Renault Clio II JB1184 nieszczelny wałek sprzęgłowy zaoleił

05 Paź 2013, 13:58

Witam, w moim Clio nieszczelny wałek sprzęgłowy zaoleił sprzęgło, wiem że moja skrzynia to typ JB1184, są dwie możliwości albo wałek w skrzyni jest montowany od wewnątrz albo od zewnątrz, jeśli mój montowany jest od wewnątrz to najprawdopodobniej nawet nie opłaca się naprawiać skrzyni, bo auto jest dosyć leciwe, a żaden mechanik nie będzie rozbierał mojej skrzyni. I tak auto musiałem już sprowadzać na lawecie za 1000zł. Czy w mojej skrzyni da się dostać do wałka od zewnątrz bez rozbierania całej skrzyni?
Matess
Obserwowany

Auto: Renault Clio II
Silnik: 1.2 8V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

05 Paź 2013, 21:30

Wałek sprzęgłowy nie może być nie szczelny, to tak na marginesie.

Masz nieszczelny uszczelniacz wałka sprzęgłowego. Nie wiem jak w francuzach ale w VAG'ach da się wymienić uszczelniać w minute. Uszczelniacz to koszt rzędu 30-40zł, natomiast jego wymiana od 200 co najmniej, bo trzeba skrzynie zrzucić. Pozdro.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam

05 Paź 2013, 22:22

Matess napisał(a):w moim Clio nieszczelny wałek sprzęgłowy zaoleił sprzęgło,
Jestes tego pewny .... :?: :?: A czy nie przypadkiem na sprzęgło dostaje się olej z silnika przez uszczelniacz wału korbowego... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

05 Paź 2013, 22:23

Ps.Jakiego koloru jest ten olej.Jasny czy czarny... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

06 Paź 2013, 07:00

Widać tylko pewnie zarzygany silnik, wiec nie określi koloru oleju. Tak czy siak musisz zrzucić skrzynie, i dla świętego spokoju wymień obydwa uszczelniacze :ok: od wału korbowego ( jeżeli to będziesz sam robił to wyczyść dokładnie miejsce tego uszczelniacza, i w skrzyni od wałka sprzęłowego.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam

07 Paź 2013, 20:18

Uff oddałem samochód do mechanika i stwierdził że najprawdopodobniej to nie skrzynia, więc jest dobrze. Dzięki wielkie za pomoc i szerokości.
Matess
Obserwowany

Auto: Renault Clio II
Silnik: 1.2 8V
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...