Nie można wrzucić wstecznego

29 Sie 2013, 17:11

Witam, mam taki problem że co jakiś czas nie mogę wrzucić biegu wstecznego. Nie pojawia się żadne chrobotanie, po prostu jakby lewarek zmiany biegów nie chciał dalej iść. Zawsze po takiej sytuacji nie mogę już wrzucić żadnego biegu, muszę wyłączyć silnik i wrzucić np 1 bieg gdy silnik nie pracuje. Co to może być? Normalnie z autem i biegami nie ma żadnego problemu, ani wibracji ani hałasu.
sprajt
Obserwowany

Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0 CRDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Wrz 2013, 23:18

Masz taki problem tylko na postoju z wstecznym?
Czy podczas jazdy czasem też jest problem z wrzuceniem biegu?

Może być już słaby docisk, nie zauważyłeś czasem żeby się sprzęgło ślizgało?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Wrz 2013, 06:31

Problem jest tyko na postoju po próbie wrzucenia wstecznego. Wiem już teraz że pomaga podpompowanie pedałem hamulca i zrobienie ciśnienia w hydraulice. Kolega też mi pokazał jak u niego szybko łapie pedał hamulca a jak u mnie późno oraz że przy wyłączonym silniku powinno być bardzo trudno wcisnąć pedał hamulca a u mnie bez wiekszego wysiłku można to zrobić. Czyli awaria jest w układzie hydraulicznym. Wycieku nie ma bo płynu nie ubywa. Co to może być? Wysprzęglik? Zapowietrzony układ?
sprajt
Obserwowany

Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0 CRDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

14 Paź 2013, 10:42

Zapowietrzony układ raczej nie,już bardziej w grę wchodzi wysprzęglik,sprawdź też samą poduszkę skrzyni,być może jest do wymiany. Co ostatecznie było wadliwe? Czekamy na odpowiedź na rum.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback