Nie odpala auto twingo z 1996 centralka gazu odloączona

17 Lis 2012, 21:06

Witam Mma problem uszkodzila mi sie centralka przelacznik od instalacji gazowej odlaczylem ja calkowcie i zostaly tylko kabelki teraz nie chce mi w ogole odpalic auto czy to mozliwe ze ma to zwiazek ? Chyba na samej beznynie bez tego powinien samochod odpalac i ruszac ?
Samsocho normlanie jechal tylko ciagle mi sie przelaczal z gazu na beznyne az wkoncu cos ruszuylem i przestala centralka dzialac po chwili samochod stanal odlacyzlem ja calkowcie i juz nie mozna jej zpowrotem wlaczyc czy da sie bez tego odpalic auto ?
sa tam rozne kolory kabli moze poprzez polaczenie jakihs da sie odpalic ? tak zeby tylko dojechal do gazownika bo teraz jest on bardzo daleko od niego ....
pytaczzz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1985
Auto: twingo

17 Lis 2012, 22:39

Instalacja gazowa odłącza zasilanie wtrysków.
Stosuje się 2 rozwiązania:
- odłącza się wspólny plus dla wtrysków
- montuje się emulator pracy wtryskiwaczy
Musisz sprawdzić czy jest iskra i czy wtryski pracują.
andrzej_124
Stały forumowicz

18 Lis 2012, 02:21

Ja jako laik nie bardzo rozumiem czy jest mozliwosc bym sam podlaczyl tak abym ddojechal na benzynie do gazownika ? centralka jaka tam byla to model EKO "W emu" jest tam 8 kabli r4ozne kolory. Czy przez polaczenie ktorychs z tych kabli odpali auto ? prosze o krok po kroku co zrobic by zadzaialalo o ile to mozliwe w ogole :)

Pozdrawiam
pytaczzz
Nowicjusz

18 Lis 2012, 11:13

Podłącz wszystko tak jak było a wyciągnij dodatkowy bezpiecznik zasilający instalację gazową.
Emulator wtrysków musi być podłączony, bez zasilania pracuje tak jak były fabrycznie podłączone wtryski.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Lis 2012, 00:31

Witam dziekuje za rady. Ostatecznie zholowalem auto do gazownika i wstawil mi nowa centralke i przekazinik. Nie wiem czy mnie licznik nie klamie ale czy mozliwa jest poprawa wydajnosci jesli jest zamontowana centralka nowa ? Gdy zaladowalem poprzednim razem za starej centralki gazu to przejechalem tak okolo 60-65 km a teraz juz na liczniku mam 75 kilometr i jeszcze jedzie na gazie czy to mozliwe ?
pytaczzz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...