Nie działa ogrzewanie w Matizie

16 Gru 2009, 18:17

w Matizie ogrzewaniem steruja klapy nie ma zadnego zaworka kup sobie nagrzewnice koszt na alegro 80 zł i masz swiety spokoj nie baw sie w plukanie -pomaga tylko na chwile pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• 16 Gru 2009, 23:12

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli układ chłodzenia jest sprawny)nie jest uszkodzona uszczelka pod głowicą,nie ma żadnych nieszczelności),to układ chłodzenia nie ma prawa się zapowietrzyć.
    jesteś pewien?? :mrgreen:
    bad_boy napisał(a): Przepłukałem cały układ wodą i zalałem ponownie płyn.

prawdopodobnie podczas tej operacji została zapowietrzona nagrzewnica :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

17 Gru 2009, 11:20

Hmm... Jedni piszą, że można zapowietrzyć nagrzewnicę inni, że nie można....
    Ale przynajmniej wiem, że nagrzewnica jest do wymiany. Szkoda, bo koszt to ok. 700,00zł (tak powiedzieli w warsztacie).
    No trudno... aby do wiosny ;-)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    bad_boy
    Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

17 Gru 2009, 12:59

Pocieszny - w jaki sposób może zapowietrzyć się układ chłodzenia podczas wlewania do niego płynu?
    Co do nagrzewnicy - nowa jest faktycznie droga,ale są warsztaty,ktore regenerują nagrzewnice.Koszt to 50 -100 zł.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Gru 2009, 13:26

MotoAlbercik napisał(a):Pocieszny - w jaki sposób może zapowietrzyć się układ chłodzenia podczas wlewania do niego płynu?
    jeśli spuścił układ na zamkniętej nagrzewnicy zalał wodą to zapowietrzył całkowicie :mrgreen: różne rzeczy widziałem ;) nawet sytuacje gdzie całkowicie sprawny układ chłodzenia zapowietrzał się przy wymianie płynu, czy przy dolewaniu do zbiorniczka gdzie nie możliwe jest zapowietrzenie ukłądu nagrzewnica przestawała działać :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

17 Gru 2009, 13:34

Jak pisal kolega Macpaw5,w Matizie nie ma zaworka na nagrzewnicy(też tak podejrzewałem,ale nie byłem pewnien na 100%,bo nigdy tego nie demontowałem).Jest klapa,która zamyka lub otwiera przelot powietrza przez nagrzewnicę,a co za tym idzie nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest regulator ciepłe/zimne powietrze podczas wlewania płynu.Tak więc w ten sposób nie da rady zapowietrzyć układu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...