Nie moge odkręcić śrub w kołach

22 Lis 2010, 15:35

kurcze chciałem sobie zmienic dzisiaj opony z letnich na zimowe a tu klapa :sad:
śruby sa nie do odkręcenia
odkręcałem je nogą standardowym kluczem na wyposażeniu auta i nie daje rady nawet skakałem po nim i nic śruby trzymają az miło ale tylko przednie tak trzymają odkręcilem z trudem 1 śrubę z tyłu juz opony wymienilem na zimowe odkręciłem je bez problemu nogą, zresztą z tyłu to ja juz kiedys odkręcałem kola i później sam je przykręcałem i to nie slabo nogą i jakos poszly bez problemów
ale z przodu mechanicy mi przykręcili pneumatykiem i wątpie zeby byly przykręcone z siłą 115Nm
co teraz zrobić?
piotrauto
Stały forumowicz

22 Lis 2010, 19:08

No dopowiem ci jak nie umiesz pomyśleć :wink: Najprostszym sposobem na odkręcenie zapieczonej śrubki jest porostu zrobić przedłużenie klucza jakąś rurką stalową
(tylko jak ukręcisz to nie miej pretensji bo tez tak może się zdarzyć )
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Lis 2010, 10:40

zrobilem tak juz i mi sie rurka zgieła
chodzi o to ze jak wkladam standardowy klucz na szczególnie na przednich kolach sruby sa jakby lekko za male do niego i są duże luzy i śruby juz sa wyrobione i porysowane i jak staram sie odkręcic to klucz wylatuje i sie troszke śruby zawsze ułamie
1 śruba jak puściła to aż strzeliło tylne kola bez problemu odkręciłem a przednie ani drgną
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...
    Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...