Nie można wrzucić biegu gdy zimny

23 Lis 2022, 17:24

Witam,

posiadam BMW F20 118i skrzynia manual 6b,

problem polega na tym że nie mogę wrzucić żadnego biegu z rana, muszę się naprawdę siłować z lewarkiem aby cokolwiek wbić, ale tylko jak wbije jedynkę, przejadę na niej powiedzmy 50m, wyjadę na ulicę, to już wszystko wchodzi jak w masło... Zauważyłem że problem istnieje tylko gdy jest zimno na dworze, nie miałem tego problemu jak było jeszcze z +10 stopni

Zauważyłem jeszcze że na NIEODPALONYM silniku wszystko wchodzi jak w masło

Olej wymieniony w skrzyni na wiosnę tego roku, olej nieoryginalny ale firmy Ravenol, dobrany po numerze VIN ze sklepu BMW

Więc nie wiem czy to wina oleju...

Sprzęgło też raczej działa ok, nie szarpię, nie ślizga się...

Może to pompa sprzęgła bądź wysprzęglik ??
zoran
Nowicjusz

23 Lis 2022, 18:30

zoran napisał(a):Olej wymieniony w skrzyni na wiosnę tego roku, olej nieoryginalny ale firmy Ravenol, dobrany po numerze VIN ze sklepu BMW
Olej dobrej firmy. Czy stary olej był mocno czarny? Czasem warto przepłukać skrzynię jak olej był dawno nie zmieniany.
Jeżeli poziom oleju jest w normie to problemem może być docisk sprzęgła.

Wysprzęglik odpowietrzony dobrze? Tu też dobrze spuścić trochę płynu żeby został świeży w układzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2022, 10:21

Skoro na zgaszonym wchodzą, a po odpaleniu nie to raczej olej w skrzyni nie jest problemem. Może być sprzęgło, wysprzęglik i nawet sam płyn.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Lis 2022, 19:32

Dziś zaczął mi trzeszczeć pedał sprzęgła, więc raczej pompa sprzęgła ??

Patrzyłem czy nie jest mokro pod pedałem, ale nie, nie jest

Czy może być jeszcze wysprzęglik uszkodzony ?
zoran
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...