Opony zimowe - trudny wybór

08 Paź 2010, 11:41

Witam,

zbliża się zima i czas na zakup opon zimowych, uważam że na bezpieczeństwie się nie oszczędza, więc chcę wybrać dobrze. Zastanawiam się nad tymi trzema kompletami:

1. Goodyear Ultra Grip 7

2. Continental ContiWinterContact TS830

3. Vredestein SnowTrac 3

Który z nich lepiej wybrać? Dodam że jeżdze Toyotą Auris, rozmiar opony 195/65 R15.
piotrpiotr
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

19 Paź 2010, 17:40

Wszystkie są najlepszymi oponami według ADAC-u, ale osobiście poleciłbym Ci Goodyear Ultra Grip 7 lub Vredestein SnowTrac 3 :smile:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Paź 2010, 09:50

wszystkie markowe opony są dobre i przeciętny użytkownik nie znający się na sportowej jeździe nawet nie zauważy różnic między nimi. To gazety kreują różnice między tymi oponami. Ja osobiście lubię Nokiana WR G2.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

20 Paź 2010, 15:15

Ja mam oponki Goodyear Ultra Grip 7 i nie narzekam. Jeździ się fajnie i na śniegu są super.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2010, 15:22

Osobiście polecam równiez nokian wr2,mam na jednym aucie,jakość jak np michelin alpin.Yokohomy równiez sie dobrze sprawuja na innym aucie.Zapewne kazda ww opona ma swoje pozytywne jak i negatywne strony.Njwiekszą bolaczką jest szybkie zuzycie opony
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

07 Lis 2010, 16:22

witam,

niedawno kupiłam IVECO DAILY furgon. opony mam 195/65 R16. ponieważ jest on na bliźniakach i kupno 6 opon zimowych (raczej dobrej firmy: goodyear lub michelin) kosztowałoby majątek, co myślicie o takim pomyśle, żeby na przód porządne opony zimowe (później letnie), a na tył 4 opony uniwersalne?
hukerko
Nowicjusz

Miejscowość: swarzędz

07 Lis 2010, 22:50

W Wielkopolsce raczej nie ma ciężkich zim a górki chyba też nie są zbyt strome. Powinno się sprawdzić.
karlone
Zaawansowany

08 Lis 2010, 12:49

karlone napisał(a):W Wielkopolsce raczej nie ma ciężkich zim a górki chyba też nie są zbyt strome. Powinno się sprawdzić.

No nie wiem, nie wiem :???:
W zeszłym roku jak nawaiło śniegu, to cięzko była roano wyjechać z domu. Jak odgarneli śnieg, to na poboczu było prawie metr śniegu. Nawet główna droga z Turku na Konin była zawalona. Zima raz jest ciężka a raz lekka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lis 2010, 13:51

Oooj w Wielkopolsce zdarzają się ciężkie zimy! Kilka lat przemieszkałem w Poznaniu i zdarzało się że śniegu nawaliło kupę i nie było jak podjechać pod głupi wiadukt :P Dlatego w zimówki koniecznie się trzeba zaopatrzyć nawet jak się mieszka gdzieś gdzie nie ma gór... Teraz mieszkam we Wrocławiu, tu w sumie też nie ma górek, ale jak się w weekend zapuszczę w Sudety na narty, to już nie tylko zimówki ale i łańcuchy się przydają! :D
bborowka
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

09 Lis 2010, 09:20

W mieście to wystarczą zimówki na osi napędzanej, bo jak wydostaniesz się na główną drogę, to zazwyczaj będzie odśnieżona a czesto też czarna, więc dlatego napisałem, że takie rozwiązanie z zimówki plus uniwersalne może się sprawdzić.
karlone
Zaawansowany

10 Lis 2010, 15:40

Wykazujesz ogromną wiarę w polskie służby odpowiedzialne za odśnieżanie... Niestety praktyka pokazuje, że nie zawsze można na nich liczyć. Za to zawsze warto liczyć na siebie - stąd inwestycja w zimówki wydaje się bardziej rozsądna :P
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

10 Lis 2010, 16:54

dzieki za odp. zdecydowalam sie jednak na 6 zimowek. pamietajac zeszloroczna zime i mając na uwadze, ze to nowy samochod i średniodoswiadczonego kierowcę nie ma co na oponach oszczedzac. nie bede jadla, nie bede pila.. ani palila:)
hukerko
Nowicjusz

Miejscowość: swarzędz

22 Lis 2010, 16:53

Ja jestem wierny Dębicy frigo II używam tych opon już od kilku sezonów i jestem z nich zadowolony w zimie. Jedyne do czego można się przyczepić to to że jak poczują trochę ciepła tak 15+ to trochę na nich wynosi z zakrętu ale na szczęście w zimie takie temperatury to raczej rzadkość.
Benek22
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

23 Lis 2010, 17:17

Dębica jest dziwna bo świetnie trzyma na śniegu, a kiepsko przy wyższych temp. na deszczu... co nie zmienia faktu, że na zmienne polskie warunki nie jest to najbardziej szczęśliwy wybór. Ale plusem jest cena, więc ludzie mimo wszystko kupują - 190 zł za 195/60/15 (netcar.pl) to naprawdę niewiele...

Może zaczniemy Frigo importować do Szwecji? Tam nie mają zmiennych warunków i białe drogi przez calutką zimę... :D
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław