Nie działa podgrzewanie siedzień

07 Gru 2012, 11:01

Witam wszystkich!
Do rzeczy: Posiadam Skodę Octavię '99 1,8T, 150KM i nie działa mi podgrzewanie obydwóch siedzeń. Sprawdziłem bezpiecznik i są ok. Po pogrzebaniu na forach wiem, że jest pod każdym siedzeniem jakaś kostka (w zasadzie to chyba dwie) - ostra gimnastyka na powietrzu w -10 mrozu pozwoliła mi robić zdjęcie - czy to o to chodzi? Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak krok po krok sprawdzić wszystko, by po kolei eliminować możliwe usterki? Z góry dzięki! PZDR
Krzysiek84
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8T 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

07 Gru 2012, 21:10

Nie wiem, czy w każdej Octawii tak jest, ale w jakiejś ( nie pamiętam jakiej niestety ) pod nogami kierowcy, a nad pedałami są przekaźniki ( w sumie to obok bezpieczników ). W Skodzie o której piszę, były dwa przekaźniki, po jednym na fotel. Trzeba posłuchać czy przy włączeniu włącznika da się usłuszeć kliknięcie. Kolejną rzeczą to czujnik temp. w fotelu - jest on na końcu siedzenia pod obiciem fotela. Obicie daje się ściągnąć, ale kupę z tym roboty. Może być np. ułamany albo urwany przewód przy tym czujniku i już nie będzie grzało. Są też czujniki obecności czy ktoś siedzi w fotelu. Jak fotel jest pusty, to nie grzeje. Ale nie wiem, czy w każdej Octawii to jest. Z tego co się orientuję w temacie, to sprawa czujników i przekaźników jest zalezna od danej wersji i modelu.
Tak więc sprawa o szeroki zagadnieniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeżdżąc skracamy sobie drogę - jazda na skróty
    Jazda wyznaczonym torem wydaje się kierowcom jedną z oczywistych zasad ruchu drogowego. Tymczasem wielokrotnie można zaobserwować niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach.