłach to podczas tego kilku sekundowego zastoju wciskam znów sprzęgło, samochód wskakuje na ponad 3 tyś i dopiero puszczam sprzęgło bo gdy jednocześnie dodaję gazu i puszczam sprzęgło nie chce jechać.

Po zgaszeniu silnika i krótkim postoju lub czasem bez, i ponownym odpaleniu problem znika, oczywiście do czasu.

Próbowałem obserwować czy przy jakiś innych czynnikach to się nasila i zaobserwowałem, że zawsze pojawia się za moment od włączenia klimatyzacji (climatronic). Zauważyłem też kiedyś po zatankowaniu 95 na jednej ze stacji problem się nasilił a po zatankowaniu 98 wzbogaconego mocno ograniczył.
Aczkolwiek w tym momencie muli go zarówno na wzbogaconej 98 jak i bez włączania klimy (są też jazdy gdy jest ok).

Po kupnie wymieniłem olej i wszystkie filtry, rozrząd a po miesiącu świece.

Przy obu wizytach w warsztacie wspominałem o problemie ale jak nim jeździli to wszystko było ok i nic nie robili, teraz chce zajechać kiedy mi się to stanie i może coś wymyślą ale póki co chciałem zaczerpnąć waszej pomocy.

Pozdrawiam
Kano7
Nowicjusz

Auto: Seat Leon 1.6
Silnik: 105
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

25 Sie 2014, 09:29

105KM jest to 1.6 16V na elektronicznej przepustnicy?
problemem moze byc potencjometr gazu, przepustnica...
najlepiej podpiąć VAGa i dokładnie przetrzepać sterownik silnika (01 engine)
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2014, 17:18

Co do przepustnicy to nie wiem ale wiem, że mam elektroniczny pedał gazu. Do komputera będę mógł podpiąć za tydzień bo póki co to nie mam możliwości chyba, że u mechanika ale wolałbym najpierw sam coś pokombinować.
Kano7
Nowicjusz

11 Wrz 2014, 14:47

Podłączyłem go pod kompa i wyskoczyło: 16708 - Knock Regulation.
Kano7
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 20:36

Czujnik spalania stukowego - zwarcie do masy
rogu007
Nowicjusz

Auto: Vw Golf II
Silnik: 1.6 75KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...
    Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...