REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
artur73 napisał(a):Uszkodzona jest poduszka pod silnikiem.Naprawa prosta i tania w każdym warsztacie.
Qendi napisał(a):Witam ponownie,
Kupiłem ostatnio Opla Astrę II 1,6 16 V + (taka akurat mi si trafia w niezłym stanie).
Silnik w moim nabytku pracuje generalnie bardzo ładnie.
Jedna rzecz mnie jednak niepokoi - podczas ruszania (szczególnie na wstecznym i na pierwszym biegu) - odczuwalne jest lekkie szarpanie i tak jakby "drżenie silnika" - dalej pięknie.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Diagnosta na stacji powiedział mi żeby się nie przejmować "może ten silnik po prostu tak ma" ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Co o tym sądzicie?
Vermin napisał(a):Rzuć jeszcze okiem czy filtr paliwa nie ma na sobie większych śladów oleju... Robiłeś już pakiet startowy typu filtry bla bla bla?
Pozdrawiam.
Qendi napisał(a):9. Olej i filtry będę wymieniał w najbliższy weekend – zobaczymy czy to coś zmieni.
dzięki za odpowiedzi,
mam nadzieję że uda nam się coś wydedukować
Vermin napisał(a):Winne może być zawieszenie układu napędowego jak słusznie zauważył Artur73 np. właśnie poducha silnika lub winę za drgania może ponosić coś z gamy EGR, brudnej przepustnicy itp. itd. Sprzęgło raczej odpada (a konkretnie docisk bo tarcza to, to na pewno nie jest).
Qendi napisał(a):Po wymianie oleju auto zaczęło mi kopcić na biało.
Na zimnym brak dymu. Po rozgrzaniu się do 90 st. dymi na biało przy mocnym przegazowaniu.
Dodam jeszcze że z rury wydechowej wyrzucane są kropelki wody. (do tego stopnia że robi się plama pod rurą podczas testów). Wiem że to woda bo plama po chwili znika.
Od razu pomyślałem że do wydechu przedostaje się płyn chłodniczy - ale wydaje mi się że go nie ubywa. (dyby ubywało go w takim tempie w jakim kapie z rury wydechowej zmiana w zbiorniczku byłaby zauważalna). Dodam że żadna kontrolka mi się nie zapala w czasie jazdy.
Co istotne - podczas wymiany oleju wydaje mi się że wlałem go odrobinę za dużo. - może z 3mm ponad max. Może to jest problem?
artur73 napisał(a):Dla proformy przy zbyt dużym stanie oleju,udrożnij odmę z syfu. Może jej zapchanie doprowadzić do dziwnych zachowań ze względu na brak odpowietrzenia skrzyni korbowej. 3mm nie powinny problemem (o ile to 3mm na zimnym) dla silnika i nie powinny wywalić oleju gdzieś gdzie nie powinny ani naruszyć uszczelek. Jednak lepiej z olejem nie przesadzać.Max 3/4 stanu to optimum. Jeśli sprawdzałeś stan na nie spłyniętym całkowicie oleju,to może być go w rzeczywistości sporo więcej niż piszesz. Nie ma problemu z upuszczeniem 0,7l przez korek w misce przecież...