Nie odpala - kiepskie paliwo?

10 Sty 2016, 18:55

Cześć mam problem z samochodem już mówię o co chodzi.
Jechałem do domu autostradą miałem około pół zbiornika nagle samochód gaśnie po zatrzymaniu odpala jadę z 1km i znowu było z -15 może ciut więcej przyjechała laweta po rozmowach z kierowcą lawety wyszło że mogło zamarznac paliwo (diesel). Gdy dajechalismy na miejsce samochód bez problemu odpalił i zjechał z lawety. Na drugi dzień wymieniłem filtr paliwa i odpalił bez problemu po chwili zgasł nie podaje paliwa po zajrzeniu do zbiornika widać było przemarzniete paliwo co Teraz zrobić? Czy czekać aż będzie temperatura na plusie czy szukać gdzie indziej problemu?
Lift1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel corsa C
Silnik: 1.7 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Sty 2016, 20:01

Spuść paliwo, wypłucz bak i zalej dobrym paliwem. Sprawdź też czy dobrze włożyłeś filtr paliwa i czy przypadkiem Ci się nie zapowietrzył.
AbZuJ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2007
Auto: Astra G Bertone
Silnik: 2.2 147 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2016, 20:28

A jak się zapowietrzyl to jak go odpowietrzyc? Filtr napewno dobrze włożony bo odwrotnie nie wejdzie.
Lift1234
Nowicjusz

10 Sty 2016, 20:32

Zależy od modelu. Sam diesla nie posiadam. Poszukaj w google na pewno coś znajdziesz.
AbZuJ
Nowicjusz

10 Sty 2016, 21:23

Jak go odpalilem po wymianie filtra to całe paliwo pobrał co było w pojemniku z filtrem a więcej nie podało. Ale patrzyłem w zbiornik jest przymrozone paliwo a może dolać denaturatu?
Lift1234
Nowicjusz

10 Sty 2016, 21:27

Osobiście bym nie tyzykował. Odstawić w ciepłe miejsce, spuścić paliwo, wypłukać i zalać świeżym. Jeżeli nie poddaje wcale paliwa to może pompa już padła.
AbZuJ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...

10 Sty 2016, 22:13

Ale jak zjechał z lawety po około 40-60min bez problemu odpalił i chodził bez problemu. Może w przewodach zamarzlo? Bo paliwo słabej jakości bo patrzyłem z kolegą który też ocenił stan paliwa. Kilka osób już stwierdziło że na tej stacji X jest słabej jakości paliwa nawet Pan który mnie holował mówił że lipa paliwo i nie będzie tam tankowac
Lift1234
Nowicjusz

11 Sty 2016, 09:50

Po prostu zatankowałeś na tej stacji paliwo letnie najprawdopodobniej, albo pomieszane letnie z zimowym i poprostu wydzieliła się z ropy parafina, która blokuje układ paliwowy.
Najrozsądniejszym wyjściem z sytuacji jest tak jak piszą koledzy wyżej - spuścić to paliwo z baku, bak wymyć i zatankować zimowe paliwo na jakiejś flotowej stacji typu Orlen, BP. Schell.
Jeżeli po wymianie filtra paliwa, próbowałes uruchomić silnik na tym paliwie co masz, to filtr znowu nadaje się do wymiany - będą w nim wydzielone cząstki parafiny z tego paliwa i może on dalej blokować przepływ tego paliwa. Cząstki parafiny mogą też siedzieć w przewodach i pompie, więc po tym, jak spuścisz to felerne paliwo i nalejesz świeżego, to dobrze by było, układ przepłukać ta nową ropą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2016, 09:52

Paliwo lane na jednej z tej stacji która wymieniles :)
Lift1234
Nowicjusz

11 Sty 2016, 09:58

No to niedobrze...Podaj co to za stacja i gdzie sie znajduje - niech będzie ostrzeżeniem dla innych. Żadko się zdarza, żeby na tych stacjach było lane słabej jakości paliwo. Raczej dbają o to. Jednak tak czy inaczej, jak masz rachunek za to paliwo, to możesz złożyć na nich skargę - przyjadą, sprawdzą zbiorniki. Nie możemy dopuszczać do takich sytuacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2016, 10:03

Złożona reklamacja czekam na dalsze informacje. Pani powiedziała że raczej nikt nie będzie przyjeżdżać żeby paliwo sprawdzić ale poczekam co wyjdzie. Z rozmów z różnymi ludźmi kazdy narzeka na ich paliwo nawet facet który brał mnie na lawete
Lift1234
Nowicjusz

11 Sty 2016, 10:16

Skargę miałeś składać nie na stacji, tylko do Inspekcji Handlowej. Właściciel stacji sam nie wezwie inspektorów, żeby sprawdzili paliwo i nałożyli na nich karę...
Złóż skargę do Inspekcji Handlowej. Jeżeli inspekcja, po zbadaniu paliwa, stwierdzi, że z paliwem jest coś nie tak, to właściciel stacji będzie tłumaczył się przed prokuratorem, a nawet może stracić konsesję na obrót paliwem.
Skargę możesz złożyć na piśmie do IH (plac Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa, skr. pocztowa 247), telefonicznie (nr tel. 0-22 55 60 419), a także wypełnić formularz na stronie http://www.uokik.gov.pl.
Po kontroli tej stacji dostaniesz odpowiedz z wynikiem kontroli. Oprócz tego, wyniki kontroli trafią na listę skontrolowanych stacji - https://uokik.gov.pl/kontrole_stacji_hurtowni_paliw.php
Jedno jest w tej kwestii pewne - jeżeli sami nie zadbamy o dobre paliwo, to stacje będą nas oszukiwały.
Podaj co to za stacja i gdzie jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2016, 10:21

Zrób dokładnie tak jak pisze MotoAlbercik.
AbZuJ
Nowicjusz

16 Sty 2016, 16:25

Kilka lat temu w środku zimy auto moje,które pożyczył brat zatrzymało się nagle na drodze,zaświeciła się kontrolka EPC i lipa.Mechanik telefonicznie poinformował mnie,że siadła pompa Lucas.Paliwo zamarzło w przewodach paliwowych,silnik.chodził do momentu opróżnienia filtra,do tego doszedłem sam.Lane było na znanej stacji.Wymontwałem filtr,w którym była biała gęsta maź.Jedynym ratunkiem jest wjechanie do garażu,wlanie specyfiku typu Skydd,odpalenie silnika.Te specyfiki nie działają gdy paliwo zastygnie.Tutai też tak należy zrobić,auto do ciepła,poczekać,wlać specyfik i niech silnik pochodzi sobie,potem wlać paliwo na stacji pewnej,czyli paliwo typu Arctic,Rafineria Płock tutaj jest niezawodna,naturalnie o Shellu nawet nie wspominam,paliwa rewelacyine!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2016, 16:47

Mi również epc się zaswiecilo teraz odpalilem go pochodził i zgasł drugi raz odpalam 2sec i zgasł i tak samo drugi raz nie wiem narazie co robić. Może zapowietrzyl się
Lift1234
Nowicjusz